Vis dažniau ieškome sveikatai palankesnių saldumynų, tad verta jį panaudoti desertams. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad geriausias riešutų kremas būtų be jokių priedų. Renkantis jį parduotuvėje, reikėtų patyrinėti sudėtį arba pasigaminti kremo patiems namuose: užtektų trintuve tik sutrinti riešutus. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva siūlo įsigyti daugiau riešutų per akcijas ir panaudoti juos kaip sveikatai palankų užkandį ar įvairių patiekalų ingredientą – taip sutaupysite, o maistas bus gardus, šviežias ir pigus.
Nors kaloringi, bet naudingi
Kaip skanaujant ir bet kurį kaloringą patiekalą, taip ir riešutų kremą, itin svarbus saikas. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, per dieną jo rekomenduojama suvalgyti ne daugiau kaip valgomąjį šaukštą, o riešutų – 30-50 gramų: „Riešutų kremui dažniausiai naudojami žemės, lazdynų riešutai, taip pat anakardžiai ir migdolai. Jo galima užsitepti ant vaisių skiltelių ar panaudoti žaliojo kokteilio gamybai. Tai būtų geras užkandis priešpiečiams ar pavakariams. Tik atsargūs turėtų būti riešutams alergiški asmenys – dažniausiai alergiją sukelia būtent žemės riešutai ar net jų pėdsakai įvairiuose patiekaluose.“
Dažnai žmonės vengia riešutų dėl didesnio kalorijų kiekio, bet gydytoja pataria nepamiršti, kad juose yra sveikatai naudingų baltymų, fitochemikalų, mineralinių medžiagų, skaidulų. „Pastarosios itin reikalingos sklandžiai žarnyno veiklai užtikrinti, palaiko gerųjų bakterijų sudėtį. 100 gramų riešutų galima rasti net 5–10 proc. paros skaidulų normos, be to, riešutuose gausu mikroelementų“, – primena E. Gavelienė.
Ji pastebi, kad kokybiškas, be aliejaus ir kitokių priedų pagamintas riešutų kremas gali atstoti ir riešutus, o juos patartina vartoti kuo įvairesnius.
„Visavertės mitybos racione turėtų atsidurti kuo daugiau skirtingų rūšių riešutų, mat jų sudėtyje galima rasti ir įvairesnių maistinių medžiagų. Širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems žmonėms rekomenduojama valgyti daugiau migdolų riešutų, o sergantiems vėžinėmis ligomis – braziliškus. Dar viena nuo seno mūsų kraštuose auganti rūšis – lazdynų riešutai. Jie turi daugiausia sveikatai palankių riebalų bei didžiausią kiekį baltymų (100 gramų lazdynų riešutų yra net 15 gramų baltymų). Taip pat lazdynų riešutai turi folio rūgšties (vitamino B9), reikalingos raudonųjų kraujo ląstelių susidarymui kaulų čiulpuose bei geležies panaudojimui organizme“, – apie riešutų privalumus pasakoja gydytoja dietologė.
Riešutai – ne tik saldumynams
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad riešutų galiojimo laikas ilgas, tad verta jų daugiau įsigyti per akcijas, o iš dalies jų pasigaminti natūralų riešutų kremą: tam tereikės kokybiškus riešutus paskleisti skardoje, lengvai pakepinti orkaitėje keletą minučių ir sutrinti. „Nors dažniausiai riešutus naudojame desertams, kepiniams, glotnučiams, kartu su sėklomis pabarstome į salotas, tačiau pakepintais riešutais dažnai gardinami ir rytietiški daržovių troškiniai ar sriubos, tad galima juos panaudoti netikėtuose deriniuose, pasirinkus www.rimi.lt puslapyje publikuojamus mūsų maisto technologų sukurtus receptus“, – pataria O. Suchočeva.
