Visi keliai veda prie grilio: patarimai, kaip iškepti tobulo skonio mėsainius ir 3 receptai

Visi keliai veda prie grilio: patarimai, kaip iškepti tobulo skonio mėsainius ir 3 receptai

Sugrįžusios saulėtos dienos kviečia kaitinti ir grilius. O kas gali būti geriau nei burnoje tirpstantis mėsainis, kurį pagaminsite žinodami vos kelias gudrybes? Pavyzdžiui, kad prieš kepant mėsos paplotėlius, pirmiausia juos reikia palaikyti šaldytuve. O prieš dedant juos ant grilio – sukurti dvi kepimo zonas. Tiesa, vien gudrybių nepakaks, čia svarbu ir kokybiški mėsainių ingredientai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vasarą pirkėjų krepšeliuose matomas didelis susidomėjimais mėsainiams gaminti skirtais produktais. 

„Pastaruoju metu pastebime pirkėjų norą grilių išnaudoti ne tik tradiciniams šašlykams ar dešrelėms kepti. Atsižvelgiant į augantį poreikį, išplėtėme griliui skirtų produktų asortimentą, siūlome aukščiausios kokybės kepimui ant grilio skirtų produktų: nuo mėsos paplotėlių, iki ypatinguose marinatuose marinuotos vištienos, žuvies, netgi krevečių ar sūrių, kurie dažnai atsiduria ir pirkėjų krepšeliuose“, – sako V. Budrienė.

Pirmas žingsnis – geras pasiruošimas

Grilyje kepti mėsainiai tampa ypač populiariu pasirinkimu draugų susibūrimuose, kadangi kiekvienas gali jį susikurti pagal individualius poreikius. Prekybos tinklo „Iki“ mėsos technologo Gintaro Bačkovo teigimu, mėsainius iškepti visai paprasta, tik reikia atkreipti dėmesį į keletą svarbių dalykų.

„Prieš kepant mėsainius pirmiausia turime pasirūpinti švariomis grotelėmis. Mat dažnai naudojamos grotelės apsėda riebalais bei anglimi. Taip išvengsite nemalonaus degėsio poskonio, garantuosite, kad mėsa prie grotelių neprikeps, be to, pratęsite grotelių naudojimo laiką“, – sako G. Bačkovas.

Kaip teigia jis, prieš valydami groteles, užkaitinkite grilių ir uždarykite 15 minučių – tai privers maisto likučius ir riebalus suanglėti ir supaprastins tolesnį valymo procesą. Praėjus laikui, leiskite grotelėms kiek atvėsti – tada galite pradėti šveisti. Svarbiausia nepamiršti užsidėti karščiui atsparių pirštinių.

Kaip išsikepti sultingą mėsainį?

Dar viena svarbi mėsainių ruošimo taisyklė, pasak G. Bačkovo, prieš kepant paplotėlius, juos reikėtų palaikyti šaldytuve, o tik ištraukus, tiesiai dėti ant grilio – taip užtikrinsite, kad mėsa nesubyrės, kai ją versite, ir bus sultinga. G. Bačkovo teigimu, teisingai iškepti mėsos paplotėlį nėra sudėtinga, kaip dažnai girdima, čia svarbu teisingai paruošti anglis, o tai supaprastina „dviejų zonų“ kepimas.

„Sekant šiuo metodu, paprasčiausiai reikia padalinti grilių į dvi dalis: vienoje pusėje grotelių maistas bus kepamas tiesiai virš anglių, o kitoje pusėje – maistas bus kepamas ant netiesioginio karščio. Mėsainius reikia pradėti kepti virš tiesioginio karščio. Šioje pusėje pakepti tol, kol susidarys auksinė plutelė, kažkur apie 2–3 minutes. Vėliau perkelti į netiesioginio karščio pusę tol, kol iškeps taip, kaip jums patinka. Galiausiai paplotėliams reikia leisti pailsėti kelias minutes – taip gausite sultingą mėsainį“, – pasakoja G. Bačkovas.

Mėsos ekspertas taip pat pataria prieš kepimą pirštu įspausti duobutę viduryje mėsos paplotėlio. Kol mėsa kepa, ji pučiasi, o ši duobutė užtikrins, kad iškeptas paplotėlis būtų lygus.

