Nors dar prieš kelerius metus augalinės kilmės gėrimai atrodė egzotika, šiandien juos galima rasti daugumoje šaldytuvų – jie plačiai naudojami ne tik veganų ar vegetarų, bet ir visavalgių, kurie nepraleidžia progos išmėginti avižų, kokosų, migdolų bei kitų augalinės kilmės gėrimų. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, jog šie gėrimai tinkami vartoti netoleruojantiems laktozės: nors jie neturės pienui būdingų savybių, tačiau bus praturtinti kitomis sveikatai palankiomis medžiagomis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, jog sau priimtiniausią augalinės kilmės gėrimą galima išsirinkti susipažinus su jų įvairove, mat kiekvienas pasižymi vis kitokiomis skonio bei tekstūros savybėmis. Tad paįvairinti savo mitybos racioną ir pigiau įsigyti augalinių pieno pakaitalų verta iki sausio 7 d. apsilankius „Rimi“ parduotuvėse, kur jiems taikoma 20 proc. nuolaida.
Kodėl kai kurie atsisako gyvūninės kilmės pieno?
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė įvardija atvejį, kuomet organizme gali trūkti fermento – laktazės: tuomet pieno cukrus – laktozė – neskaidomas dalinai arba visiškai. Tokiu atveju pasireiškia laktozės netoleravimo simptomai, kurie dažniausi gydytojos dietologės įvardijami kaip pilvo pūtimas, viduriavimas, o kartais galvos skausmas, mieguistumas ir kiti. O fermento laktazės trūkumas gali būti įgimtas ir įgytas gyvenimo eigoje.
„Jei pavartojus pieno produktų apima nemalonūs pojūčiai pilve, tai gali būti ženklas, kad organizmas netoleruoja laktozės.Visgi, neretai žmonės gyvūninės kilmės pieno atsisako ir dėl kitų priežasčių, pavyzdžiui, vedini veganiškų paskatų. Tačiau reikėtų atminti, jog sveikatai palankios mitybos tikslas – kuo įvairesni produktai racione, tad tik tuo atveju, jeigu sveikatos būklė neleidžia, turėtume atsisakyti pieno produktų ar rinktis tuos, kurių sudėtyje nėra laktozės“, – sako dr. E. Gavelienė.
Svarbu išmėginti augalinių gėrimų įvairovę
Ne paslaptis, jog augalinių gėrimų asortimentas – itin platus, tad renkantis tinkamiausią, gydytoja dietologė siūlo išmėginti įvairias jų rūšis, pavyzdžiui, sojų, migdolų, ryžių, kokosų ir avižų gėrimus.
„Augaliniai gėrimai yra puikūs produktai, kuriuos rekomenduočiau įtraukti į kasdienį mitybos racioną. Jie yra maistingi, gausūs įvairių vitaminų. Taip pat jie suteikia kitokio skonio patiekalams. Vis dėlto, augalinius gėrimus reikėtų vartoti saikingai ir rinkis juos atsižvelgus į savo sveikatos būklę: tiek migdolų, tiek sojų gėrimas kai kuriems žmonėms gali sukelti nepageidaujamas alergines reakcijas“, – perspėja dr. E. Gavelienė.
Didesnis dėmesys sudėčiai
Anot gydytojos dietologės, kaip ir kiti produktai, taip ir augaliniai gėrimai, sveikatai palankiausi tuomet, kai pasigaminami namuose, o renkantis pramoniniu būdu gamintus, vertėtų atkreipti dėmesį į sudėtinių dalių sąrašą – kuo jis trumpesnis, tuo geriau.
„Atidžiai skaitykite produktų etiketes: kai kurių gamintojų augalinės kilmės gėrimų sudėtyje yra itin didelis pridėtinio cukraus kiekis. Tokie gėrimai yra maistiniu požiūriu menkaverčiai ir jų rinktis nerekomenduočiau. Taip pat šiuose gėrimuose gali būti daugiau priedų, prailginančių produkto galiojimo laiką, koreguojančių spalvą, tekstūrą“, – pažymi dr. E. Gavelienė.
Kasmet vis didesnė paklausa
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad veganiškų produktų kategorijos pardavimai parduotuvėse vis auga, tad prekybos tinklas nuolat peržiūri ir plečia savo asortimentą, o sau priimtiniausią augalinės kilmės pieno pakaitalą galima išsirinkti susipažinus su jų įvairove, mat kiekvienas pasižymi vis kitokiomis skonio bei tekstūros savybėmis.
„Didžiausią veganiško asortimento dalį sudaro augalinės kilmės gėrimai, ledai bei gyvūninės kilmės jogurtų pakaitalai: jų pasiūla iš gamintojo pusės yra didžiausia, tačiau mes plečiame savo asortimentą ir mažesnėse veganiškų produktų kategorijose“, – sako ekspertė ir primena, jog šią savaitę (sausio 4–7 d.) kokybiškų augalinių pieno pakaitalų „Rimi“ parduotuvėse galima įsigyti 20 proc. pigiau.
Pradėkite rytus su sveikatai palankiais pusryčiais – tam puikiai pasitarnaus glotnios tekstūros avižų pienas, kuris blyneliams suteiks dar ir papildomų skonių.
RECEPTAS
Veganiški blyneliai
Blyneliams reikės:
100 g miltų (kvietinių arba speltos);
1 v. š. kukurūzų krakmolo;
1/2 a. š. kepimo miltelių;
Žiupsnelio druskos;
300 ml avižų pieno (taip pat gali būti sojų ar migdolų pienas);
30 ml mineralinio vandens (nebūtina);
Kepimo aliejaus.
Gaminimo eiga:
- Dubenyje sumaišykite sausus ingredientus. Miltus ir kukurūzų krakmolą reikėtų persijoti sieteliu, nes taip bus galima išvengti tešlos gumuliukų.
- Supilkite avižų pieną, jį labai gerai išmaišykite.
- Galiausiai supilkite vandenį ir plakite, kol tešla taps vientisa ir glotni.
- Įkaitinkite keptuvę su keliais lašais aliejaus iki vidutinės kaitros.
- Kai keptuvė įkais, samteliu pilkite po truputį tešlos, pagal norimą blynelių dydį.
- Kai būsimų blynelių paviršius nebeatrodys drėgnas, galima juos apversti mentele ir palikti kepti, kol apskrus kita pusė.
Skanaus!