Net ir nusprendus labai taupyti, nebūtina skubėti atsisakyti pamėgtų maisto produktų. Kartais tereikia atidžiau peržvelgti įvairius nuolaidų pasiūlymus, kurie leidžia net ir egzotinių vaisių įsigyti už patrauklesnę kainą. Pavyzdžiui, šiuo metu „Pomelo“ greipfrutai yra pigesni nei mandarinai, bananai ar net kai kurios obuolių rūšys, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Anot jos, lietuviai jau pamėgo didžiuosius greipfrutus – jie rikiuojasi populiariausių citrusinių vaisių penketuke.
„Įvairūs citrusiniai vaisiai – tikrų tikriausi žiemos favoritai. Tai, kad klementinai rikiuojasi populiariausių vaisių sąrašo viršuje, tikriausiai nieko nebenustebinsime, tačiau „Pomelo“ greipfrutai taip pat labai mėgstami. Šiuo metu yra pats jų sezonas, šių greipfrutų parduotuvėse galima rasti kelių rūšių: baltųjų ir raudonųjų. Kiekviena savaitę savo pirkėjams ruošiame įvairius pasiūlymus, leidžiančius sutaupyti. Šiuo metu mūsų lojalūs pirkėjai „Pomelo“ įsigyti gali už patrauklią kainą – jie dabar pigesni už daugelį pamėgtų populiarių vaisių“, – teigia V. Budrienė.
Kaip atskirti tikrai prinokusį „Pomelo“ greipfrutą?
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja, sako, kad „Pomelo“ greipfrutai – vieni didžiausių citrusinių vaisių šeimos atstovai. Jie pasižymi švelnesniu, tačiau intensyviu skoniu, tvirtesne tekstūra, yra mažiau kartūs ir rūgštūs nei tradiciniai raudonieji greipfrutai. Negana to, jie yra kupini vitamino C ir lengvai dera prie skirtingų patiekalų.
„Norėdami parduotuvėje išsirinkti kuo kokybiškesnį šios rūšies greipfrutą, dėmesį reikėtų atkreipti į kelis dalykus. Prinokęs šios rūšies greipfrutas būna minkštokas, jo žievelė – lengvai suspaudžiama.
Patikrinkite ir šio vaisiaus svorį. Kuo sunkesnis, tuo sultingesnis jis bus. Jeigu ant greipfruto žievelės pastebėjote dėmelių – nieko baisaus, valgyti jis tinkamas“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Dar vienas svarbus kokybiškų vaisių faktorius – kvapas. Sunokę „Pomelo“ greipfrutai turėtų skleisti gardų citrusinį ar net gėlių aromatą. Jei vis tik įsigijote mažiau prinokusį vaisių, galite jį keletą dienų palaikyti ant palangės, jis turėtų šiek tiek pasaldėti.
Praturtina ne tik desertus
J. Sabaitienė sako, kad „Pomelo“ greipfrutai – universaliai panaudojami virtuvėje. Iš jų gaminami ne tik desertai, jie gali būti derinami ir prie mėsos, žuvies, jūros gėrybių patiekalų.
„Šios rūšies vaisiai itin dera su paukštiena. Taip pat jie dažnai patiekiami ir prie baltos žuvies: juodadėmės menkės, plekšnės ar juodojo paltuso. Subtilus vaisiaus skonis puikiai tinka ir prie krevečių ar jūros šukučių. Šį citrusą prie tokių patiekalų priderinti paprasta – tiesiog patiekite jį kaip garnyro dalį. Pavyzdžiui, papildykite greipfrutu salotas. Jį tereikia supjaustyti plonomis skiltelėmis, sumaišyti su gražgarste, špinatais, svogūnais, aplieti kokybišku aliejumi ir balzamiku“, – pataria J. Sabaitienė ir dalijasi trimis lengvai paruošiamais receptais su „Pomelo“ greipfrutais.
