Neišmeskite moliūgo likučių – tai proga sutaupyti: užteks kitos dienos trijų dalių pietums (receptai)

moliūgo likučiai

Įpusėjęs ruduo su vėsiais orais atsineša spalvotus lapus, šiltus megztinius ir, žinoma, gausų moliūgų derlių.  Ši daržovė – įsimintinas rudens simbolis, žavintis tiek savo spalva, tiek skoniu. Rudenį gausiai verdame moliūgų sriubas, kepame pyragus, o šviežius moliūgus naudojame kaip dekoracijas. Tačiau po viso šio kūrybinio proceso dažnai tenka spręsti, ką daryti su moliūgo likučiais. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria juos sumaniai panaudoti virtuvėje, pasigaminant tiek sočių troškinių, tiek saldžių kepinių. Tai padės ne tik sutaupyti, bet ir išvengti maisto švaistymo. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog dėl savo maistinės vertės moliūgai priskiriami prie sveikatai palankių ir mažai kalorijų turinčių produktų, kuriuos verta įtraukti į kasdieninės mitybos racioną.

Turtingi antioksidantais ir skaidulomis

Įsibėgėjus rudeniui, akys raibsta nuo parduotuvių lentynose įsitaisiusių oranžinių atspalvių moliūgų gausos, o parsinešę namo šią daržovę ne tik dedame į troškinius ar trintas sriubas, bet ir skaptuojame šiurpiausios metų nakties dekoracijoms.

Kaip teigia sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, dėl savo maistinės vertės moliūgas yra priskiriamas prie sveikatai palankių ir mažai kalorijų turinčių produktų. Kaip ir kitose daržovėse, jame yra daug vandens, sudėtinių angliavandenių, skaidulų ir įvairių mikroelementų. 

„Moliūgo minkštimas turtingas stipriais antioksidantais: polifenoliais, triterpenoidais, flavanoidis, kumarinais ir kt. Šios natūraliai moliūge esančios medžiagos apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų žalos ir gali sumažinti lėtinių ligų riziką. Šioje rudens daržovėje taip pat gausu mineralinių medžiagų: kalio, vario, mangano, geležies. Moliūge galima rasti praktiškai visų riebaluose ir vandenyje tirpių vitaminų: A, C, B, E ar K, kuris itin reikalingas kraujo krešumui, kaulų būklei bei kitoms žmogaus organizmo funkcijoms palaikyti. Tuo tarpu vitaminas A ypač svarbus sveikai odai, regėjimui ir stipriai imuninei sistemai, kas itin aktualu šaltuoju metų laiku“, – teigia gydytoja dietologė.

Pasak dr. E Gavelienės, moliūgas yra vienas iš nedaugelio produktų, kuris įvairiais pavidalais privalo rasti vietą žmogaus mitybos racione: „Iš moliūgų galima ruošti ne tik troškinius ar trintas sriubas, bet ir panaudoti kepiniams, keičiant juose dalį miltų. Be to, vertingos ir moliūgų sėklos, kuriose yra daug Omega-3, Omega-6 riebalų rūgščių bei antioksidantų, kurie padeda palaikyti gerą ląstelių būklę ir užkirsti kelią laisvųjų radikalų poveikiui. Sėklomis galima skaninti salotas ar sriubas.“ 

Kviečia kūrybiškai panaudoti moliūgo likučius

Nešvaistyti maisto skatinančio prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad moliūgų parduotuvėse galima rasti ištisus metus – tai nebrangi ir universali daržovė, tinkanti tiek sultingoms sriuboms ar troškiniams gaminti, tiek kvapniems desertams kepti. Tačiau šios daržovės perkamumo pikas pasiekiamas rudenį, ypač prieš Šiurpnaktį. 

„Sviestiniais moliūgais prekiaujame visus metus, juos atsivežame iš įvairių Europos šalių, o sezono metu iš Latvijos, tad šios veislės moliūgų parduotuvėse tikrai nepritrūksta. Iš jų galima gaminti troškinius, dėti į salotas, naudoti verdant trintas sriubas ar dėti į pyragų įdarą. Tuo tarpu paprastųjų moliūgų sezono metu turime vietinių, užaugintų Lietuvos ūkininkų. Šios rūšies moliūgai puikiai tinka šventinėms dekoracijoms gaminti“, – sako O. Suchočeva ir pažymi, jog aukštos kokybės moliūgas turi būti su tvirtu koteliu, kuris rodo, kad jis šviežias, ir sunkus.

Specialistė pataria neišmesti moliūgo likučių ir juos sumaniai panaudoti virtuvėje dedant į blynelius, pyragus, sriubas ar troškinius. „Moliūgą galima ir užsišaldyti: supjaustykite jį kubeliais, porcijomis suberkite į maišelius ir sudėkite į kamerą. Vėliau galėsite panaudoti gamindami įvairius patiekalus. Be to, moliūgo gabaliukus galima iškepti orkaitėje, paskui juos sutrinti ir tyrę užšaldyti mažuose indeliuose – taip turėsite paruoštukų.“

Tam, kad patiekalais iš moliūgų galėtumėte džiaugtis kuo ilgiau, komercijos operacijų vadovė rekomenduoja juos laikyti vėsioje bei sausoje vietoje: „Tokį moliūgą, kurio žievė nepažeista, galima išlaikyti visą žiemą. Prapjovus ir nesunaudojus viso moliūgo, jį svarbu įvynioti į sandarią pakuotę, pavyzdžiui, maistinę plėvelę, ir laikyti šaldytuve.“

Ekspertė taip pat primena, jog sutaupyti apsiperkant Šiurpnakčiui padės įvairios akcijos, tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. O akcijos laikotarpiu kuo daugiau apsipirksite „Rimi“ parduotuvėse, tuo daugiau „Mano Rimi“ pinigų uždirbsite kitą mėnesį –  nuo 1 iki 2,5 proc.“

„Rimi“ kviečia tvariai panaudoti moliūgų likučius ir sutaupant iš jų pasigaminti net tris rudeniu kvepiančius patiekalus pietums.  

