Žiemai prasidėjus šventišką atmosferą sukurti padeda vaikystės skoniu užburiantys desertai. Ant stalo beveik būtina rasti vietos maloniu kvapu viliojančioms cinamoninėms bandelėms. Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad cinamoninės bandelės mėgstamos visame pasaulyje, ypač šaltąjį sezoną, kai norisi pasimėgauti šiltais ir jaukiais patiekalais.
„Pastebime, kad pirkėjai yra gana išrankūs rinkdamiesi desertus, todėl užtikriname platų įvairių saldumynų pasirinkimą, iš kurio mėgstamą desertą išrinkti nesudėtinga bet kurio skonio mėgėjams. Vis dėlto šaltąjį sezoną daugiau dėmesio tenka ir bandelėms – jos primena vaikystę ir kuria jaukumo jausmą. Be to, cinamoninių bandelių kepimas tapti puikia vakaro pramoga visai šeimai“, –sako T. Lauvray.
Paslaptinga kepinio kilmė
Kaip dažnai nutinka su visame pasaulyje populiariais konditerijos gaminiais, iš kur kilusi cinamoninė bandelė, nėra iki galo aišku. Vis dėlto manoma, kad šiandien žinomo recepto ištakos yra Šiaurės Europoje. Ypač šis kepinys yra populiarus Skandinavijos šalyse. Švedijoje spiralės formos bandelės valgomos per tradicines kavos pertraukėles ir tapo tokios populiarios, kad nuo 1999 m. net turi savo dieną.
Cinamoninės bandelės ypač išpopuliarėjo XX a. viduryje. Skandinavijoje jos gaminamos su su trupučiu malto kardamono tešloje. Tuo jos skiriasi nuo kitų cinamoninių bandelių, pavyzdžiui, nuo Šiaurės Amerikoje dažnai siūlomų lipnių saldžių bandelių. Tikros cinamoninės bandelės viršuje nėra glaisto.
Sakoma, kad vienas švedas per metus suvalgo vidutiniškai 315 cinamoninių bandelių. Ir, kaip pasakoja T. Lauvray, nors iš pradžių prancūzai konditeriai į šį kepinį žiūrėjo įtariai, dabar jos užima neabejotinai ryškią vietą dažnoje kepyklėlėje.
Skaičiuojama, kad cinamonas pradėtas naudoti dar prieš 2000 iki mūsų eros Senojoje Egipte. Jis vertintas dėl ryškaus skonio, bet taip pat padėdavo ilgiau išlaikyti maistą šviežią. Azijoje ir Artimųjų Rytų šalyse cinamonas buvo naudojamas ir mėsos patiekalams gardinti. Manoma, kad cinamonas Europoje pradėtas naudoti, kai portugalai užkariavo Šri Lanką ir kontroliavo prekybą prieskoniais.
Paprasta kepti vadovaujantis keliomis taisyklėmis
Pasak konditerijos eksperto, cinamonines bandeles iškepti nėra sudėtinga, tačiau svarbiausia yra tinkamai paruošti mielinę tešlą. Be to, cinamoninėmis bandelėmis patariama mėgautis šviežiomis, nes tuomet jos būna skaniausios.
T. Lauvray dalinasi cinamoninių bandelių receptu ir patarimais, kaip jas kepti.
Jums reikės:
Tešlai:
• 500 g smulkių miltų
• 1⁄2 a.š. druskos
• 70 g cukraus
• 7 g sausų mielių
• 1 a. š. malto kardamono
• 250 ml šilto pieno
• 1 kiaušinio
• 50 g sviesto
Įdarui:
• 70 g sviesto
• 70 g cukraus
• 1 v.š. malto cinamono
Padengimui:
• 1 kiaušinio
• 1 v. š. cukraus pudros
- Dubenyje išmaišykite miltus, druską, cukrų, sausas mieles bei kardamoną. Tuomet įmuškite kiaušinį, supilkite pieną ir sudėkite kambario temperatūros sviestą. Minkykite tešlą, kol ji taps vientisa.
- Dubenį su išminkyta tešla uždenkite švariu medžiaginiu rankšluostėliu ir laikykite kambario temperatūroje maždaug pusantros valandos.
- Kai tešla iškils, perkelkite ją ant miltais apibarstyto stalviršio ir iškočiokite iki 1,5 cm storio stačiakampio.
- Iškočiotą tešlą ištepkite kambario temperatūros sviestu ir apibarstykite cukraus bei cinamono mišiniu.
- Atsargiai suvyniokite tešlą, pradėdami nuo ilgosios kraštinės.
- Tešlos vyniotinį supjaustykite maždaug 3 cm pločio gabalėliais ir išdėliokite juos kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Leiskite bandelėms pastovėti 15 minučių, kad tešla dar šiek tiek pakiltų.
- Galiausiai bandelių paviršių ištepkite plaktu kiaušiniu ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 220 °C. Kepkite 10 minučių.
- Kol bandelės dar šiltos, apibarstykite jas cukraus pudra.