Paprasti ir pigūs vištienos receptai: sugrįžę po pamokų ar būrelių juos lengvai pasišildys vaikai

Vištienos salotos su ryžiais

Artėjantis ruduo vaikų tėvams atneša nemažai iššūkių, o vienas iš jų – sveika atžalų mityba. Pamažu tenka vis dažniau pagalvoti ne tik apie šeimos pusryčius ir vakarienę, bet ir apie tai, ką galės užkrimsti iš mokyklos grįžę mokyklinukai. „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė, dietistė Indrė Trusovė sako, kad pagrindinė taisyklė, padedanti išvengti su mityba ir maisto gaminimu susijusio streso, yra planavimas. Ji dalinasi trimis paprastais vištienos receptais, kurie bus lengvai paruošiami, o taip pat ir pigūs, nes visą savaitę vištiena galima pasirūpinti už ypač mažą kainą.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė sako, kad vištiena – vienas geriausių pasirinkimų norint susiplanuoti ir pasigaminti maisto kelioms dienoms, kuris puikiai tiks pasirūpinant, kad sugrįžę po pamokų mokyklinukai galėtų sočiai pavalgyti.

„Iš vištienos galima pagaminti šimtus skirtingų patiekalų – nuo salotų, sriubų ir troškinių, iki įvairių kepsnelių, kuriuos labai mėgsta vaikai. O sumaniai apsiperkant vištienos patiekalai gali būti itin draugiški piniginei. Pavyzdžiui, visą savaitę prekybos tinkle pasirūpinus didesniu kiekiu šviežios viščiukų broilerių filė už ypač mažą kainą galima paruošti skirtingus vištienos patiekalus kelioms dienoms į priekį ir taip sutaupyti laiko bei pinigų. Be to, pasiruošus iš anksto, vištienos patiekalus bus lengva pašildyti, taigi galėsite būti užtikrinti, kad vaikai namuose visada ras subalansuoto maisto“, – pataria I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Planuokite pirkinius, o valgius ruoškite iš vakaro

Subalansuotos mitybos specialistė, dietistė Indrė Trusovė atkreipia dėmesį, kad planuojant savaitės meniu labai svarbu apgalvoti ką ir kada valgysite, iš anksto susipirkti visus produktus ir kiek įmanoma juos apdoroti, kad vėliau užtektų tik pakepti ar pašildyti.

„Galima daugiau laiko maisto ruošai skirti vakare ir taip pasiruošti kelioms dienoms į priekį: sumarinuoti mėsą, supjaustyti ir į maišelius susidėti daržoves ar kitus ingredientus, kuriuos planuojate naudoti skirtingiems patiekalams. Net kepsnelius galima apdoroti taip, kad išėmus iš šaldiklio būtų galima išsikepti vos per kelias minutes – taip paruoštą maistą nesunkiai galės pasigaminti ir patys vaikai sugrįžę po pamokų, nes užteks kartą parodyti kaip tą padaryti“, – pasakoja prekybos tinklo subalansuotos mitybos partnerė I. Trusovė.

Ji taip pat pastebi, kad daugelį vištienos patiekalų galima valgyti ir šaltus, pavyzdžiui, pasigaminti sumuštinį su vištienos kotletu ir pomidorais ar keptos krūtinėlės likučius sunaudoti įvairioms salotoms. Tad visiems norintiems palengvinti savaitės maisto ruošą ir užtikrinti, kad namuose vaikams niekada nepritruktų sveiko maisto pasirinkimų, I. Trusovė rekomenduoja tris lengvai pagaminamus receptus su vištiena.

Gardūs vištienos kamuoliukai

Anot dietistės, pagaminti šiuos kamuoliukus – visai nesudėtinga. Bet to, jie skanūs ir šalti, tad galima išsikepti kelioms dienoms ir visuomet turėti šaldytuve. Jums reikės:

  • 500 g šviežios viščiukų broilerių filė;
  • 1 vnt. kiaušinio;
  • 30 g džiuvėsėlių;
  • 30 g tarkuoto parmezano sūrio;
  • 1 v. š. citrinos sulčių;
  • žiupsnelio druskos ir pipirų;
  • sviesto (formai patepti).

Gaminimas. Vištieną sukapokite labai mažais gabaliukais, sudėkite visus ingredientus ir sumaišykite. Drėgnomis rankomis suformuokite kamuoliukus. Sudėkite į lydytu sviestu pateptą kepimo formą ir kepkite 25 minutes iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Vištienos piršteliai

Mėgstamiausias I. Trusovės vaikų patiekalas, puikiai tinkantis ir į priešpiečių dėžutę. Jam pagaminti  reikės:

  • 450 g šviežios viščiukų broilerių filė;
  • 2 vnt. kiaušinių;
  • 2 v. š. graikiško jogurto;
  • 70 g kukurūzų miltų;
  • 80 g sezamų sėklų;
  • 2 vnt. trumpavaisių agurkų;
  • 80 g tarkuoto kietojo sūrio;
  • česnako granulių, druskos (pagal skonį).

Gaminimas. Vištieną supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Suberkite ant jos druską, česnako granules, sudėkite graikišką jogurtą ir viską gerai išmaišykite. Palikite pasimarinuoti bent valandai laiko. Po to pasiimkite dubenėlį, įmuškite du kiaušinius ir išplakite. Į vieną lėkštę suberkite kukurūzų miltus, į kitą – sezamus ir sūrį. Kiekvieną vištienos gabalėlį apvoliokite kukurūzų miltuose, tada mirkykite kiaušinių plakinyje ir galiausiai apvoliokite sezamo ir sūrio mišinyje.

Sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Kepimo trukmė priklauso nuo gabalėlių dydžio – mažesnius kepkite 15, didesnius – 25 minutes. Patiekite su graikišku padažu, kurį lengva pasigaminti sumaišius graikišką jogurtą, česnaką, agurką, citrinos sultis, druską, pipirus ir krapus.

Vištienos salotos su ryžiais

Šios salotos – labai mėgstamos vaikų ir greitai paruošiamos. Be to, galima pagaminti iš anksto ir palikti vaikams šaldytuve, nes nereikia šildyti. Joms paruošti reikės:

  • 150 g virtos arba keptos šviežios viščiukų broilerių filė;
  • 100 g virtų ryžių;
  • saujos smulkiavaisių pomidorų;
  • brokolio;
  • konservuotų kukurūzų;
  • pupelių arba žirnelių;
  • svogūnų laiškų;
  • žiupsnelio druskos ir pipirų (pagal skonį);
  • šlakelio alyvuogių aliejaus.

Gaminimas. Vištieną supjaustykite nedideliais gabalėliais, o ryžius išvirkite pagal ant pakelio nurodytą instrukciją ir atvėsinkite. Brokolį nuplikykite verdančiu vandeniu ir susmulkinkite, pomidorus supjaustykite. Visus ingredientus sumaišykite kartu, pagardinkite druska, pipirais ir įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Skanaus!

TAIP PAT SKAITYKITE