Moliūgo taip lengvai ant duonos neužtepsi, bet lietuviai šią daržovę myli vis labiau

Moliūgo patiekalai

Ne tik rudeniškus laukus, bet ir parduotuvių lentynas šiuo metu bene ryškiausiai nuspalvina moliūgai. Jų derlius stiebtis pradeda dar vasarą ir, paprastai, nuo rugpjūčio iki lapkričio mėnesių drąsiai randa vietą jį pamėgusių ar dar tik prisijaukinti bandančių gurmanų valgiaraščiuose. Ryškiaspalvė daržovė tinka įvairiems patiekalams gaminti, o moliūgus auginantis Igoris Miskyvas sako labiausiai mėgstantis blynus. Ūkininkas primena, kad maistui geriausiai tinka nedidukės daržovės ir pataria, kaip dažniau mėgautis sveikatai šia naudinga daržo gėrybe.

„Iš tiesų su moliūgu virtuvėje ne kiekvienam lengva. Žalio jo daug neatsikąsi, ant duonos neužtepsi – reikia ir odą nulupti, ir gabaliukais susipjaustyti, patarkuoti, pakepti, prieskonius parinkti. Kita vertus, su šia daržove gastronomijoje eksperimentuojama kur kas dažniau nei anksčiau. Pastebiu, kad ieškantys naujų skonių, tikrai ne tik sriubą su moliūgais trina, bet ir traškučius ar saldainius gamina. Įtakos jų populiarumo augimui, žinoma, turi ir didesnis susidomėjimas sveika mityba. Dietologai jau kuris laikas garsiai vardija moliūgų naudą imuniteto stiprinimui, pagalbą kraujospūdžio normalizavimui, regėjimo gerinimui ar net gražių kūno formų palaikymui“, – šmaikštauja ūkininkas  I. Miskyvas, išduodamas, kad jo paties mėgstamiausias moliūgų patiekalas yra blynai, kepami tokiu pačiu principu kaip ir bulviniai, tik vietoj bulvių panaudojant stambiai tarkuotą moliūgą.

Mažiausiai 80 tonų moliūgų per metus Vilniaus rajone, netoli Kernavės, užauginantis I. Miskyvas šiai veiklai paskyrė daugiau nei dešimtmetį. Nors prieš kitas lauko kultūras spalvingieji moliūgai, jo nuomone, turi daug pranašumų, ilgą laiką jie buvo laikomi nišine daržove ir tik neseniai sulaukė deramo susidomėjimo.

„Moliūgas nėra aikštinga daržovė: auga gerai, vandens tokiais kiekiais kaip kitos nereikalauja, parazitų nemasina ir net šalnas iki minus 2 laipsnių geba atlaikyti. Atrodo, imk, augink ir džiaukis. Tačiau veiklos pradžioje šios daržovės mėgėjų nebuvo labai daug, nebuvo kam deramai įvertinti kokybiško derliaus.  O viskas pasikeitė maždaug prieš penkerius metus, kai pradėjome bendradarbiauti su „Maxima“ – vis daugiau pirkėjų išdrįso išmėginti moliūgus ir juos pamėgo. Dabar kasmet vien šio tinklo pirkėjams pristatome apie 60-70 tonų savo auginamų moliūgų“, – pasakoja I. Miskyvas.

Lietuviško derliaus paklausa sparčiai auga

Ūkininkas pasakoja, eksperimentavęs su daugybe moliūgų rūšių – įvairių spalvų bei formų, tačiau daugiausiai lietuvių simpatijų pelnė muskatiniai bei paprastieji – ankstyvieji ir vėlyvieji moliūgai. Anot I. Miskyvo, maistui geriausiai tinka apie dviejų kilogramų daržovės, todėl jų svarbu neperauginti, atsakingai prižiūrėti ir auginti kuo natūraliau. 

„Tuo ir išsiskiria lietuviškas derlius – natūraliai, profesionaliai užaugintos daržovės iš laukų į parduotuves atkeliauja greitai, pirkėjai gali būti garantuoti derliaus šviežumu. Moliūgų paklausa nuolat auga – per keletą pastarųjų metų prekyba šiomis ryškiaspalvėmis daržovėmis padidėjusi kelis kartus. Didesnis susidomėjimas moliūgais stebimas įpusėjus rugsėjui, o spalį prekyba jais pasiekia piką. Žinoma, baigiantis spaliui, dalis pirkėjų moliūgus įsigyja kaip dekoracijas šventiniams vakarėliams, tačiau ši daržovė neabejotinai jau išsikovojo vietą ir virtuvėje. Pirkėjai renkasi moliūgus šildantiems, sveikiems, jau įprastiems ar mažiau tradiciniams patiekalams, o šiuo metu perkant juos galima ir sutaupyti, mat mūsų prekybos tinke moliūgai dabar už ypač mažą kainą“, – pirkėjų įpročius komentuoja I. Trakimaitė-Šeškuvienė. Jos teigimu, „Maximos“ maisto technologai nuo rudens siūlo jau paruoštą trintą moliūgų sriubą, kuri tinkama ir veganams, nes  pagaminta be jokių gyvūninės kilmės produktų.

Pataria pasigaminti moliūgų „paruoštukų“

Norint išsirinkti skanų ir lengvai apdorojamą moliūgą, I. Miskyvas pataria rinktis mažesnio dydžio daržovę, o didesnes, peraugusias, palikti dekoracijoms.

„Kiekviena moliūgo rūšis pasižymi tik jai būdingu skoniu bei spalva, tačiau bendra taisyklė tokia – spalva turi būti sodri, ryški,  moliūgas turi būti kietas, be įpjovų, pažeidimų ar gedimo žymių. Tai liudija daržovės šviežumą ir gebėjimą išsilaikyti“, – teigia ūkininkas, pridurdamas, kad moliūgai išties yra stipruoliai ir tinkamai laikomi gali išbūti porą mėnesių. Tereikia jiems užtikrinti stabilią 5-15 laipsnių temperatūrą.

Na, o supjaustytus, maistine plėvele apdengtus moliūgus šaldytuve galima išlaikyti apie savaitę, kartais kiek ilgiau. Pravartu įsidėmėti, jog moliūgą drąsiai galima šaldyti ir panaudot kone ištisus metus.

„Moliūgą patiekaluose naudosite daug lengviau ir smagiau, jeigu užšaldysite supjaustę norimo dydžio gabalėliais arba stambiai sutarkavę ir padalinę porcijomis. Jei norisi dar greičiau pritaikomo moliūgo „paruoštuko“, šaldyti galima ir tyrę. Ją lengvai pasigaminsite moliūgo minkštimą supjaustę kubeliais ir pakepę orkaitėje su mėgstamais prieskoniais, kol suminkštės. Atvėsusį moliūgą belieka sutrinti smulkintuvu iki tirštos masės ir padalinus porcijomis dėti į šaldiklį. Puikiai tiks sriuboms ar padažams“, – patarimais dalijasi I. Miskyvas.

TAIP PAT SKAITYKITE