Rudeniškai žvarbai įveikti – lengvi, bet maistingi auksaspalvės dorados patiekalai

Rudeniškai žvarbai įveikti – lengvi, bet maistingi auksaspalvės dorados patiekalai

Rudeniškas oras skatina daugiau laiko praleisti namuose ir leistis į eksperimentus virtuvėje. Sočios ir maistingos vakarienės paruošimas neužtruks, jei išsirinksite tinkamus produktus, kurie yra ne tik skanūs, bet ir turi įvairių naudingųjų medžiagų. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad sveikesnės mitybos rekomendacijomis besivadovaujantys pirkėjai renkasi vis daugiau daržovių ir žuvies, kuri yra būtina subalansuotam valgiaraščiui.

„Žuvis dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose kaip alternatyva mėsai. Gyventojai ieško naujų skonių ir receptų, taip pat vadovaujasi subalansuotos mitybos patarimais žuvies valgyti bent 2–3 kartus per savaitę. Atsižvelgdami į pirkėjų poreikius, nuolat plečiame žuvies asortimentą bei siūlome ne tik skumbrės, lašišos, menkės, bet ir iš tiesų populiarios dorados pasirinkimą“, – teigia V. Juodkazienė.

Balta žuvis – itin paranki kulinariniams eksperimentams

Baltą žuvį, tokią kaip auksaspalvė dorada, vertėtų nuolat įtraukti į racioną, nes tai – puikus baltymų šaltinis, padedantis palaikyti gerą savijautą. Doradoje yra gausu vitaminų A, E ir D, kuris itin reikalingas šaltuoju metų laiku. Taip pat žuvyje esančios omega rūgštys prisideda ir prie sklandžios imuninės sistemos veiklos. Balta žuvis yra lengvai virškinama, ją galima paruošti naudojant nedaug riebalų. Vertėtų vengti ir tešlos. Geriausia doradą virti garuose, kepti keptuvėje ar orkaitėje.

Auksaspalvės dorados yra gana subtilaus skonio, todėl jas paruošti galima daugeliu būdų. Prie šios žuvies parinkdami vis kitą garnyrą lengvai varijuosite su skoniais ir doradą valgyti tikrai nepabos.

„Ruduo – itin dėkingas metas, nes turime gausų sezoninių daržovių pasirinkimą. Su jomis kepti ar troškinti žuvį – labai pravartu, nes tokie patiekalai yra ne tik skanūs, bet ir maistingi, aprūpina organizmą reikiamomis medžiagomis, bet neapsunkina. Auksaspalvę doradą galima ne tik kepti visą, bet ir paruošti lengvesnius patiekalus, pavyzdžiui, maltinukus – tai puiki alternatyva mėsos kotletams“, – sako maisto ekspertė.

Pasak V. Juodkazienės, paprastai paruošite doradą, jei apšlakstysite žuvies gabalėlius citrinos sultimis ir pagardinsite mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis. Taip pat dorada puikiai dera su grietinėlės ir garstyčių padažu arba tiesiog su česnakiniu sviestu. Paprasta žuvį paruošti ir orkaitėje – įdėtą į kepti skirtą indą doradą uždenkite plonomis cukinijos riekelėmis ir apibarstykite parmezanu. Po 20 minučių jau galėsite mėgautis lengvu ir aromatingu patiekalu.

Kaip išsirinkti tinkamą žuvį

Maisto ekspertė sako, kad bet kurio recepto sėkmė pirmiausia priklauso nuo kokybiškos žuvies pasirinkimo. Renkantis žuvį pirmiausia reikėtų įvertinti informaciją, kuri pateikiama etiketėje. Joje, laikantis visų numatytų reikalavimų, nurodoma, kaip žuvis apdorota – t.y. šviežia, atšaldyta, atvėsinta. Parduotuvėje įsigytos žuvies geriau namie nedėti į šaldiklį, nes taip ji gali prarasti maistinę vertė ar skonines savybes. Gali pakisti ir žuvies tekstūra. Ilgai laikoma šaldiklyje žuvis gali tapti pernelyg sausa.

Patartina įvertinti ir žuvies išvaizdą, spalvą, žvynų ar odos dangą. Žuvis turėtų būti tvirta ir elastinga, oda – tolygi. Akys turi būti šviesios, skaidrios. Žiaunų spalva turėtų būti nuo ryškiai raudonos iki rožinės. Reikėtų atkreipti dėmesį ir į kvapą. Jis turėtų būti jūriškas, gaivus.

Namie žuvį reikėtų laikyti šaldytuve ne ilgiau kaip parą, bet ne ilgiau negu nurodytas suvartojimo terminas. Derėtų išrinkti šalčiausią šaldytuvo vietą arba specialų mėsai ir žuviai skirtą stalčių.

V. Juodkazienė siūlo išbandyti ir kelis nesudėtingus receptus su auksaspalve dorada.

Dorados maltinukai su grietinėlės ir garstyčių padažu

Jums reikės:

1 kg dorados

1 kiaušinio

Saujos džiūvėsėlių

200 ml grietinėlės

2 šaukštų garstyčių

1 šaukštelio ciberžolės

Aliejaus

Citrinos sulčių

Druskos, pipirų

Gaminimas:

Doradą išskroskite, pašalinkite odą ir kaulus, žuvį sumalkite. Įmuškite kiaušinį ir kruopščiai išminkykite. Pagardinkite druska, pipirais, suformuokite pusės delno dydžio rutulėlius ir kepkite įkaitintoje keptuvėje ant aliejaus.

Plakti skirta šluotele kruopščiai išmaišykite grietinėlę su garstyčiomis, galite įpilti šiek tiek aliejaus. Įdėkite ciberžolę, druskos, pipirų ir dar kartą kruopščiai išmaišykite. Į lėkštę įdėkite žuvies maltinuką, apipilkite padažu ir patiekite su mėgstamu garnyru.

Orkaitėje kepta auksaspalvė dorada šviežiomis daržovėmis

Jums reikės:

400 g dorados

2 morkų

Poro

Paprikos

2 pomidorų

15 g sviesto

200 ml grietinėlės

Čiobrelių

Druskos, pipirų

Pagaminimas:

Nuplaukite ir nulupkite morkas. Pašalinkite paprikos sėkleles. Pomidorus nupilkite verdančiu vandeniu, kad galėtumėte nulupti odelę. Supjaustykite daržoves nedideliais kvadratėliais. Įkaitinkite keptuvę, įdėkite sviesto ir maišydami apkepinkite daržoves kelias minutes. Pagardinkite druska ir pipirais, supilkite grietinėlę, gerai išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies. Į kepti skirtą indą sudėkite gabalėliais supjaustytą doradą, pabarstykite druska ir pipirais. Ant viršaus uždėkite daržoves ir čiobrelių šakeles. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 min. Skanaus!

TAIP PAT SKAITYKITE