Susikurkite individualų mėsainį

Kalbant apie mėsainių sudėtį, svarbu prisiminti, jog šio patiekalo grožis ir slypi tame, kad visi ras sau patinkančią variaciją, nes į mėsainį galite dėti bet ką, ko tik širdis geidžia. Svarbu naudoti jums patinkančius ingredientus, o kuo jie šviežesni – tuo skaniau.

Mėsainius gardinkite ne tik įvairiausiais padažais, bet ir čatniais, naudokite šviežius arba karamelizuotus svogūnus, paskaninkite juos kepta šonine ar čiorizo dešra, įvairiausiais sūriais: pradedant brandintu čederiu ir baigiant bri ar mėlynojo pelėsio sūriu.

Tam, kad idėjų mėsainių sudėčiai nepritrūktų, „Iki“ atstovas pateikia keletą mėsainių receptų, tinkančių tiek mėsos mėgėjams, tiek vegetarams.

Tradiciniai sūrainiai su šonine

4 mėsainiams jums reikės:

8 gabalėlių čederio sūrio

10 šoninės juostelių

650 g maltos jautienos

1/4 saldaus svogūno

1/2 šaukšto Worchester padažo

1 1/2 šaukštelių jūros druskos

1 šaukštelio maltų pipirų

Brioche bandelių

Gaminame:

Įkaitinkite grilių. Smulkiai supjaustykite svogūną ir 2 juosteles šoninės. Dubenyje rankomis sumaišykite jautieną, svogūnus, pjaustytą šoninę ir Worchesterpadažą. Suformuokite 4 panašaus dydžio paplotėlius ir nepamirškite įspausti vidurio su šaukštu, kad mėsa tolygiai iškeptų ir palaikytų formą. Pagardinkite abi puses druska ir pipirais. Likusias 10 šoninės juostelių kepkite ant griliaus po 2–3 minutes ant kiekvienos pusės. Laikas paplotėliams – ant griliaus kepkite naudodami dviejų zonų metodą aprašytą viršuje. Likus minutei iki kepimo pabaigos, uždėkite po du griežinėlius sūrio, kad ištirptų prieš patiekiant. Galiausiai trumpai paskrudinkite bandeles, ant jų uždėkite paplotėlį ir po porą keptos šoninės juostelių bei patiekite su mėgstamais garnyrais ir padažais.

Cezario salotų vištienos mėsainiai

4 mėsainiams jums reikės:

2 vištienos krūtinėlių

1/2 citrinos sulčių

Brioche bandelių

3 šaukštų grietinės

2 kietai virtų kiaušinių

4 salotos lapų

25 g pjaustyto parmezano

Šiek tiek sultenių

Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminame:

Įkaitinkite grilių. Perpjaukite vištienos krūtinėles išilgai, gerai išmuškite mėsą ir pagardinkite druska bei pipirais. Vištieną kepkite ant griliaus po 2–3 minutes iš abiejų pusių. Kol kepa, padarykite padažą – sumaišykite grietinę ir citrinos sultis. Supjaustykite virtus kiaušinius. Ant griliaus trumpai paskrudinkite bandeles, ant jų uždėkite salotos lapą, sultenių, vištienos krūtinėlę, padažą, pjaustytus kiaušinius ir parmezaną bei patiekite su mėgstamais garnyrais.

Vegetariški burokėlių mėsainiai su ožkos sūriu

4 mėsainiams jums reikės: 

400 g šviežių burokų

5 svogūnų laiškų

2 česnako skiltelių

75 g miltų

1 kiaušinio

125 g ožkos sūrio

4 šaukštų majonezo

1 šaukšto garstyčių

Brioche bandelių

4 salotos lapų

Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminame:

Įkaitinkite grilių. Sutarkuokite ir nusunkite burokus, supjaustykite svogūnų laiškus ir česnaką. Viską sumaišykite dubenyje kartu su kiaušiniu, miltais, sutrupintu ožkos sūriu, druska ir pipirais. Suformuokite 4 paplotėlius ir kepkite po 4–5 minutes ant abiejų pusių. Kol paplotėliai kepa, padarykite padažą – sumaišykite majonezą ir garstyčias. Ant griliaus trumpai paskrudinkite bandeles, ant jų uždėkite salotos lapą, paplotėlį ir padažą bei patiekite su mėgstamais garnyrais.

TAIP PAT SKAITYKITE