Primiršta daržo gėrybė – agurotis: ką iš jų gamina italai?

Agurotis

Aguročiai – unikalaus skonio, naudinga sveikatai, tačiau kiek primiršta daržovė. Ir visai be reikalo. Aguročius universaliai galime panaudoti virtuvėje: gardinti troškinius, sriubas, kepti blynus, konservuoti. Ši nepaprasto skonio daržovė itin mėgstama ir saulėtoje Italijoje. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors tradicinės daržovės išlieka populiariausios, pirkėjai renkasi ir kitas įmantresnes gėrybes. 

Pasižymi gerųjų savybių gausa

„Nors tradicinės daržovės: bulvės, morkos, kopūstai – tarp lietuvių vis dar mėgstamiausios, pastebime, kad pirkėjai vis labiau linkę į eksperimentus. O ypač artėjant rudeniui – jų krepšeliuose atsiduria ir moliūgai, salierų stiebai, aguročiai, kurių rasti galima ir mūsų parduotuvėse“, – teigia V. Budrienė. 

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad aguročiai – moliūginių daržovių šeimos atstovai. 

„Aguročiai iš išvaizdos primena cukinijų ir agurkų hibridą. Šią daržovę verta įtraukti į savo racioną, mat jie pasižymi didele nauda sveikatai. Aguročiuose yra vitaminų A ir C, kalio, kalcio, geležies, magnio ir kitų naudingų medžiagų. Be to, juose randama ir labai mažai kalorijų“, – pasakoja J. Sabaitienė.

„Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja sako, kad aguročiai kilę iš Italijos, todėl nenuostabu, kad ši daržovė toje šalyje itin populiari. Aguročiai dažniausiai būna gana trumpi, pailgi arba apvalaini. Paprastai jie būna žalsvos, baltos arba gelsvos spalvos ir užauga iki 2–4 kilogramų.

Kaip juos valgo italai?

Aguročiai mėgstami Italijoje. Ir nors jų yra pačių įvairiausių rūšių, italai ypač mėgsta Barattiere aguročių rūšį. Šie aguročiai išvaizda primena žalios spalvos melioną, o skoniu – meliono bei agurko hibridą. Šios rūšies aguročiai dažniausiai auginami pietų Italijoje ir Tunise. Italijoje šios daržovės mėgstamos iki galo neprinokusios. Jos valgomos vienos, kaip užkandis. Dėl subtilaus ir šiek tiek saldaus skonio aguročiai taip pat dažnai naudojami ir salotoms, jais gardinami makaronų patiekalai.

„Kadangi Barattiere aguročiai pasižymi itin gaiviu skoniu, Italijoje jais dažniausiai gardinamos salotos. Jų labai paprastai galima pasigaminti ir namuose. Tereiks mėgstamų lapinių salotų, pomidorų, aguročio, svogūnų laiškų, saulėje džiovintų pomidorų, mocarelos. Visi ingredientai yra susmulkinami, sumaišomi dideliame dubenyje. Tokias salotas galima pagardinti kokybiško alyvuogių aliejaus ir balzaminio acto padažu“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Aguročiais taip pat gardinami ir makaronai, ypač pietų Italijoje – tai yra itin mėgstamas patiekalas. Makaronams su aguročiais pasigaminti tereiks vos kelių ingredientų: spagečių, sviesto, aguročių, pomidorų pastos, parmezano sūrio, grietinėlės bei citrinos sulčių. Pirmiausia yra išverdami makaronai, tuomet svieste pakepinami aguročiai. Kai aguročiai iškepa, gausiai pagardinami druska bei pipirais. Galiausiai į tą pačią keptuvę ant aguročių yra pilamas samtis vandens, kuriame virė makaronai, dedami spagečiai, pomidorų pasta, citrinų sultys, grietinėlė. Viskas patroškinama ir patiekiama su tarkuotu parmezanu.

J. Sabaitienė dalijasi ir dar keliais receptais, kuriuose išradingai panaudosite aguročius.

Aguročių ir imbierų sriuba

Jums reikės: 

Aguročių

Graikiško jogurto

Šviežių mėtų 

Šviežios kalendros

Žaliosios citrinos sulčių

Imbiero

Šviežių Chalapos pipirų

Svogūnų laiškų

Druskos

Gaminame:

Visus ingredientus dedame į trintuvą ir sutriname iki vientisos masės. Tuomet dedame į šaldytuvą, viską atšaldome ir patiekiame.

Gaivios salotos su aguročiais

Jums reikės:

Aguročio

Paprikos

Kelių slyvinių pomidorų

Pusės puodelio konservuotų kukurūzų

Šaukštelio raudonojo vyno acto

Šaukštelio džiovinto čiobrelio

Šaukštelio čili dribsnių

Druskos

Alyvuogių aliejaus 

Gaminame:

Daržoves susmulkiname ir sumaišome dideliame dubenyje. Nedideliame indelyje sumaišome aliejų ir prieskonius. Užpilame ant daržovių, išmaišome ir patiekiame. 

Makaronai su aguročiais

Jums reikės:

Aguročio

 Svogūno

 Česnako

Parmezano sūrio

Alyvuogių aliejaus 

Druskos

Pipirų

Bazilikų

Gaminame:

Agurotį supjaustome plonais griežinėliais. Česnako skilteles ir  svogūną nulupame, susmulkiname. Pagal instrukcijas nurodytas ant pakelio išverdame makaronus. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir apkepame visas daržoves, išskyrus česnaką. Iškepusias daržoves sudedame į lėkštę. Keptuvėje pakaitiname dar šiek tiek aliejaus, sudedame smulkintą česnaką ir trumpai pakepame. Tuomet į keptuvę beriame paruoštas daržoves, makaronus, įberiame druskos, pipirų, prieš patiekdami apibarstome parmezanu ir šviežiais bazilikais. Skanaus!

TAIP PAT SKAITYKITE