Pistacijos – kiek jų suvalgyti, kad gautume kuo daugiau naudos

Pistacijos

Pistacijos – ypatingu skoniu užburiantys riešutai. Jos dažniausiai naudojamos įvairiausiems desertams ruošti, tačiau puikiai dera ir pikantiškuose patiekaluose: pistacijomis gardinti galima ir sūrius, ir mėsos patiekalus. Visgi, nors šie riešutai ne tik skanūs, bet ir sveiki, nes juose gausu baltymų ir kitų organizmui naudingų medžiagų, kiek jų suvalgome per dieną – reikėtų stebėti. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pistacijos populiarios ir tarp lietuvių. 

Naudingos sveikatai, tačiau nepiktnaudžiaukite

„Džiovinti vaisiai ar riešutai – puikus užkandis, kurį patogu įsimesti į kuprinę ar rankinę. Pastebime, kad juos mėgsta ir mūsų pirkėjai. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę platų riešutų asortimentą: nuo žemės riešutų iki visų taip pamėgtų pistacijų ar įvairiausių riešutų mišinių“, – teigia V. Budrienė.

„Iki“ vaisių ir daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė, sako, kad pistacijos paplitusios Kanarų salose, Šiaurės Vakarų Afrikoje, Pietų Europoje, Centrinėje ir Rytų Azijoje, taip pat ir Šiaurės Amerikos pietinėje dalyje.

„Dėl savo formos pistacijos Irane vadinamos „besišypsančiais riešutais“, o Kinijoje – „linksmaisiais riešutais“. Visgi, ypatinga ne tik šių riešutų išvaizda, skonis, bet ir ryškiai žalia spalva. Pasirodo, kad tik joms būdingą spalvą pistacijos įgavo dėl didelio antioksidantų kiekio. Būtent dėl didelės naudos sveikatai ir išskirtinio skonio pistacijos yra vartojamos jau apie 9 tūkstančius metų. Pasakojama, kad italai pistacijas valgyti ir naudoti kulinarijoje pradėjo dar Senovės Romoje“, – sako J. Sabaitienė.

Pasak jos, pistacijose randama daug baltymų, vitamino B1, padedančio palaikyti tinkamą nervų sistemos veiklą, fosforo, reikalingo kaulams ir dantims, bei kalio, padedančio palaikyti normalų kraujospūdį. O, tam, kad organizmas šias medžiagas pasisavintų – pistacijas reikėtų valgyti nesūdytas. Visgi, kad ir kokios sveikos pistacijos bebūtų – patariama jų nepersivalgyti, mat šiuose riešutuose yra itin daug kalorijų. 100 grame jų randama net  562. Būtent dėl šios priežasties pistacijų per dieną suvalgyti patariama vos saują ar dvi.

Universaliai panaudojamos

Kaip teigia J. Sabaitienė, pistacijos – labai universaliai panaudojamas ingredientas, kuris tinka ne tik desertuose. Azijoje pistacijomis dažnai gardinami azijietiškų makaronų patiekalai, salotos, jų tradiciniuose padažuose pagaminta žuvis ar mėsa. Italai šiais riešutais barsto makaronus ar lazanijas.  Pistacijomis galima gardinti įvairiausias užtepėles, sūrio patiekalus, netgi jogurtą, kefyro kokteilius.

Pistacijos puikiai dera su įvairiausios rūšies šokoladu, vanile, citrusiniais vaisiais: citrinomis, apelsinais, avokadais, obuoliais, ožkos sūriu, avietėmis. Tokiais prieskoniais, kaip šafranas, kardamonas, gvazdikėliai, druska, pipirai. Pistacijos dažnai derinamos ir prie itališkų makaronų patiekalų, kuskuso, netgi mėsos: jos puikiai dera tiek su jautiena, veršiena, tiek įvairios rūšies paukštiena.

J. Sabaitienė dalijasi ir trimis nepaprastais receptais, kuriuose išradingai panaudosite pistacijas.

Veršiena su pistacijomis

Jums reikės:

4 gabalėlių veršienos karkos

1 a. š. druskos

100 g smulkintų pistacijų

2 v. š. alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Veršienos gabalėlius apibarstykite druska ir vieną pusę padenkite smulkintomis pistacijomis. Kepsnelius pistacijomis į viršų išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje bei aliejumi išteptoje skardoje ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 200 °C temperatūroje apie 15-20 minučių. Veršienos kepsnius patiekite su pesto padažu bei šviežių daržovių salotomis.

