Šiltuoju metų laiku atsigręžiame į sveikatingesnę mitybą, valgome daugiau lengvesnio maisto ir ruošiame sezoninių daržovių salotas. Juolab kad vasarą su įvairiausiais salotų receptais tampa dar lengviau eksperimentuoti. Jos gali būti valgomos net tik kaip garnyras prie įvairių mėsos, žuvies ar vegtariškų valgių, bet ir kaip pagrindinis patiekalas. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, teigia, kad šviežio daržovių derliaus gyventojai kasmet itin laukia, o šios kategorijos prekių pardavimai sušilus orui dar labiau išauga.
„Pirkėjai vis daugiau dėmesio kreipia į sveikatingesnę mitybą, stengiasi į savo racioną įtraukti kuo daugiau sveiko, šviežio maisto, o tam, ypač šiltuoju metų laikotarpiu, puikiai tinka įvairios daržovės. Julolab kad nuolat pildome sezoninių produktų asortimentą. Pastebime, kad pirkėjai yra ištikimi klasikinėms vietos augintojų užaugintoms daržovėms: tarp jų itin populiarūs Lietuvoje užauginti pomidorai, agurkai, salotos, šviežios bulvės“, – teigia V. Budrienė.
Padažas – puikių salotų pagrindas
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad puikių ir skonių įvairove pasižyminčių salotų pagrindas – padažas. Įvairūs padažai salotoms gali būti gaminami ir iš riebesnių ingredientų – majonezo ar grietinės, tačiau vasarą labiau mėgstami lengvi ir klasika jau tapę alyvuogių aliejaus ir balzamiko ar citrinos sultimis, garstyčiomis pagardinti padažai.
„Vasarą dažniausiai norime lengvesnio maisto, todėl riebius, šaltąjam sezonui labiau būdingus salotų padažus keičia lengvesni. Juos pasigaminti galima iš įvairiausių ingredientų – tereikia nebijoti eksperimentuoti. Salotas galima gardinti ir graikišku jogurtu arba žolelių pagrindų ruoštais padažais, o norint jas padaryti dar išskirtinesnes, padažo pagrindui galima naudoti trintą avokadą, mėtas, padažus pasaldinti ne tik tradiciniu medumi, bet ir agavų ar klevų sirupu“, – sako maisto ekspertė.
Gyvavo Babilono ir Senovės Egipto laikais
Sakoma, kad babiloniečiai beveik prieš 2000 metų salotoms paskaninti naudojo mums puikiai pažįstamus aliejų ir actą. Senovės Egipto gyventojai mėgo salotas pagardintas aliejumi, actu ir iš Azijos kraštų atsivežtais prieskoniais. O, pavyzdžiui, į majonezą panašūs salotų padažai, pasak istorinių šaltinių, debiutavo ant Prancūzijos didikų stalo daugiau nei prieš 200 metų.
Salotos, pagardintos įvairiausiais padažais, buvo mėgstamos didžiuosiuose Europos monarchų rūmuose. Karališkieji virėjai į ruošiamų patiekalų receptus įtraukė ir egzotiškus ingredientus, tokius kaip gėlių žiedlapiai. O, pavyzdžiui, Anglijos karaliaus Henriko IV mėgstamos salotos buvo gaminamos iš šviežių, kubeliais supjaustytų bulvių, sardinių ir įvairiausių žolelių užpilo. Tuo tarpu Škotijos karalienė Marija Stiuart pirmenybę teikė virtoms salierų šaknims, supjaustytoms kubeliais ir sumaišytomis kartu su žalumynais, pagardintomis kreminiu garstyčių užpilu ir kietai išvirtų kiaušinių gabalėliais.
V. Juodkazienė siūlo ir penkis salotų padažų receptus, kurie šiam gaiviam patiekalui suteiks ne tik naujo skonio, bet ir aromato – teliks sumaišyti visus maisto ekspertės siūlomų receptų ingredientus ir užpilti juos ant mėgstamų daržovių.
Medaus ir garstyčių padažas
4 porcijoms jums reikės:
250 g graikiško jogurto
60 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus
2 v. š. dižono garstyčių
4 v. š. medaus
1⁄2 v. š. jūros druskos
Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
3 v. š. citrinos sulčių
1 susmulkintos česnako skiltelės
Citrina, bazilikas ir jogurtas
4 porcijoms jums reikės:
200 g jogurto
1⁄4 v. š. jūros druskos
1⁄2 v. š. česnakų miltelių
3 v. š. citrinų sulčių
5 g smulkintų šviežių bazilikų
Agavų ir balzamiko padažas
4 porcijoms jums reikės:
4 v. š. balzaminio acto
4 v. š. agavų sirupo
1 v. š. Dižono garstyčių
8 v. š. alyvuogių aliejaus
1⁄2 v. š. druskos
1⁄4 v. š. maltų juodųjų pipirų
Avokadų padažas
4 porcijoms jums reikės:
1 nulupto ir sutrinto avokado
1 skiltelės česnako
1⁄2 v. š. druskos
1⁄2 v. š. maltų juodųjų pipirų
6 v. š. alyvuogių aliejaus
1 v. š. šviežių kalendrų
1 žaliosios citrinos sulčių
Mėtų padažas:
4 porcijoms jums reikės:
1 žaliosios citrinos sulčių
100 ml alyvuogių aliejaus
10 g smulkintų mėtų lapelių
2 v. š. medaus
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų