Šį sekmadienį, praėjus lygiai savaitei po Velykų, minėsime Atvelykio šventę, dar vadinamą vaikų Velykėlėmis. Atvelykio šventės tradicijos – panašios į Velykų. Jos simbolis taip yra kiaušinis, per šią šventę jie paprastai yra vėl dažomi ir ridenami. Visgi, jeigu margučių šį sekmadienį dažyti nežadate – šią progą paminėkite pasigamindami šventiškus pusryčius. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad artėjant įvairiausioms ypatingesnėms progoms, tarp jų ir Atvelykiui, didėja gurmaniškesnių prekių pardavimai.
„Nors Velykos – praūžė, šventės dar nesibaigia. Pastebime, kad artėjant ypatingesnėms progos pirkėjai yra linkę pasilepinti. Jų krepšeliuose vyrauja įvairovė. Žinoma, Velykų laikotarpiu didelio dėmesio susilaukia kiaušiniai, majonezas. Taip pat įvairiausių rūšių žuvis bei jūros gėrybės, egzotiškesnės daržovės bei vaisiai. Pirkėjai domisi ir paštetais, įmantresniais sūriais bei kumpiais, tokiais kaip Serano ar Parmos. Be to, kiekvieną savaitę skirtingoms prekių kategorijoms siūlome ypatingas kainas, pirkėjai domisi ir specialiais savaitgalio prekių kainų pasiūlymais“, – teigia V. Budrienė.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, pasakoja, kad Atvelykis – diena, kuria yra užbaigiama velykinė savaitė. Tradiciškai per Atvelykį susitinkama su artimaisiais, šią dieną vėl dažomi ir ridenami margučiai. Žinoma, kaip ir kiekviena ypatingesnė proga – Atvelykis neatsiejamas nuo maisto.
„Nors Atvelykis turi senas tradicijas – ši šventė pastaruoju metu nėra labai sureikšminama. Visgi, ją paminėti galima pasigaminant šventinius, gurmaniškesnius pusryčius. Jeigu per Velykas virtų kiaušinių atsivalgėte, juos paruoškite kitais būdais, praturtinkite įvairesniais prieskoniais. Pavyzdžiui, aštresnių skonių mėgėjus sužavėti turėtų įdaryti kiaušiniai, praturtinti meksikietiškais ingredientais: aštresniu padažu, konservuotais kukurūzais, kalendros lapeliais. Jeigu norite pasigaminti dar šį tą neįprastesnio – kiaušinius kepkite ne keptuvėje, o orkaitėje“, – sako „Iki“ atstovė ir dalijasi keliais receptais, kuriuos verta išbandyti šį šventinį savaitgalį.
Atvelykio receptai, kuriuos verta išmėginti namuose
Įdaryti kiaušiniai su Meksikos prieskoniu: 12 kiaušinių, 100 g fetos, 100 g konservuotų kukurūzų, raudonojo svogūno, šviežių kalendros lapelių, 4 šaukštelių majonezo, 2 šaukštelių grūdėtųjų garstyčių, 2 šaukštelių Vorčesterio padažo, šlakelio tabasko padažo, žiupsnelio druskos.
Kaip pasigaminti? Į didelį puodą įpilkite vandens ir sudėkite kiaušinius. Kai vanduo užvirs, nuimkite puodą nuo kaitros ir leiskite kiaušiniams 10 minučių pabūti vandenyje. Išvirtus kiaušinius atvėsinkite, tuomet nulupkite, pjaukite pusiau – baltymus sudėkite į lėkštę, o trynius – į dubenį. Trynius sutrinkite šakute, sudėkite fetą, pilkite Vorčesterio, tabasko padažus ir garstyčias bei majonezą, viską gerai išmaišykite ir trumpam padėkite į šaldytuvą. Į sausą įkaitintą keptuvę sudėkite konservuotus kukurūzus, berkite druskos ir maišykite tol, kol šiek tiek apskrus. Perpjautus kiaušinio baltymus užpildykite paruošta trynių mase, sudėkite į lėkštę ir ant viršaus dėkite keptų kukurūzų, kubeliais pjaustyto svogūno ir smulkintos kalendros lapelių.
Tradiciniai pusryčiai kitaip – bandelėje keptas kiaušinis. 2 kiaušinių, 2 šaltai rūkytos šoninės griežinėlių, 2 apvalių bandelių, 10 g sviesto, šviežių svogūnų laiškų, žiupsnelio druskos ir pipirų.
Kaip pasigaminti? Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Nupjaukite bandelių viršūnes ir išimkite dalį minkštosios dalies – ten turi tilpti kiaušinis. Bandelių vidų ištepkite sviestu. Tuomet keptuvėje paskrudinkite šoninės griežinėlius ir atsargiai sudėkite juos į bandeles, o ant viršaus įmuškite po kiaušinį. Pabarstykite druskos ir pipirų, ir šitaip paruoštas bandeles dėkite į kepimo skardą ir kepkite orkaitėje apie 10 minučių. Iškeptas bandeles su kiaušiniais papuoškite smulkintais svogūnų laiškais.