Vasarą dažnai laiką leidžiame gamtoje, vakarojame su draugais ir artimaisiais. O įvairiausi pasisėdėjimai – neatsiejami nuo skanaus maisto. Gydytoja dietologė Dalia Petrauskienė sako, kad vasarą žmonės sąlyginai galima skirstyti į dvi grupes – vieni atleidžia vadeles ir priauga svorio, o kiti mėgaujasi mažiau kaloringais patiekalais, valgo daug daržovių. Pasak gydytojos, norint išvengti pirmojo varianto – reikėtų laikytis tam tikro mitybos režimo.
Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vasarą pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria sezoninės daržovės, uogos bei vaisiai, populiarūs ir griliui skirti gaminiai.
„Vasara – geriausias metas mėgautis šviežiomis daržovėmis ir vaisiais. Pažvelgus į kasdienius pirkėjų krepšelius matome, kad įvairiausios sezoninės gėrybės – pradedant šviežiais agurkais ir pomidorais, ir baigiant arbūzais – tampa tikrų tikriausiu hitu. Žinoma, šiltuoju metų laiku populiarūs ir įvairiausi specialiai grilinimui skirti patiekalai, taip pat įvairiausi užkandžiai: kumpiai, sūriai, užtepėlės“, – sako V. Budrienė.
Sezoniškumas pagrindiniams mitybos principams reikšmės neturi
Gydytoja dietologė Dalia Petrauskienė, sako, kad sezoniškumas pagrindiniams mitybos principams reikšmės neturi: tiek vasarą, tiek žiemą reikia valgyti daug daržovių, vaisių. Taip pat reikėtų suvartoti tinkamą baltymų, angliavandenių, vandens kiekį.
„Turbūt nieko nenustebinsiu pasakiusi, kad daržovių daugiau suvalgome vasarą, ne žiemą, todėl šį sezoną pats geriausias metas organizmą aprūpinti natūraliais vitaminais, mineralais, antioksidantais“, – pabrėžia ji.
Vasara – ne tik šviežių daržovių ir vaisių, bet ir maisto ant žarijų ruošimo sezonas. Visgi, gydytoja dietologė teigia, kad mėgaujantis tokiais patiekalais atsiranda įvairiausių su sveikata susijusių pavojų.
„Kepant maistą aukštoje temperatūroje, o ypač mėsą ar žuvį išsiskiria glikotoksinai, organizme dažnai sukeliamas oksidacinis stresas, senėjimo procesai. Visgi, grilintų produktų visiškai atsisakyti nereikia – paprasčiausiai reikia išlaikyti balansą. Pavyzdžiui, jeigu mėgaujatės šašlykais, nepamirškite šio patiekalo praturinti įvairiausiomis šviežiomis daržovėmis ar vaisiais. Jie veikia kaip antioksidantai“, – sako ji.
Kaip nepriaugti svorio?
Piknikai, vakarienės lauke ar kavinių terasose – dar keli dalykai, be kurių neįsivaizduojama vasara. Tiems, kurie vasarą linkę labiau atleisti vadeles, D. Petrauskienė pataria laikytis tam tikro režimo: reguliuoti suvalgomo maisto kiekius, stengtis valgyti mažesnėmis porcijomis, vengti neplanuotų užkandžiavimų arba besaikio valgymo.
„Natūralu, kad leidžiant laiką su draugais ir artimaisiais žmonės yra linkę prisivalgyti daugiau, todėl svarbu planuoti dienos maistą. Jeigu žinote, kad vakare su draugais piknikausite – pirmoje dienos pusėje rinkitės lengvesnius patiekalus. Dar vienas svarbus dalykas – vandens gėrimas. Pajutę alkį pirmiausia išgerkite vandens. Mat alkis gali būti jaučiamas ir dėl vandens trūkumo organizme. Per dieną reikėtų išgerti apie 30 ml vandens, vienam kilogramui kūno svorio arba bent jau 2-2,5 litro. Vasarą, ypač kai karšta, daug prakaituojame, jo reikėtų išgerti ir dar daugiau“, – sako ji.
Anot gydytojos dietologės, išsiruošus su šeima į pikniką nebūtina rinktis riebių ir kaloringų užkandžių. Piknikams puikiai tinka ir lengvas, skanus bei sveikas maistas, kuriuo mėgautis galėsite be jokios sąžinės graužaties. Pavyzdžiui, mėgstamų daržovių lazdelės su humusu, „summer rolls“ vietnamietiški suktinukai su daržovėmis, uogos ir vaisiai su riešutų sviestu, naminiai ledai, pagaminti iš graikiško jogurto, braškių, šaukštelio medaus, naminiai avižiniai sausainiai, alyvuogės.