Vasarą ieškome ne tik gaivesnių, lengvesnių patiekalų, bet ir gėrimų bei desertų. Karštą dieną jie atgaivina ir pradžiugina skonio receptorius. Kaip teigia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, tarp lietuvių vis labiau populiarėja ir įvairūs augaliniai gėrimai, o išskirtinesnių poskonių ieškantys gyventojai iš šių gėrimų ruošia ir desertus.
„Maisto ir gėrimų tendencijos rodo, kad žmonės šiuo metu yra linkę daugiau dėmesio kreipti į sveikesnę mitybą, skaityti sudėtį ir pirmenybę teikti sveikatai palankesniems pasirinkimams. Be to, gyventojai nori išbandyti įvairesnius produktus – tai padeda atrasti ir naujų skonių. Todėl pastebime, kad pastaruoju metu įvairių augaliniu pagrindu pagamintų gėrimų, tokių kaip ryžių, migdolų, avižų gėrimai, paklausa auga. Augalinius gėrimus pirkėjai renkasi ne tik kaip gyvūninės kilmės pieno alternatyvą, bet ir kaip išskirtinesnių receptų ingredientą“, – teigia V. Budrienė.
Pasižymi gerųjų medžiagų gausa
Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad augaliniai gėrimai tinka ne tik įvairiems kokteiliams, glotnučiams ar šaltos kavos gėrimams, bet ir desertams gaminti.
„Net ir laikantis sveikos gyvensenos principų saldumynų iš savo raciono išbraukti nebūtina, pasirinkus sveikesnes ingredientų alternatyvas jais galima mėgautis be sąžinės graužaties. Pavyzdžiui, augaliniai gėrimai – pasižymi pakankamai saldžiu, tačiau labai ypatingu skoniu, todėl su jais gaminant desertus prireiks kur kas mažiau cukraus ar kitų saldiklių, taip pat šie produktai desertams suteikia ir išskirtinio, riešutus arba vanilę primenančio aromato“, – sako T. Lauvray.
Be to, augaliniai gėrimai yra skanus ir sveikas produktas, mat jie yra ne tik yra maistingi, bet ir pasižymi įvairiausių vitaminų gausa. Kaip ir įprastame piene, šiuose gėrimuose yra daug baltymų. Taip pat juose yra daug svarbių mikroelementų, tokių kaip kalcis, fosforas ar vitaminas B12, o daugelis augalinio pieno rūšių dar yra ir praturtintos vitaminu D. Be to, šis produktas galėtų tapti sveika ir skania alternatyva tiems, kurie netoleruoja laktozės arba vadovaujasi veganiškos mitybos principais.
Plačios desertų galimybės
Anot T. Lauvray, dėl saldesnio skonio augaliniai gėrimai, tokie kaip ryžių, migdolų ar avižų, puikiai tinka ir gaminant įvairiausius pusryčių dubenėlius su uogomis, juos galima naudoti kepant saldžius blynus ir gaminant desertus, pavyzdžiui, ledus ar pudingus, taip pat kepant pyragus ar keksiukus.
„Avižų gėrimas itin tinka įvairiausių saldėsių gamyboje, nes suteikia desertams išskirtinio poskonio: šio gėrimo skonis panašesnis į vanilės. Be to, pati jo tekstūra yra pakankamai unikali, nes primena kreminę konsistenciją. Šis gėrimas dažnai naudojamas kepant šokoladinius, vanilinius pyragus ar bananų duoną“, – pasakoja konditerijos ekspertas.
Dėl ypatingo riešutinio ir pakankamai saldaus savo skonio bei kreminės konsistencijos migdolų gėrimai, pasak T. Lauvray, gali būti naudojami tokiems saldiems kepiniams kaip sausainiai, pyragai, bandelės ar blynai. Na, o iš ryžių pagaminti gėrimai yra švelnaus ir natūraliai saldaus skonio. Jie pasižymi šiek tiek vandeninga konsistencija, todėl puikiai tinka kokteiliuose, glotnučiuose ar desertuose, taip pat iš jų dažnai gaminami įvairiausi pudingai ar kremai.
T. Lauvray siūlo ir kelis abejingų nepaliksiančius desertų receptus, kurie ne tik patiks smaližiams, bet ir atgaivins šiltą vasaros dieną.
Migdolų gėrimo ledai
Jums reikės:
2 puodelių migdolų gėrimo
2 puodelių anakardžių riešutų
Klevų sirupo (pagal skonį)
Pagaminimas:
Anakardžių riešutus reikėtų mirkyti vandenyje per naktį, kad suminkštėtų. Tuomet išmirkytus anakardžius sudėkite į maišytuvą. Įpilkite migdolų gėrimo ir viską sumaišykite. Įpilkite šiek tiek klevų sirupo ir viską dar kartą maišytuvu pamaišykite iki vientisos, tirštokos masės. Šį mišinį supilkite į ledų gaminimo aparatą ir maišykite, kol iš jo taps minkšta į skystus ledus panaši masė. Tuomet gautą mišinį supilkite į indą ir įdėkite į šaldymo kamerą. Ledus kameroje palaikyti rekomenduojama ne mažiau kaip valandą.
Ryžių gėrimo pudingas
Jums reikės:
1/3 puodelio cukraus
3 šaukštų kukurūzų krakmolo
Žiupsnelio druskos
2 puodelių ryžių gėrimo
1 arbatinio šaukštelio vanilės
Pagaminimas:
Pirmiausiai dideliame puode sumaišykite cukrų, kukurūzų krakmolą ir druską. Tuomet palaipsniui pilkite ryžių gėrimą ir viską sumaišykite taip, kad neliktų gumuliukų. Gautą mišinį virkite ant silpnos ugnies, nuolat maišydami, kol šis sutirštės. Kai gauta masė sutirštėja, maišydami viską pavirkite dar 2–3 minutes. Gautą pudingą nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite į masę vanilę. Leiskite pudingui atvėsti, tuomet sudėkite jį į indelius ir įdėkite į šaldytuvą dar 2–3 valandos, kad sustingtų. Patiekite su mėgstamais vaisiais ar uogomis. Skanaus!