Laikas svarbu: kiek skirtingus produktus reikia kepti grilyje?

Grilius: kiek laiko

Atšilus orams grilio patiekalais lepinamės vis dažniau. Visgi, kad išsikeptumėte burnoje tirpstantį patiekalą, reikėtų ne tik pasirinkti kokybiškus produktus, bet ir žinoti, ką kiek laiko kepti. Todėl prieš kuriant grilį pravartu pasidomėti, kiek laiko reikia kepti šašlykus, kepsnius, o kiek jūros gėrybes. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairiausi kepimui ant žarijų skirti patiekalai atšilus orui tam tikrų tikriausiu hitu.

„Šiltasis metų sezonas Lietuvoje neįsivaizduojamas be grilio patiekalų. Norėdami, kad pirkėjai rastų kuo įvairesnių kepimui ant žarijų skirtų ingredientų, paruošėme platų jų asortimentą: nuo šviežios, kokybiškos mėsos, sezoninių vaisių ir daržovių iki specialiai grilinimui jau paruoštų patiekalų: populiariausi iš jų šašlykai, vištienos sparneliai, tačiau pirkėjai vis labiau domisi ir šonkauliukais, specialiai ant žarijų skirta kepti įvairios rūšies žuvimi, netgi sūriais“, – teigia V. Budrienė.

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad ruošiant įvairiausius grilio patiekalus – svarbiausia jų neperkepti. Perkepta mėsa taps sausa, jūros gėrybės – guminės, o daržovės praras gerąsias savo savybes, todėl ruošiantis grilio vakarėliui svarbu pasidomėti, kaip ruošti skirtingus ingredientus. 

Ką ir kiek laiko kepti?

Šašlykai. Tam, kad šašlykai būtų sultingas, patariama juos kepti apie 10 minučių. Mat ant ugnies kepama mėsa išorėje visuomet būna karštesnė nei viduje, tačiau nuėmus nuo ugnies, dėl karštos išorės šašlyko vidus dar kepa. Todėl svarbu mėsos neperkepti, o iškepus šiek tiek palaikyti šiltai, kad vidus baigtų kepti, o išorė nedžiūtų. Dar vienas svarbus dalykas – šašlykus supjaustyti vienodo dydžio gabalėliais. Taip jie iškeps tolygiai.

Jautienos kepsniai. Jeigu planuojate kepti tradicinį jautienos kepsnį, rinkitės 2–3 cm storio pasirinktos jautienos dalies gabaliukus, kurie išsiskiria tamsiai raudona spalva, taip pat stenkitės rinktis brandintą jautieną – tokia mėsa bus daug sultingesnė, neperkeps, netaps sprangi ir geriau išsaugos maistines bei skonio savybes. Kepant jautienos kepsnį laiką reikėtų pasirinkti pagal norimą kepsnio iškepimo lygį. Visgi rekomenduojama kepsnį patiekti vidutiniškai keptą. Tokį gausime jį kepdami po dvi su puse minutės iš kiekvienos pusės. Jeigu norite visiškai iškepto, kepimo laikas yra 3 min. iš abiejų pusių. 

Višta. Kepsninėje kepant visą vištą – priklausomai nuo jos dydžio galima ją kepti nuo 1 val. 45 min. iki 3 val. Kepant vištą ar viščiuką kepsninę įkaitinti reikėtų maždaug iki 180-200 laipsnių temperatūros. Mėsą prieš tai geriausia, pasak „Iki“ atstovės, pamarinuoti arba įtrinti sviesto, česnako, druskos, pipirų ir mėgstamų žolelių mišiniu.

Žuvis. Ant grilio puikiai tinka kepti tiek visa žuvis, tiek jos gabalėliai ar pjausniai. Pavyzdžiui, pamarinuotą doradą kepsninėje galima išsikepti vos per 15–20 minučių. Tas pats kepimo laikas galioja ir kitoms panašaus dydžio žuvims. Jeigu kepsninėje kepate žuvies filė  –  gabaliukai kepsninėje iš kiekvienos pusės turėtų iškepti per 2–3 minutes. Kepant nepamirškite žuvies apversti ir patepti alyvuogių aliejumi.

Tunas. Dažniausiai tunas, skirtingai nei kita žuvis, patiekiamas pusiau keptas arba beveik žalias. Jeigu tuną kepate grilyje, šį įkaitinti reikėtų iki vidutinės ugnies. Tuomet tuno kepsnius, patepus aliejumi, pakepti 1–2 minutes iš kiekvienos pusės. Keptą tuną ant stalo reikėtų patiekti iš karto, kuo tunas ilgiau stovės – tuo labiau iškeps jo vidus. 

