Nuolat besikeičiančios tendencijos ir vis populiarėjanti maisto kultūra atneša naujų vėjų ir į desertų pasaulį. Atsiranda ne tik naujų, dar neregėtų saldžiųjų patiekalų, bet ir netikėtų jų ruošimo būdų. Vis dažniau smaližiai nesitenkina tik įprastais vietiniais desertais, bet stengiasi atrasti egzotiškų naujovių, išbandyti užsienio šalių virtuvėje užgimusius saldėsius.
„Be to, šalia keliauja ir sveikatingumo banga. Pirkėjai, rinkdamiesi desertus, kreipia dėmesį ir į sudėtį, nori, kad desertai būtų ne tik skani pertraukėlė, bet ir palankūs sveikatai. Naujumo efektas taip pat svarbus, pirkėjai linkę išbandyti netikėtus skonius“, – sako „Lidl Lietuva“ pirkimų tarnybos vadovė Ilona Čiužienė.
Netikėtai sukurtas itališkų ledų triufelis
Vienas iš naujų, dar mažai Lietuvoje žinomų desertų, kuriuos galima patiekti ant Velykų stalo yra itališkas desertas tartufas. Jis kilo iš Pizzo miesto Kalabrijos regione. Desertas yra rutuliuko formos, sudarytas iš mažiausiai dviejų skonių gelato ledų. Paprastai tartufas padengiamas šokolado arba kakavos apvalkalu.
Pasakojama, kad tartufas pirmą sykį buvo pagamintas per klaidą. Vienoje kavinėje, ruošdamas patiekalus vestuvių šventei, italų virtuvės šefas Don Pippo pastebėjo, jog pritrūko formų desertams ruošti, o saldžiųjų patiekalų jau laukė būrys susirinkusių ir išalkusių svečių. Šefas, norėdamas išspręsti problemą, tiesiog į rankas paėmė nedideles porcijas lazdyno riešutų ir šokoladinių gelato. Į vieną iš ledų porcijų įpylė šiek tiek ištirpinto šokolado, vėliau viską suvyniojo į cukrinį popierių, taip sukurdamas gerai žinomą tartufo formą. Netyčia pavykęs desertas buvo palankiai sutiktas vestuvių svečių ir iš karto pelnė virtuvės šefui šlovę.
Italijoje „Tartufo di Pizzo“ turi saugomą geografinę nuorodą, nes Pizzo yra istorinė vietovė, kurioje tartufo desertas ir buvo sukurtas. Tačiau jis netruko pasklisti po visą Italiją, o vėliau, įgaudamas vis naujų, skirtingų skonių, išgarsėjo ir visame pasaulyje. Palaipsniui savo gerbėjus jis atranda ir Lietuvoje.
Močis – desertas, kurio gamyba reikalauja ritmo
Kitas, mums dar neįprastas, tačiau vis labiau pirkėjų atrandamas – desertas močis, tai japoniškas ryžių pyragas. Jis gaminamas iš trumpagrūdžių japoniškų lipnių ryžių, pridedant vandens, cukraus ir kukurūzų krakmolo. Desertas ruošiamas, sutrinant ryžius į masę ir tuomet formuojama norima forma.
Močis yra tradicinis Japonijos Naujųjų metų desertas, todėl dažniausiai parduodamas ir valgomas būtent tuo metu. Močių valgymas per Naujuosius fiksuojamas nuo pat VIII a. pabaigos. Imperatoriškojo dvaro kilmingieji tikėjo, kad ilgos, šviežiai pagamintų močių gijos simbolizuoja ilgą gyvenimą ir gerovę. Be to, buvo manoma, kad valgant džiovintus močius stiprėja dantys.
Tradiciškai močių gamyba Japonijoje yra svarbus kultūrinis renginys, kuriame dalyvauja vietos bendruomenės ar šeimos nariai. Dar ir šiandien, ypač prieš Naujuosius metus, laikantis senųjų tradicijų, močiai gaminami daugelyje kaimo ir miestų šventyklose bei šventovėse ir bendruomenių erdvėse.
Tradicinis močių gamybos procesas vyksta trimis etapais. Iš pradžių poliruoti lipnūs ryžiai mirkomi per naktį ir verdami garuose. Tuomet jie sutrinami mediniais plaktukais tradiciniame japonų inde. Paprastai šiame darbe dalyvauja du žmonės: vienas muša, o kitas suka ir drėkina močį. Jie turi laikytis vienodo, pastovaus ritmo, antraip gali netyčia vienas kitą sužeisti. Paruošta lipni masė pjaustoma arba formuojama pagal norimą formą.
Šiais laikais močiai paplito visame pasaulyje bei buvo pradėti ruošti įvairesniais būdais. Pavyzdžiui, šiuo metu ypač populiarus močis su ledais. Kitose šalyse paplito ir daugiau įvairių močių paruošimo būdų, kurie papildo šį desertą ir padeda jį pamilti įvairių šalių ragautojams.
Be desertų neįsivaizduoja Velykų
Desertai lietuvių ypač mėgstami ant Velykų stalo. Turbūt dažnas iš mūsų neįsivaizduoja jo be Velykinio pyrago „Velykų bobos“ ar kitų pavasario šventės desertų. „Lidl Lietuva“ užsakymu apklausų tyrimų bendrovės „Norstat“ atlikta apklausa parodė, jog trečdalis gyventojų be desertų neįsivaizduoja savo Velykų stalo.
„Prieš Velykas desertai atsiduria dažno pirkėjo krepšelyje. Ši pavasario šventė – puikus metas išbandyti dar neragautus desertus, kurie pas mus atkeliauja iš užsienio virtuvių. Tiek tartufas, tiek močiai puikiai tinka šeimos ar draugų šventiniam stalui. Mūsų asortimente šią savaitę gausu įvairių, jau paruoštų, mums dar mažai pažįstamų, bet išskirtinės kokybės ir skonio „Deluxe“ desertų. Tai tartufai, plikytos tešlos pyragaičiai, įvairių rūšių močiai, itališkieji tiramisu skanėstai, tartaletės ir panašiai. Taip pat parduotuvėse gausus pasirinkimas tradicinių pyragų ir tortų“, – sako „Lidl Lietuva“ pirkimų tarnybos vadovė I. Čiužienė.