Orams vis labiau vėstant norisi naminio, šilto maisto. O kas vėsiais ir tamsiais rudens vakarais gali būti geriau, jeigu ne lėkštė karštos ir kvapnios sriubos, kuri ne tik sušildo, bet ir pakelia nuotaiką. Ir nors sriubą išvirti galima ir iš kirvio – kelios jos paruošimo taisyklės egzistuoja. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad rudenį pirkėjai gausiai renkasi įvairias daržoves, be kurių nė viena gardi sriuba neįsivaizduojama.
„Lietuviai į savo mitybą įtraukia vis daugiau daržovių. Rudenį tarp tinklo pirkėjų populiariausios vis dar išlieka tradicinės šviežio derliaus daržovės: bulvės, morkos, kopūstai, tačiau populiarėja ir moliūgai ar pastarnokai, kurie puikiai tinka ir rudeniškų patiekalų: troškinių ar sriubų gamybai. Be to, pastebime, kad tinklo pirkėjai didžiausią dėmesį skiria vietinei, Lietuvos ūkininkų užaugintai produkcijai, todėl norėdami užtikrinti didelį jų asortimentą glaudžiai su jais bendradarbiaujame ir atrenkame aukščiausios rūšies daržoves“, – teigia V. Budrienė.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“maisto ekspertė, sako, kad vienas iš didžiausių sriubų pliusų – ne tik skonis, nauda sveikatai, bet ir nesudėtingas paruošimas.
„Sriuba – visame pasaulyje nuo neatmenamų laikų mėgstamas patiekalas. Be to, sriuba labai tinka sezoninių daržovių vartojimui. Sriubą lengvai išvirsite iš bet kurių šaldytuve turimų daržovių, mėsos ar žuvies: nuo burokėlių ar kopūstų sriubos su mėsos kukuliais ar šonkauliukais, iki egzotiškų sriubų su kokosų pienu ir jūros gėrybėmis“, – teigia V. Juodkazienė.
Dar viena mėgstama sriubos rūšis – trintos sriubos. Pasak jos, gyventojai jas ypatingai vertina dėl švelnios savo tekstūros ir skonio. Visgi, kaip teigia ekspertė, tam, kad trinta sriuba nustebintų savo skoniu – kelias taisykles žinoti verta.
Karamelizuokite daržoves. Daržovės įgaus ryškesnį skonį, jeigu jas prieš trinant virsite ne vandenyje, o apkepsite orkaitėje. Kaip teigia V. Juokdazienė, įvairiausias šaknines daržoves: burokėlius, salierus, pastarnokus, saldžiąsias bulves ar moliūgus, pomidorus, brokolius, svogūnus, geriausia yra apšlakstyti alyvuogių aliejumi, mėgstamais prieskoniais ir apkepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Visgi, omeny reikia turėti, kad skirtingų daržovių – kepimo laikas taip pat skirtingas. Pomidorams apkepti užtenka ir 10–15 min, gabalėliais supjaustytam moliūgui apie pusvalandžio, o burokėliams ar bulvėms gali prireikti ir daugiau laiko. Jeigu daržoves norite pasiruošti greičiau, jas pakepinti galite ir keptuvėje.
Išvirkite naminio sultinio. Nors sultinio kubeliai sriubai išsivirti puikiai tinka, skaniausią troškinį pasigaminti pavyks, jeigu naudosite namie ruoštą sultinį. Kaip teigia V. Juodkazienė, norint neužgožti troškinio ingredientų skonio, geriausia rinktis vištienos sultinį, tačiau puikiai tiks ir bet kurios kitos mėsos ar žuvies virtas troškinys. Pasak maisto ekspertės, sultiniui išvirti – gali prireikti laiko. Geriausia jį virti iš nuo mėsos ar žuvies likusių kaulų. Kaulus geriausiai virti ant nedidelės ugnies, kelias valandas, vandenį paskaninus lauro lapais, druska, pipirų žirneliais ar kitais mėgstamais prieskoniais.
Nepamirškite rūgštelės. Kaip teigia maisto ekspertė V. Juodkazienė, norėdami praturtinti sriubos skonį – reikėtų nepamiršti jos pagardinti ne tik druska ar pipirais, bet ir įpilti į ją šiek tiek rūgštelės: ryžių, vyno, obuolių acto. Jeigu mėgstate citrusinių vaisių skonį – puikiai tiks ir citrinos ar žaliosios citrinos sultys. Pavyzdžiui, šlakelis obuolių acto praturtins burokėlių sriubos skonį, o šlakelis citrinos sulčių – puikiai dera prie moliūgų sriubos.
Paskaninkite priedais. Pasak V. Juodkazienės, ruošiant nepaprasto skonio trintą sriubą reikėtų nepamiršti ir įvairiausių priedų. Skrudintos duonos gabaliukų ar šviežių žolelių: tokių kaip bazilikai, kurie puikiai tinka prie trintos pomidorų sriubos ar petražolių bei krapų, kurie paskanina burokėlių ar trintų kalafiorų sriuba. O, pavyzdžiui, kalendra – puikiai dera prie moliūgų. Be to, sriubas galite gardinti ir skrudintos šoninės gabalėliais ar sūriu – pavyzdžiui feta ar tarkuotu parmezanu.
V. Juodkazienė dalijasi ir nepaprasto skonio kreminės lęšių ir žirnių sriubos su šonine receptu.
Trinta lęšių ir žirnių sriuba su šonine
Jums reikės:
• 100 g rūkytos šoninės
• 80 g svogūnų
• 2 skiltelių česnako
• 60 g morkų
• 60 g salierų
• 1 a. š. maltų raudonųjų paprikų
• 150 g konservuotų žaliųjų žirnelių
• 200 g konservuotų lęšių
• 1 l daržovių sultinio
• 1⁄4 a. š. druskos
• 1⁄4 a. š. maltų juodųjų pipirų
• 1 v. š. smulkintų šviežių petražolių
• 1–2 v. š. alyvuogių aliejaus
• 4 mėgstamos duonos riekelių
Pagaminimas:
Supjaustykite šoninę mažesniais gabalėliais. Nulupkite ir susmulkinkite daržoves: svogūnus, morkas, salierus bei česnaką. Puode įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus, pakepinkite šoninę ir perkelkite ją ant popierinio rankšluosčio, kad šis sugertų riebalų perteklių. Į puodą su iš šoninės išsiskyrusiais riebalais suberkite svogūnus ir porą minučių juos pakepinkite. Suberkite česnaką, morkas, salierus, dar porą minučių pakepinkite, tuomet suberkite maltas paprikas, žirnius ir lęšius. Viską užpilkite daržovių sultiniu, sumažinkite kaitrą ir virkite 15–20 minučių. Pagardinkite sriubą pipirais ir druska (prieš sūdant, paragaukite – jei sultinys pakankamai sūrus, druskos gali ir nereikėti). Viską sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos, kreminės masės ir patiekite su petražolėmis, skrudinta šonine bei mėgstamos duonos riekelėmis. Skanaus!