Krevetės. Krevetes ant grilio iškepsite itin greitai. Tereikia jas patepti aliejumi, pabarstyti mėgstamais prieskoniais ir ant iki vidutinės ugnies įkaitinto grilio pakepti apie 2 minutes iš kiekvienos pusės.

Vaisiai ir daržovės. Vaisius ir daržoves: kaulavaisius, ananasus, arbūzus, cukinijas, svogūnus, baklažanus ar paprikas ant žarijų kepkite kelias minutes, kol šie gražiai apskrus. Daržoves prieš kepant patartina šiek tiek pamarinuoti aliejaus ir mėgstamų prieskonių marinate, o vaisius prieš kepant galima patepti aliejumi ir pabarstyti cukrumi.

„Iki“ atstovė dalijasi ir keliais receptais, kuriuos verta išbandyti namuose. 

Vištienos iešmeliai su ananasais, saldžiosiomis paprikomis ir svogūnais 

Jums reikės:

500 g vištienos krūtinėlės filė

1 v. š. sezamų aliejaus

1 v. š. alyvuogių aliejaus

2 v. š. sojų padažo

4 v. š. citrinų sulčių

2 a. š. druskos

300 g saldžiųjų raudonųjų paprikų

300 g ananasų be žievelės

150 g raudonųjų svogūnų

10 baziliko lapelių

200 g ryžių

Gaminame: 

Vištieną supjaustykite kubeliais, suberkite į dubenį, įberkite šaukštelį druskos, supilkite sezamų aliejų, sojų padažą ir 2 šaukštus citrinų sulčių. Viską išmaišykite ir palikite marinuotis 30 minučių. Nuplautas paprikas išskobkite, pašalinkite sėklytes ir supjaustykite stambesniais kubeliais. Taip pat kubeliais supjaustykite ananasus ir stambiai susmulkinkite svogūnus. Visus ingredientus atsitiktine tvarka sumaukite ant iešmelių ir kepkite ant žarijų apie 15 minučių karts nuo karto pavartydami, kol vištiena apskrus. Ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje pagal instrukcijas ant pakuotės. Išvirtus ryžius sumaišykite su likusiomis citrinų sultimis bei alyvuogių aliejumi ir patiekite su gardžiaisiais iešmeliais.

Vištienos kulšelės ant grilio

Jums reikės:

4 vištienos kulšelių

4 šaukštų aliejaus

1 a. š. rūkytos paprikos miltelių

1 a. š. saldžiosios paprikos miltelių

1 a. š. česnako miltelių

1 a.  š. svogūnų miltelių

1 a. š. aitriųjų paprikų miltelių

1 a. š. rudojo cukraus

Druskos, pipirų

Gaminame:

Aliejų sumaišykite su prieskoniais, cukrumi, druska ir pipirais. Vištienos kulšeles kruopščiai įtrinkite marinatu. Palaikykite šaldytuve 2 valandas arba geriausia per naktį. Tuomet ant karštų grotelių odos puse dėkite kulšeles. Kepkite apie 10 minučių, tada apverskite ir kepkite ant kitos pusės  dar 10 minučių. Patiekite su grilintomis daržovėmis arba mėgstamu garnyru.

Grilintos daržovės

Jums reikės: 

1 didelio raudonojo svogūno

75 ml alyvuogių aliejaus

5 smulkintų česnako skiltelių

citrinos sulčių

žiupsnelio džiovinto raudonėlio

vyšninių pomidorų

1 mažo žiedinio kopūsto, supjaustyto žiedynais

2 vidutinių cukinijų, supjaustytų 2,5 cm griežinėliais

1 raudonosios paprikos, supjaustytos vidutiniais gabalėliais

1 geltonosios paprikos, supjaustytos vidutiniais gabalėliais

druskos ir pipirų

12 medinių iešmelių

žiupsnelio čiobrelių

žiupsnelio džiovinto raudonėlio

Gaminame: 

Supjaustykite svogūną į ketvirčius ir suskaidykite jį į dalis. Įkaitinkite kepsninę iki vidutinės temperatūros. Dubenyje sumaišykite visus ingredientus. Daržoves su žolelėmis palaikykite apie 10 min. Užmaukite pakaitomis daržoves ant iešmelių. Padėkite ant grotelių ir kepkite, kol apskrus, pavardydami. Kepimo metu keletą kartų galite užtepti likusio mišinio teptuku. Prieš patiekdami pabarstykite šviežiomis žolelėmis. Skanaus!

TAIP PAT SKAITYKITE