Ji pasakoja, kad prekybos centrų asortimente yra daugybė skirtingų rūšių riešutų – nuo klasikinių graikinių, lazdynų ar migdolų, iki vis populiarėjančių makadamijų ar pekaninių karijų riešutų. „Pastaraisiais metais dažniau pasirenkami pistacijų riešutai, didėja anakardžių bei migdolų populiarumas. Pirkėjams siūlome ir įvairių riešutų rinkinių, jų ypač mėgstami mišiniai su džiovintais vaisiais, tad sveikatai palankesnių užkandžių poreikis tikrai auga“, – teigia O. Suchočeva.
Komercijos operacijų vadovė pastebi, kad gamintojai pasiūlo vis įvairesnių riešutų kremų: „Jei anksčiau lentynose buvo daugiau žemės riešutų bei migdolų kremų, dabar jose galima rasti ir lazdynų, anakardžių, riešutų mišinio riešutų kremų, taip pat turime ir ekologiškas riešutų kremo alternatyvas. Galima rinktis tiek glotnius, tiek traškius – pagal kiekvieno skonį, o norintys sutaupyti, gali pasidairyti privačia etikete bei specialiu euro ženklu pažymėtų riešutų kremo indelių.“
Tiek fizinėse, tiek el. parduotuvėje www.rimi.lt pirkėjai gali rasti net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje. „Yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos – ji pažymėta specialiu euro ženklu. Norime, kad mūsų pirkėjai rastų pigių, skanių ir sveikatai palankių gaminių. Pasinaudoję šia kampanija pirkėjai liepos–rugsėjo mėnesiais jau sutaupė jau virš 1,6 mln. eurų“, – teigia komercijos operacijų vadovė.
Tarptautinės riešutų kremo dienos proga siūlome pasigaminti naminių batonėlių su riešutų kremu.
RECEPTAS
Batonėliai su riešutų kremu ir šokoladu
Batonėlių pagrindui reikės:
1 ½ puodelio migdolų miltų;
3 šaukštų ištirpinto ir atvėsinto kokosų aliejaus;
2 šaukštų klevų sirupo;
1 šaukštelio vanilės ekstrakto;
¼ arbatinio šaukštelio druskos.
Žemės riešutų kremo sluoksniui reikės:
⅔ puodelio natūralaus žemės riešutų kremo;
1/3 puodelio klevų sirupo;
1/4 puodelio kokosų aliejaus;
1 šaukštelio vanilės ekstrakto;
1/4 arbatinio šaukštelio jūros druskos.
Šokolado sluoksniui reikės:
Juodojo šokolado plytelės;
1 šaukšto kokosų aliejaus.
Kaip gaminti:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių C. Kvadratinę kepimo formą (geriausiai tiktų nedidelė, 20 cm x 20 cm) išklokite kepimo popieriumi.
- Į dubenį suberkite migdolų miltus, supilkite kokosų aliejų, klevų sirupą, vanilės ekstraktą ir druską. Sumaišykite šakute, kol susidarys tiršti trupiniai. Juos suberkite į skardą ir sluoksnį stipriai apspaudykite. Kepkite 10 minučių. Ištraukite iš orkaitės ir leiskite 10 minučių atvėsti.
- Tada pagaminkite žemės riešutų kremo sluoksnį: sudėkite žemės riešutų kremą, klevų sirupą, kokosų aliejų, vanilės ekstraktą, jūros druską į puodą ir pakaitinkite, nuolat maišydami, maždaug 2 minutes, kol masė pradės truputį burbuliuoti. Supilkite ją ant šiek tiek atvėsusio pagrindo sluoksnio.
- Dėkite indą į šaldytuvą bentvalandai ar ilgiau, kad žemės riešutų kremas visiškai sustingtų.
- Kai jis sustings, pasiruoškite šokolado sluoksnį: sulaužykite šokolado plytelę gabalėliais, ištirpdykite juos, įpylę kokosų aliejaus, vandens vonelėje.
- Supilkite šokoladą ant karamelės sluoksnio. Dėkite į šaldytuvą, kol šokoladas visiškai sukietės.
- Išimkite sustingusią masę iš kepimo formos ir supjaustykite pailgais stačiakampiais (išeis maždaug 16 batonėlių). Juos laikykite šaldytuve, kol patieksite.
Skanaus!