Sūrio tortas su pistacijomis

Jums reikės:

200 g paprastų sutrupintų sausainių

120 g kokosų aliejaus

1 v. š. medaus

1⁄4 a. š. cinamono

Įdarui:

  • 500 g kreminio sūrio
  • 3 v. š. medaus
  • 1 citrinos sulčių ir žievelės
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto
  • 300 ml plakamosios grietinėlės
  • 10 g želatinos
  • 150 g kapotų pistacijų

Gaminame:

Į dubenį suberkite sausainių trupinius, cinamoną, supilkite lydytą kokosų aliejų bei medų ir viską gerai išmaišykite. Jei mišinys nesulimpa, įpilkite daugiau aliejaus. Masę supilkite į apvalią 24 cm skersmens kepimo formą, rankomis prispauskite prie dugno ir dėkite į šaldytuvą, kad pagrindas sustingtų. Želatiną užpilkite vandeniu ir palaukite, kol išbrinks. Kreminį sūrį sumaišykite su medumi, vanilės ekstraktu, citrinos sultimis bei tarkuota žievele. Pusę plakamosios grietinėlės išplakite elektriniu plaktuvu ir supilkite į kremą. Likusią grietinėlę pakaitinkite, supilkite į ją išbrinkusią želatiną ir maišykite, kol želatina ištirps. Paruoštą grietinėlę supilkite į sūrio kremą ir gerai išmaišykite. Kremą dėkite ant sustingusio torto pagrindo, paviršių išlyginkite ir palikite šaldytuve bent 4–5 valandoms, o geriausia – per naktį. Sustingusį tortą papuoškite pistacijomis ir skanaukite.

Pynutė su pistacijomis

Jums reikės:

Tešlai:

500 g miltų

Žiupsnelio       druskos

300 ml šilto pieno

10 g sausų mielių

80 g cukraus

50 g kambario temperatūros sviesto

1 kiaušinio

1 v. š. aliejaus

Įdarui:

60 g kambario temperatūros sviesto

60 g cukraus

60 g kapotų pistacijų

Glajui:

120 ml vandens

100 g cukraus

½ citrinos        sulčių

1 v. š. skysto medaus

1 a. š. vanilės ekstrakto

Pagaminimas:

Gilesniame inde sumaišykite miltus ir žiupsnelį druskos, per vidurį padarykite nedidelę duobutę, į ją įpilkite šilto pieno, suberkite mieles, cukrų ir viską išmaišykite. Šis „duobutės metodas“ padės išvengti tešlos gumulėlių. Toliau į tešlą įmaišykite sviestą bei kiaušinį ir kokias geras 5 minutes intensyviai minkykite. Tešlą apie valandą palaikykite uždengtą maistine plėvele, kol ji iškils. Kad tešla nepriliptų prie kraštų, indą prieš tai ištepkite aliejumi. Kai tešla pakils maždaug dvigubai, plonai ją iškočiokite į stačiakampio formą, ištepkite sviestu, apibarstykite cukrumi, riešutais ir palei ilgąją kraštinę suvyniokite į pailgą suktinuką. Jį išilgai perpjaukite pusiau ir abi dalis supinkite tarpusavyje.

Kraštus sujunkite, kad gautųsi apvalus pyragas, perkelkite jį į kepimo popieriumi išklotą skardą, uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir dar apie pusvalandį kildinkite. Galiausiai pašaukite būsimą gardėsį į orkaitę ir kepkite apie 40 minučių 180 °C temperatūroje. Į nedidelį puodą supilkite vandenį, medų, suberkite cukrų ir kaitinkite, kol cukrus visiškai ištirps. Tada įmaišykite citrinos sultis ir vanilės ekstraktą, dar minutėlę pakaitinkite ir nukelkite nuo kaitros. Apie pusę glajaus supilkite ant ką tik iš orkaitės ištrauktos iškepusios pynutės, apie 15 minučių luktelėkite, kol pyragas pravės. Skanaus!

TAIP PAT SKAITYKITE