Mažai kalorijų ir itin daug maistingų medžiagų – šią liesą žuvį turėtume skanauti dažniau

Dorados

Tai, kad valgyti žuvį sveika, žinome visi, bet tikrai nedažnas lietuvis ją valgo taip įprastai, kaip reikėtų. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad skanauti žuvies ir jūrų gėrybių turėtume bent 2–3 kartus per savaitę, o ne tik per šventes arba keletą kartų per mėnesį, juk žuvis – puikus baltymų, organizmui vertingų riebalų, mineralų ir vitaminų šaltinis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kaip žuvį laikyti namuose, o ieškantiems žemų kainų turi gerą žinią – šią savaitę „Rimi“ parduotuvėse galima pasinaudoti 46 proc. nuolaida auksaspalvėms doradoms, tad pavyks apsipirkti gerokai pigiau. Ši žuvis puikiai tiks šeimos pietums ar vakarienei, tad išbandyti keptą doradą su daržovėmis rekomenduojama kiekvienam. 

Žuvį turėtume skanauti dažniau nei mėsą

Nuo seno lietuviai mėgo žvejoti ir namo tempdavo Baltijos jūroje, Kuršių mariose, įvairiuose šalies ežeruose, upėse bei tvenkiniuose sužvejotos žuvies laimikius. Nors gardžių patiekalų iš žuvies mūsų kraštuose netrūksta, vis dėlto ją neretai keičiame mėsa arba paukštiena. Tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad jūrinę ir gėlųjų vandenų žuvį skanauti turėtume daug dažniau – bent 2–3 kartus per savaitę. 

„Jei lyginsime skirtingų žuvų maistinę vertę, reikšmingų skirtumų mineralinių medžiagų ar baltymų atžvilgiu nėra. Tiek jūrinėse, tiek gėlųjų vandenų žuvyse randamas visas spektras naudingų maistinių medžiagų: visaverčių baltymų, omega–3 riebalų rūgščių, kalcio, vitaminų A, D ir E, jodo, fosforo, cinko, seleno ir kitų mineralų. Nuo pakankamo šių medžiagų kiekio organizme priklauso tinkamas širdies, kraujagyslių ir imuninės sistemos funkcionavimas, jos saugo ir nuo uždegiminių procesų. Taigi, jei kartą per savaitę valgote jūrinę žuvį, antrą kartą valgykite jau sugautą tvenkinyje ar ežere. Taip užtikrinsite, kad gaunate skirtingas medžiagas, reikalingas organizmui“, – sako E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė primena, kad žuvį svarbu tinkamai paruošti: „Sveikatai palankiausia, kai žuvies terminis apruošimas – trumpas. Taip joje išlieka daugiau naudingų maistinių medžiagų. Be to, prieš kepimą žuvies geriau nevolioti į miltus, gausiai neskrudinti aliejuje ar kituose riebaluose. Užteks žuvį pamarinuoti su šlakeliu alyvuogių aliejaus, pagardinti prieskoniais ir mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis bei paskaninti citrinos sultimis.“

Ir sotiems pietums, ir grilio vakarėliui 

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad jei kažkada dorados lietuviams skambėjo kiek egzotiškai ir neįprastai, tai dabar šios rūšies žuvį atrado jau daugelis pirkėjų. Tai – maistinga, skani ir lengvai paruošiama žuvis, kuri tinka tiek greitiems, bet sotiems šeimos pietums ar vakarienei, tiek šventiniams patiekalams bei grilio vakarėliams.

„Doradas galima kepti orkaitėje, troškinti garuose ar čirškinti ant grilio, o šalia derinant skirtingus prieskonius, padažus, daržovių ir kruopų garnyrus kaskart pasigaminsite tikrai puikių, maistingų ir skonių receptorius sužadinančių patiekalų. Nenuostabu, kad dėl šios priežasties dorados tapo tokiu populiariu pirkėjų pasirinkimu, ypač artėjant grilio sezonui, kai visi ieškome įdomesnių ir dar neskanautų receptų, o ir žuvies pavasarį norisi dažniau“, – pasakoja O. Suchočeva. 

Ekspertė pabrėžia, kad doradas ir kitų rūšių žuvis svarbu laikyti žemoje temperatūroje, o medžiojantiems žemas kainas bei mėgstantiems namų šaldikliuose žuvų atsargų turėti daugiau primena: „Jei ketinate žuvį suvartoti per artimiausias 24 valandas – dėkite ją į šalčiausią šaldytuvo vietą, o jeigu žuvį norite išlaikyti dar ilgiau – perkelkite į šaldiklį. Tik prieš užšaldant žuvį reikėtų išskrosti pašalinti nuo jos galvas, išpjauti žiaunas. Be to, atšildžius šaldytą žuvį pakartotinai jos užšaldyti jau nebegalima.“

Kviečiame pasigaminti gardų ir maistingą patiekalą šeimos pietums ar vakarienei – orkaitėje keptas doradas su daržovėmis. 

RECEPTAS

Keptos dorados su pankoliais ir pomidorais

Patiekalui reikės:

2 vnt. doradų;

2 vnt. pankolių;

20 vnt. vyšninių pomidorų;

1 vnt. citrinos;

1 v. š. alyvuogių aliejaus;

1 a. š. pankolio sėklų;

Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga:  

  1. Pasiruoškite doradas. Jei žuvys neskrostos – kruopščiai jas išvalykite, pašalinkite žiaunas, nuplaukite ir nusausinkite. Iš abiejų žuvų pusių padarykite po tris įpjovas.
  2. Plonais griežinėliais supjaustytą pankolį apšlakstykite citrinos sultimis, įpilkite alyvuogių aliejaus, suberkite pankolių sėklas, paskaninkite druska ir šviežiai maltais pipirais. Viską išmaišykite. Dalį pankolių sukiškite į žuvų vidų.
  3. Kepimo indą ištepkite aliejumi, vienu sluoksniu sudėkite pankolius ir kimštas doradas. Šone sudėkite perpus pjaustytus pomidorus.
  4. Kepkite 180 °C temperatūroje apie 20–25 minutes arba tol, kol žuvis bus iškepusi.

Skanaus!

TAIP PAT SKAITYKITE