Prieš juos neatsilaikys net nevalgiausias vaikas: tikrai prašys dar (receptas)

Vištienos sparneliai

Iki vėsaus rudens turime daug laiko pasidžiaugti puikiu oru ir pasimėgauti piknikais gamtoje su gera kompanija. Jei susirenka kelios šeimos su vaikais, kartais jiems sunku įsiūlyti suaugusiųjų kepsnių, tačiau išsikepus lipnių vištienos sparnelių – mažųjų dėmesys maistui garantuotas. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad  vištiena laikoma sveikatai palankesne nei bet kokia kita raudona mėsa dėl joje esančių lengvai virškinamų ir pasisavinamų baltymų, taip pat organizmui reikalingų vitaminų bei mineralų, mažo kiekio riebalų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad „Rimi“ prekiauja tik lietuviška vištiena, kurią pirkėjai mielai renkasi grilinimui – verta pasinaudoti ir 30 proc. nuolaida BBQ griliams ir grilio aksesuarams, perkant su lojalumo kortele.

Svarbu mėsą apdoroti tinkamai

Visi žinome, kad vištieną reikia gerai iškepti, kitaip didėja infekcijos rizika, tačiau, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, lygiai taip pat svarbu jos nesuskrudinti: „Jei vištieną griliname, prieš tai svarbu ją pamarinuoti švelniai rūgščiame padaže, taip ji greičiau iškeps, o apdegusias vietas reikėtų apipjaustyti. Sveikatai palankiausia būtų vištieną virti, troškinti, garinti, pridengtą kepti orkaitėje ant nedidelės kaitros. O valgyti riebaluose keptų, džiūvėsėliuose ar miltuose apvoliotų vištienos gabaliukų geriau nereikėtų“, – teigia dr. E. Gavelienė.  

Teikiantiems pirmenybę liesai mėsai, reikėtų rinktis vištienos krūtinėlę, kuri yra liesesnė už kitas vištienos dalis, o nuo petelių, šlaunelių bei sparnelių rekomenduojama pašalinti riebią odelę. Gydytoja dietologė siūlo atkreipti dėmesį į ekologiškuose ūkiuose užaugintą vištieną, taip pat mėsą be antibiotikų, ypač jei ji ruošiama vaikams. 

„Vištiena, paženklinta „užauginta be antibiotikų“ žyme, tikėtina, jog bus kokybiškesnė. Taip pat svarbu, kad ji būtų auginta natūraliai, šeriant aukštesnės kokybės lesalais, paukščiui nesergant. Be to, tokia vištiena pasižymi dar ir tuo, jog joje mažiau nebūtinų medžiagų, kadangi yra laikomasi griežtesnių higienos ir biosaugos reikalavimų. Bet kuriuo atveju svarbu atkreipti dėmesį į šių produktų etiketes ir informaciją, maistingumo deklaraciją bei priedų sąrašą, kad būtų galima įsitikinti, jog pasirinkta vištiena iš tiesų palanki sveikatai“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.

Kaip išsirinkti kokybišką vištieną ir saugiai ją laikyti

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad visoje Lietuvoje prekybos tinklo vietose parduodama vištiena yra kokybiška, užauginta patikimų lietuviškų ūkių, kurie paukščių auginimo metu laikosi aukštų standartų. „Vis daugiau mūsų pirkėjų domisi sveikatai palankia mityba – tai matome, stebėdami išaugusį mūsų ekologiškos linijos „I Love Eco“ ir „Rinkis sveikiau“ ženklu pažymėtų produktų poreikį. Mėgstama ir be antibiotikų užauginta vištiena – norint sutaupyti, galima rinktis privačia „Rimi Greatlife“ etikete pažymėtą tokią paukštieną, kuri pasižymi puikiu kainos ir kokybės santykiu. Mėsa, pažymėta kaip ekologiška ar be antibiotikų, reiškia ir aukštesnius gyvūnų gerovės standartus, kai vištos yra užaugintos draugiškesnėmis aplinkai sąlygomis. 

„Rimi“ siūlo piknikui pasimarinuoti vištienos sparnelių – jais tikrai gardžiuosis visi. 

Grilinti vištienos sparneliai

RECEPTAS

Patiekalui reikės:

1,5 kg vištienos sparnelių, perpjautų ties sąnariu;

120 ml šviežiai spaustų citrinos sulčių;

80 g medaus;

60 ml alyvuogių aliejaus;

12 vnt. česnako skiltelių;

30 g šviežių pjaustytų petražolių;

0,5 a. š. druskos;

0,5 a. š. juodųjų pipirų.

Kaip gaminti: 

  1. Supjaustykite vištienos sparnelius.
  2. Citrinos sultis, medų, alyvuogių aliejų, česnaką, petražoles, druską ir pipirus sudėkite į elektrinį trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės.
  3. Supilkite marinatą ant sparnelių ir įsitikinkite, kad jie apsemti. Dėkite į šaldytuvą bent 2 val. arba per naktį.
  4. Išimkite sparnelius iš marinato ir sudėkite juos į dubenį. Likusį marinatą supilkite į nedidelį puodą ir ant vidutinės kaitros užvirinkite, tada iškart nukelkite.
  5. Įkaitinkite kepsninę iki vidutinės kaitros. Ištepkite groteles aliejumi ir sudėkite sparnelius ant grotelių. Kol sparneliai kepa, kas porą minučių juos aptepkite, apverskite.
  6. Stenkitės neperkepti, iš viso sparneliai turėtų kepti apie 20 min. Patiekite su daržovėmis.

Skanaus!

TAIP PAT SKAITYKITE