RECEPTAI

Sviestinių moliūgų sriuba

Sriubai reikės:

1 sviestinio moliūgo  (apie 1 kg, nulupto ir be sėklų);

2 šaukštų alyvuogių aliejaus;

1 šaukšto sviesto;

2 svogūnų, supjaustytų kubeliais;

1 česnako skiltelės, plonai supjaustytos griežinėliais;

2 aitriųjų paprikų (be sėklų ir smulkiai supjaustytų);

850 ml karšto daržovių sultinio;

4 valgomųjų šaukštų grietinės.

Gaminimo eiga: 

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200/180 laipsnių temperatūros.
  2. Supjaustykite moliūgą dideliais, maždaug 4 cm skersmens kubeliais, juos sumeskite į didelę kepimo skardą ir įpilkite 1 valgomąjį šaukštą alyvuogių aliejaus.
  3. Kepkite 30 min., kepimo metu apverskite, kol apskrus ir suminkštės.
  4. Kol kepa moliūgas, dideliame puode ištirpinkite sviestą su likusiu 1 valgomuoju šaukštu alyvuogių aliejaus, sudėkite svogūnus, česnako skiltelę ir tris ketvirtadalius aitriųjų paprikų.
  5. Uždenkite dangčiu ir virkite ant labai mažos ugnies 15-20 min., kol svogūnai visiškai suminkštės.
  6. Į puodą suberkite moliūgo gabaliukus, supilkite sultinį ir grietinę ir išplakite trintuvu iki vientisos masės.
  7. Švelniai pašildykite ir pagal skonį pagardinkite prieskoniais. Sriubą patiekite dubenėliuose su grietine, pabarstę likusia smulkinta aitriąja paprika.

Moliūgų karis su avinžirniais

Kariui reikės:

1 valgomojo šaukšto saulėgrąžų aliejaus;

3 šaukštų tailandietiškos geltonojo kario pastos;

2 smulkiai supjaustytų svogūnų;

3 didelių susmulkintų citrinžolės stiebų;

6 kardamono ankščių;

1 valgomojo šaukšto garstyčių sėklų;

1 nedidelio moliūgo (apie 1 kg);

250 ml daržovių sultinio;

400 ml skardinės sumažinto riebumo kokosų pieno;

400 g skardinės nusausintų ir nuplautų avinžirnių;

2 laimų;

Didelės saujos mėtų lapelių.

Gaminimo eiga:

  1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir 2-3 min. švelniai pakepinkite kario pastą su svogūnais, citrinžole, kardamonu ir garstyčių sėklomis.
  2. Į keptuvę įdėkite moliūgą ir apvoliokite jį pastoje, tada supilkite sultinį ir kokosų pieną. Viską užvirinkite, suberkite avinžirnius ir virkite apie 10 min., kol moliūgas suminkštės.
  3. Į karį išspauskite laimo sultis, o kitą laimą supjaustykite skiltelėmis ir patiekite šalia. Prieš pat patiekdami, suplėšykite mėtų lapelius, karį patiekite su laimo skiltelėmis.

Moliūgų keksiukai

Keksiukams reikės:

175 ml saulėgrąžų aliejaus;

175 g cukraus;

3 didelių kiaušinių;

1 šaukštelio vanilės ekstrakto;

200 g stambiai tarkuoto moliūgo arba sviestinio moliūgo minkštimo;

100 g sultenių;

1 tarkuotos apelsino žievelės;

2 šaukštelių malto cinamono;

200 g miltų;

1 šaukštelio sodos. 

Glajui reikės:

200 g neriebaus kreminio sūrio;

85 g cukraus pudros;

skrudintų smulkintų pekano riešutų papuošti (nebūtina). 

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C/160C laipsnių temperatūros. Keksiukų kepimo formą išklokite popierinėmis formelėmis.
  2. Į didelį dubenį supilkite aliejų, suberkite cukrų, kiaušinius ir vanilę. Suplakite, tada sudėkite tarkuotą moliūgą, sultenes ir apelsino žievelę.
  3. Įmaišykite cinamoną, miltus ir sodą (mišinys bus gana drėgnas). Šaukštu sudėkite į formeles. Kepkite 25 min., kol masė taps tvirta, o į keksiuko centrą įkištas smeigtukas liks švarus.
  4. Keksiukus atvėsinkite ant grotelių.
  5. Norėdami pagaminti glajų, išplakite kreminį sūrį bei cukraus pudrą iki vientisos masės ir užtepkite ant keksiukų viršaus. Galite papuošti skrudintais pekano riešutais.

Skanaus!

TAIP PAT SKAITYKITE