„Pomelo“ greipfrutų pyragas
Jums reikės:
2 puodelių miltų
1 a. š kepimo miltelių
½ a. š kepimo sodos
¼ a. š druskos
80 g sviesto
¾ puodelio cukraus
2 kiaušinių
½ puodelio pieno
2 v. š tarkuotos „Pomelo“ greipfrutų žievės
¼ puodelio „Pomelo“ greipfrutų sulčių
Glazūrai:
¾ puodelio cukraus pudros
3 šaukštų „Pomelo“ greipfrutų sulčių
Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros, o kepimo formą ištepkite riebalais. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Atidėkite į šalį. Kitame dubenyje ištirpdytą sviestą sumaišykite su cukrumi. Tada sudėkite kiaušinius, greipfrutų žievelę, supilkite pieną ir sultis, viską gerai išmaišykite. Į šį mišinį po truputį berkite anksčiau pasiruoštus miltus, kruopščiai išmaišykite iki vientisumo. Supilkite tešlą į riebalais išteptą kepimo formą. Kepkite, kol viršus taps aukso spalvos, maždaug valandą. Leiskite pyragui atvėsti.
Kol pyragas vėsta, paruoškite glazūrą: sumaišykite cukraus pudrą su greipfrutų sultimis. Gerai išmaišykite. Užpilkite glajų ant atvėsusio pyrago. Mėgaukitės!
Tailandietiškos „Pomelo“ greipfrutų salotos su ryžių makaronais
Jums reikės:
½ nulupto ir nedideliais gabalėliais supjaustyto „Pomelo“ greipfruto
50 g ryžių makaronų
¼ puodelio smulkintų morkų
¼ puodelio smulkintų agurkų
¼ puodelio smulkintų žemės riešutų
1 plonai pjaustyto svogūno
Žiupsnelio smulkintos kalendros
Padažui:
1 v. š saldaus čili padažo
1 v. š žuvies padažo
1 a. š rudojo cukraus
1 a. š ryžių acto
Gaminimas:
Į didelį indą įpilkite verdančio vandens. Sudėkite ryžių makaronus ir palaikykite juos vandenyje apie 5 minutes. Išimkite ryžių makaronus ir perkelkite į nedidelį dubenį. Į dubenį su makaronais sudėkite „Pomelo“ greipfrutus, morkas, agurkus, riešutus, svogūnus ir kalendras. Viską išmaišykite.
Paruoškite padažą: į nedidelį indą supilkite čili ir žuvies padažą, rudąjį cukrų bei ryžių actą. Gerai išmaišykite (dar geriau, jei kelioms minutėms įdėsite į mikrobangų krosnelę, kad ištirptų cukrus). Padažą supilkite ant salotų, išmaišykite ir mėgaukitės!
Krevečių ir „Pomelo“ greipfrutų salotos
Jums reikės:
1 „Pomelo“ greipfruto
1 prinokusio avokado
1 smulkiai supjaustyto askaloninio česnako
1 raudonosios aitriosios paprikos
250 g virtų krevečių
150 g įvairių salotų mišinio
2 v. š skrudintų žemės riešutų
Padažui:
5 v. š „Pomelo“ greipfruto sulčių
2 v. š sojos padažo
2 v. š cukraus
2 v. š pomidorų pastos
Gaminimas:
Avokado puseles supjaustykite griežinėliais ir sumaišykite su susmulkintais askaloniniais česnakais bei aitriosiomis paprikomis. Sudėkite į dubenėlį kartu su „Pomelo“ greipfruto minkštimu, krevetėmis, žalumynais ir kalendromis.
Paruoškite padažą: sojos padažą, cukrų ir pomidorų pastą pakaitinkite keptuvėje. Supilkite sultis ir šiek tiek pakaitinkite. Palaukite, kol padažas pravės ir užpilkite jį ant salotų. Pabarstykite smulkintų žemės riešutų ir mėgaukitės!