Trys patiekalai iš kiaulienos mentės: išbandykite burnoje tirpstančius receptus

Trys patiekalai iš kiaulienos mentės: išbandykite burnoje tirpstančius receptus

Kiauliena – viena populiarausių mėsos rūšių. Vasarą iš kiaulienos gaminami šašlykai, kepsniai ir įvairiausi troškiniai. Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, sako, kad šią mėsą paruošite itin skaniai, jei atkreipsite dėmesį,  kam geriausiai tinkamos skirtingos jos dalys. 

„Kiauliena – visais metų laikais yra populiariausia tarp pirkėjų. Šiltąjį sezoną šią mėsą mėgstama kepti ir ant grilio, todėl siekdami patenkinti paklausą, užtikriname didelę pačių įvairiausių kiaulienos dalių pasiūlą. Kiaulieną ruošti labai paprasta, tačiau kelias taisykles vis dėlto reikėtų atsiminti. Tinkamai iškepta kiauliena išlieka sultinga ir minkšta – tiesiog tirpsta burnoje“, – sako G. Bačkovas. 

Pasak mėsos eksperto, viena mėgstamiausių kiaulienos dalių – mentė. Jos panaudojimas kulinarijoje yra labai įvairus. Mentė turi  ir šiek tiek riebalo, todėl tinkamai paruošta ši mėsos dalis išlieka ypač sultinga. Geriausiai ją iš lėto troškinti žemoje temperatūroje. Tokiu būdu paruošta mėsa tiesiog subyrės palietus ją šakute. 

Taip pat iš kiaulienos mentės dažnai gaminamas ir faršas arba smulkinta mėsa. Ši kiaulienos dalis tiks įvairiausiems troškiniams, mėsainiams arba naminiams kebabams gaminti. Kiaulienos mentė dažnai naudojama ir meksikietiškoje virtuvėje: lėtai ištroškinta mėsa dedama į takus arba buritus, iš jos gaminamos čili sriubos. 

Skirtingai nei liesesnė nugarinė, kiaulienos mentė yra labai paprastai paruošiama. Be to, nereikėtų jaudintis, kad ją perkepsite. Mentę kelioms minutėms ilgiau palikę ant ugnies jos nesugadinsite, nes sausa ar guminė ji iš karto netampa.

Kaip teigia G. Bačkovas, prieš renkantis kiaulienos mentės gabalėlį reikėtų įsitikinti, kad jis tinkamas:  šviežia mėsa turi būti rausvai raudonos spalvos, šiek tiek marmurinė. Mėsos, kurios spalva yra blyški arba ant jos yra patamsėjusių dalių, reikėtų vengti. Kiaulienos mentę geriausia ruošti vos nusipirką. Vis dėlto, jeigu iš karto to padaryti nepavyksta, – geriausia ją šaldytuve yra laikyti apie dvi-tris dienas. Jeigu per pirmąsias tris dienas nuo įsigijimo mėsos ruošti nežadate – geriausia yra ją užšaldyti. Šaldiklyje kiaulienos mentė gali būti apie šešis mėnesius. 

Mėsos ekspertas siūlo patiekalų su kiaulienos mente pasigaminti namuose ir dalijasi keliais paprastai paruošiamais receptais. 

Grilyje kepta plėšyta kiauliena

Jums reikės:

Didelio gabalo kiaulienos mentės

2 šaukštų smulkinto česnako

2 šaukštų smulkinto šviežio rozmarino

2 šaukštelių druskos

1 arbatinio šaukštelio šviežiai maltų pipirų

¼ puodelio alyvuogių aliejaus

2 šaukštų garstyčių

Pagaminimas:

Nedideliame indelyje sumaišykite česnaką, rozmariną, druską ir pipirus. Įpilkite alyvuogių aliejaus, garstyčių ir viską sumaišykite. Gautu padažu įtrinkite kiaulienos mentę, ją uždenkite maistine plėvele ir laikykite šaldytuve nuo 2 iki 24 valandų. Prieš kepant mėsą išimkite iš šaldytuvo ir atšildykite iki kambario temperatūrls. 

Vėliau įkaitinkite grilį ir apskrudinkite mentę ant aukštos ugnies. Galiausiai sumažinkite ugnį iki 120–140 laipsnių, sudėkite mėsą į indą, jį uždenkite ir ant nedidelės ugnies kepkite mėsa apie 4–6 valandas. Kai ji iškepa, leiskite apie 10 minučių „pailsėti“ ir galiausiai suplėšykite ją šakute. Plėšytą mėsą galite patiekti vieną, su mėgstamais garnyrais, ji puikiai tinka gaminant takus, buritus ar plėšytos kiaulienos mėsainius. 

Meksikietiška sriuba „Posole“

Jums reikės:

Kelių susmulkintų čili pipirų

3 puodelių vištienos sultinio

Kelių šaukštų alyvuogių aliejaus

Gabalėlio supjaustytos kiaulienos mentės

Žiupsnelio druskos

2 puodelių susmulkinto svogūno

6 sumaltų skiltelių česnako 

1 ½ šaukštelio džiovinto raudonėlio

¾ šaukštelio maltos kalendros

¾ arbatinio šaukštelio maltų kmynų

Kelių supjaustytų pomidorų

Purškiamo aliejaus

Kelių kukurūzų tortilijų 

½ puodelio šviežių kalendros lapų

Pagaminimas:

Iki vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę. Įpilkite šlakelį aliejaus ir pakepkite čili pipirą. Į švarią keptuvę taip pat įpilkite aliejaus, apibarstykite kiaulienos gabaliukus druska ir keptikite ją apie 6 minutes, kol kiauliena gražiai apskrus. Į keptuvę įpilkite 1 arbatinį šaukštelį aliejaus. Įkaitinkite ją iki vidutinės ugnies, sudėkite svogūną, česnaką ir viską kepkite pamaišydami. Galiausiai berkite raudonėlį, maltas kalendras, kmynus ir dar šiek tiek patroškinkite. Sudėkite čili pipirus, pomidorus, kiaulieną, įberkite druskos ir viską dar šiek tiek patroškinkite. Galiausiai gautą masę sudėkite į verdantį sultinį ir viską dar apie 20 minučių patroškinkite. Iki 180 laipsnių įkaitinkite orkaitę, skardą išklokite kepimo popieriumi, ant jo sudėkite tortilijas, jas papuškite aliejumi ir pakepkite kelias minutes kol šios gražiai apskrus. Sriubą patiekite su tortilijomis, šviežiomis kalendromis ir šaukšteliu natūralaus jogurto arba grietinės. 

Kiaulienos guliašas

Jums reikės:

Pusės kilogramo kiaulienos mentės

Žiupsnelio druskos bei juodųjų pipirų

Kelių gabalėliais supjaustytų morkų

Šlakelio sultinio

Mėgstamo pomidorų padažo

Susmulkinto svogūno

Pagaminimas:

Mėsą supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais, sudėkite į verdantį vandenį ir virkite apie 20 min.

Išvirusią mėsą dėkite į įkaitintą keptuvę ir įpilkite stiklinę sultinio. Tuomet į keptuvę dėkite morkas, svogūnus, druskos ir pipirų, Viską uždenkite dangčiu ir troškinkite apie 10–15 minučių. Vėliau pilkite mėgstamą pomidorų padažą ir dar kiek patroškinkite. Patiekite su bulvių koše, grikiais, salotomis ar kitu mėgstamu garnyru. Skanaus!

TAIP PAT SKAITYKITE