Tarptautinės garstyčių dienos proga – išskirtiniai sumuštiniai su lašiša: taip paruošto patiekalo dar neragavote

Garstyčių diena

Senovės civilizacijose gydymui naudotos garstyčios šias laikais tampa vis populiaresniu pagardu prie įvairių patiekalų. Jų rūšių yra visa galybė – nuo lietuviams įprastų prancūziškų Dižono iki vokiškų, naudojamų dešrainiams gardinti. Visos jos, pasak sveikatai palankios mitybos specialistės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, yra puikus medžiagų, padedančių virškinimui, šaltinis. Rytoj, rugpjūčio 6–ąją, minint Tarptautinę garstyčių dieną, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva kviečia pasigaminti išskirtinus sumuštinius su garstyčiose ir meduje marinuota lašiša.

Garstyčios padeda virškinimui

Vasaros sezonu garstyčiomis gardiname įvairius grilio patiekalus. Be jų neapsieina dešrainiai, mėsainiai, šašlikai ar kitas šiltuoju metų laiku valgomas maistas. Dažnai garstyčias tarp ingredientų randame ir įvairių vasariškų salotų receptuose. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, toks garstyčių naudojimas duoda naudą žmogaus organizmui. 

„Garstyčių sėklose randama vitaminų A, B6, B9, C ir D bei omega-3 riebalų rūgščių. Jose yra daugybė mineralų: magnio, kalcio, seleno, mangano, vario. Organizmui jos naudingos ir todėl, kad garstyčių grūdeliai yra nevirškinamos skaidulos, bet pačiam virškinimo procesui teikia papildomos naudos“, – sako gydytoja dietologė. 

Besilaukiančioms mamoms valgyti nereikėtų

Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, garstyčių grūdeliai kai kuriais atvejais gali būti kenksmingi valgančiajam, todėl juos vartoti reikėtų saikingai – didesnio kiekio garstyčių valgymas gali sukelti alergijas. 

„Grūdeliuose yra ir žmogui toksiškų medžiagų, tokių kaip eruko rūgštis, tačiau vartojant garstyčias saikingai, kaip pagardą, jos tikrai nepakenks. Tiesa, besilaukiančioms ar maitinančioms moterims bei vaikams iki trejų metų geriau garstyčių nevartoti. Nors alergija garstyčioms ir nėra dažna, vis tik svarbu stebėti savo organizmo reakcijas, ypač, jei turite bėdų su virškinimo organų veikla“, – įspėja dr. Edita Gavelienė.

Kiekvienam patiekalui dera tinkamai atsirinkti garstyčias

Renkantis garstyčias derėtų prisiminti, kad visos jų rūšys turi būti naudojamos skirtingiems patiekalams gardinti. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip šiuos pagardus atsirinkti tinkamai ir nepasimesti skonių įvairovėje. 

„Norint teisingai garstyčias naudoti pagal paskirtį, labai svarbu suprasti, kuo skiriasi jų rūšys. Geltonosios garstyčios yra švelnios ir idealiai tinka kasdieniam naudojimui, tepant jas ant sumuštinių ar mėsainių bandelių. Aštresnio skonio Dižono garstyčios puikiai tiks salotoms ir padažams. Aitrios rudosios garstyčios suteiks pikantiškumo delikatesiniams sumuštiniams ir dešrelėms, o viso grūdo garstyčios suteikia puikią tekstūrą mišrainėms ar mėsos gaminiams. Todėl rekomenduoju pasirinkti tinkamą garstyčių rūšį pagal ruošiamą patiekalą“, – pataria O. Suchočeva. 

Garstyčios puikiai suminkština mėsą

Derėtų prisiminti, kad garstyčias galima naudoti ne tik kaip pagardą, bet ir kaip mėsos marinatą. Toks papildomas šio pagardo panaudojimas mėsai suteiks daugiau įvairialypio skonio, o šalia garstyčių prireiks tik keleto papildomų ingredientų. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės, taip paruošti marinatą yra labai paprasta.

„Garstyčios puikiai suminkština ir suteikia mėsai neragautą skonį. Tiesiog prieš kepant mėsą patepkite ją garstyčių, žolelių ir prieskonių mišiniu bei kuriam laikui palikite. Kai mėsa susimarinuos, drąsiai ją kepkite ant grilio ar tiesiog keptuvėje. Kartu toks marinatas padės labiau įsisavinti prieskonių savybes, jie geriau perduos savo aromatą viso kepimo metu“, – apie platų garstyčių panaudojimą pasakoja O. Suchočeva. 

Nusipirkus parduotuvėje garstyčias, svarbu jas tinkamai laikyti. „Garstyčias reikia laikyti vėsioje, tamsioje vietoje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių ir karščio. Taip jos išsaugos visas savo naudingąsias savybes ir nesuges. Atidarytas garstyčias būtinai laikykite šaldytuve, kad jos išliktų šviežios ir nesugestų anksčiau galiojimo laiko pabaigos“, – pažymi komercijos operacijų vadovė.

Garstyčių dienos proga kviečiame pasigaminti išskirtinius sumuštinius su meduje ir garstyčiose marinuota lašiša.

RECEPTAS

Sumuštiniai su meduje ir garstyčiose marinuota lašiša

Agurkams marinuotiems su krienais prireiks:

4 šaukštų cukraus;

2 šaukštų acto rūgšties (12 %);

100 ml. vandens;

0.5 vnt. agurko;

2 šaukštų tarkuotų krienų.

Marinuotai lašišai prireiks:

1 vnt. citrinos;

1 šaukšto Dižono garstyčių;

2 šaukštelių medaus;

3 šaukštų maisto gaminimui skirto aliejaus;

1 žiupsnelio druskos;

1 žiupsnelio šviežiai sumaltų pipirų;

200 g. lašišos nugarinės dalies. 

Patiekimui reikės:

Traškios duonelės;

Krapų.

Agurkų marinuotų su krienais gaminimo eiga:

  1. Sumaišykite cukrų, actą ir vandenį. Plakite viską iki tol, kol cukrus ištirps.
  2. Supjaustykite agurką plonais griežinėliais su pjaustymo mandolina arba sūrio pjaustykle. Nuskuskite krienus ir sutarkuokite juos.
  3. Sumaišykite agurką ir krienus su acto marinatu. Palikite marinuoti ne mažiau nei 1 valandai, pageidautina netgi nakčiai.

Marinuotos lašišos gaminimo eiga:

  1. Sutarkuokite ploną išorinę citrinos žievelę ir išspauskite sultis iš citrinos. Suplakite kartu citrinos sultis (0.5 šaukšto), žievelę, garstyčias, medų, aliejų, druską ir pipirus.
  2. Supjaustykite lašišą griežinėliais, apytiksliai 3 mm storio, ir uždėkite su virtuviniu teptuku storą garstyčių marinato sluoksnį ant lėkštės.
  3. Sudėkite lašišos griežinėlius ant marinato ir uždėkite ant lašišos su virtuviniu teptuku likusį marinatą. Palikite marinuotis kambario temperatūroje 1 arba 2 valandas prieš patiekiant.

Patiekite kartu su traškia duonele. Papuoškite lašišą marinuotais agurkais ir krapais.

Skanaus!

TAIP PAT SKAITYKITE