Šilumai per daug nelepinant, vis daugiau laiko praleidžiame namie. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad jeigu pasiilgote jaukaus ir šildančio maisto, tačiau nuolat sukate galvas ką pasigaminti pietums ar vakarienei – būtina išmėginti tradicinį Jungtinės Karalystės patiekalą Šepardo pyragą, kurio receptas nereikalauja įmantrių ingredientų, tačiau patiks net patiems išrankiausiems valgytojams.
Ieško įmantresnių skonių
„Lietuviai tampa vis išradingesni – dairosi į kitų šalių virtuvių receptus, keliaudami parsiveža idėjų patiekalams ir jas pritaiko maisto gamyboje. Parduotuvėse siūlydami įvairių pasaulio kampelių įkvėptą kulinarijos asortimentą pastebime, kad žmonėms vis labiau rūpi tiek maisto skonis, tiek kokybė, todėl esame paruošę autentiško skonio, iš natūralių produktų pagamintų gaminių, kurių asortimentas apima ir Europos, ir Azijos virtuves. Vienas jų, tradicinis Šepardo, dar kitaip vadinamas piemenėlių pyragas, kurio pagrindą sudaro mėsos ar daržovių troškinys bei bulvių košė“, – teigia V. Juodkazienė.
Ekspertė pasakoja, kad tradicinis Šepardo pyragas susideda iš maltos mėsos: dažniausiai jame yra naudojama ėriena, aviena arba jautiena, o ant mėsos yra sloksniuojama bulvių košė. Pyragas yra kepamas orkaitėje, kol bulvių košės plutelė gražiai apskrus. Pyragui pasirinkta mėsa yra troškinama padaže, kartu su svogūnais ir kitomis daržovėmis: pavyzdžiui, salierais, morkomis ar žirneliais.
Idėja gimė iš maisto likučių
Kaip teigia V. Juodkazienė, Šepardo pyrago atsiradimo istorija – iki galo aiški nėra. Vis dėlto, keli jo istorijos fragmentai žinomi. Pasak maisto ekspertės, šis pyragas pirmą kartą pasirodė XVIII a. pabaigoje ar XIX a. pradžioje. Piemenėlių pyrago receptas atsirado siekiant išvengti maisto švaistymo: šeimininkės buvo labai taupios ir ieškojo būdų, kaip sunaudoti visą turimą maistą. Ir taip, visai netikėtai, gimė patiekalas, greitai užkariavęs Anglijos gyventojų širdis. Kaip ir daugelis patiekalų – Šepardo pyragas turi daugybę įvairiausių variacijų. Trys labiausiai paplitusios: škotiška, amerikietiška ir tradicinė airiška Šepardo pyrago versija.
Amerikietiškas piemenėlių pyragas išsiskiria tuo, kad turi nepakartojamą grybų skonį, mat šios šalies gyventojai prie tradicinio pyrago recepto pridėjo grybus. Dar vienas ingredientas, kuriuo išsiskiria amerikietiška Šepardo pyrago versija – į bulvių košę įmaišytas tarkuotas sūris.
Tuo tarpu tradicinis airiškas piemenėlių pyragas yra gaminamas iš ėrienos ir gardinamas cinamonu, aitraisiais pipirais bei paprikos milteliais. Škotiškas – mažai kuo skiriasi nuo airiško, tiesa, šiame krašte gaminat Šepardo pyragą naudojama ne ėriena, o jautiena. Tiesa, laikui bėgant atsirado ir vegetariška šio patiekalo versija. Nevalgantys mėsos piemenėlių pyrago įdarą gamina iš įvairiausių mėgstamų daržovių: tam puikiai tinka ir pupelės, cukinijos, moliūgai ar kitos mėgstamos daržo gėrybės.
V. Juodkazienė siūlo Šepardo pyrago pasigaminti ir namuose ir dalijasi nepaprasto skonio receptu.
Šepardo pyragas
Mėsos įdarui reikės:
Šlakelio alyvuogių aliejaus
1 puodelio susmulkinto svogūno
Kilogramo maltos ėrienos arba jautienos
2 šaukštelių džiovintų petražolių
1 arbatinio šaukštelio džiovintų rozmarinų
1 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelio
1/2 šaukštelio druskos
1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
Šaukšto Vorčesterio padažo
Kelių skiltelių susmulkinto česnako
2 šaukštų miltų
2 šaukštų pomidorų pastos
1 puodelio sultinio
1 puodelio žalių žirnelių
1 puodelio susmulkintų morkų
Bulvių košei reikės:
1,5 kg nuluptų, kubeliais supjaustytų bulvių
8 šaukštų sviesto
1/2 puodelio grietinėlės
1/2 šaukštelio česnako miltelių
1/2 šaukštelio druskos
1/4 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
1/4 puodelio parmezano sūrio
Pagaminimas:
Į didelę keptuvę įpilkite aliejaus ir ją įkaitinkite. Tuomet sudėkite svogūnus ir viską troškinkite kelias minutes. Tuomet sudėkite maltą mėsą ir viską gražiai apkepkite. Į mėsą suberkite petražoles, rozmariną, čiobrelius, druską ir pipirus. Viską gerai išmaišykite ir kepkite 6–8 minutes. Tuomet įpilkite Vorčesterio padažo ir sudėkite česnaką. Išmaišykite ir dar minutę pakepkite. Galiausiai į keptuvę įpilkite miltus ir sudėkite pomidorų pastą. Gerai išmaišykite, įpilkite sultinio, sudėkite morkas ir žirnelius ir dar patroškinkite. Tuomet iki 200 laipsnių įkaitinkite orkaitę.
Bulves sudėkite į didelį puodą ir užpilkite vandeniu. Virkite iki tol, kol suminkštės. Nupilkite vandenį, ant bulvių uždėkite pusę sviesto, berkite česnako miltelius, druską ir pipirus, pilkite grietinėlę, sūrį ir sugruskite bulves iki vientisos masės. Mėsą dėkite į kepimo indą, ant viršaus kraukite bulvių košę ir likusį sviestą. Kepkite orkaitėje, apie 25–30 minučių. Skanaus!