Net jei save laikote kulinarijos pradinuku ir cinamoninėmis bandelėmis ar net naminiais prancūziškais batonais žavitės tik nuotraukose socialiniuose tinkluose, verta pabandyti susikurti mažą šventę. Tereikės atkreipti dėmesį į keletą profesionalų patarimų ir viliojantis kepinių aromatas į namus atneš jaukią žiemišką nuotaiką, o už jų skonį tikrai sulauksite komplimentų. Nors dabar tai madinga, bet sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė siūlo neatsisakyti miltinių gaminių – kuo įvairesnius miltus saikingai naudosime, tuo mūsų racionas bus įvairesnis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai vis dažniau ieško įvairesnių miltų bei jų mišinių, išbando įvairias asortimento naujienas, o šią savaitę verta sutaupyti ir įsigyti kvietinių miltų „Rimi“ su -40 proc. nuolaida.
Ne visai atsisakyti, o saikingai mėgautis
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, sveikatai palanki mityba – tai ne tam tikrų produktų atsisakymas, o jų įvairovė ir saikas. „Daug kas klaidingai interpretuoja sveikos mitybos esmę. Tai iliustruoja populiariosios mitybos tendencijos, kai sveikos mitybos principai yra perimami iš sergantiesiems skirtų maitinimosi rekomendacijų. Sveiki žmonės be reikalo atsisako produktų, kurie turi sveikatai naudingų komponentų, jei neserga celiakija ir neturi jautrumo gliutenui“, – tikina dr. E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė tvirtina, kad visiškai atsisakyti duonos ir jos gaminių racione tikrai nereikia, svarbu juos rinktis kuo maistingesnius, sveikatai palankesnius. Besimaitinantiems įprastai ir valgantiems visų grupių produktus, dubenėlį košės retkarčiais galima pakeisti 100 g duonos.
„Būtų sudėtinga surasti kitą tokį produktą, kuris žmonių būtų taip seniai vartojamas ir mėgstamas, kaip duona. Tačiau dabartinėje sveikatai palankios mitybos piramidėje duona yra toje pačioje kategorijoje, kur ir kompleksinių angliavandenių šaltiniai – kruopos.
Pirmenybę vertėtų teikti maistingesnei viso grūdo duonai, tačiau saikingai galima valgyti ir šviesią duoną. Miltiniai patiekalai turtingi kompleksiniais angliavandeniais, o jei tinkamai pasirenkami miltai, tokie gaminiai gali būti ir skaidulų, mikroelementų, vitaminų šaltinis“, – teigia dr. E. Gavelienė ir siūlo išbandyti sveikatai palankius miltus: grikių, migdolų, bolivinių balandų, avinžirnių, burnočių, moliūgo sėklų, taip pat – visagrūdžius, turinčius daugiau skaidulinių medžiagų.
Pirkėjai noriai ekspermentuoja
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė OlgaSuchočeva pastebi, kad žmonės vis dažniau dairosi įvairių duonos alternatyvų – savo mitybos racioną paįvairina trapučiais, duoniukais, įvairiais sausučiais: „Dažnas ne tik ieško tamsios ar šviesios duonos su įvairiais grūdais, sėklomis ar daržovėmis, bet nepraeina ir pro šviežiai iškeptas ne tik Italijoje, bet ir Lietuvoje populiarias čiabatą, fokačiją ar prancūzišką batoną. Pirkėjai mėgsta eksperimentuoti ir nuolat ieško naujų, įdomesnių prekių, todėl siūlome jiems įvairias asortimento naujienas iš skirtingų pasaulio virtuvių. Jie išties pamėgo mūsų kepyklos gaminius ir daugiausiai kasdien nuperka itališkos čiabatos, taip pat – tamsios ir šviesios bemielės duonos su grūdais.“
O norintiems eksperimentuoti namuose, siūlomas platus sveikatai palankesnių miltų asortimentas: „Kviečiame įsigyti ekologiškus kviečių miltus, o taip pat grikių, viso grūdo kvietinius, avižinius, speltų, ruginius, migdolų, kukurūzų, sorų, ryžių, avinžirnių, kokosų, bolivinės balandos, moliūgų sėklų, žemės riešutų miltus. Taip pat turime miltų liniją netoleruojantiems glitimo žmonėms bei įvairių miltų mišinių. Norintiems sutaupyti, reikėtų paieškoti privačia „Rimi“ etikete pažymėtų miltų ir pasinaudoti savaitės akcija šiems kvietiniams miltams: 2 kg jų pakuotė kainuos tik 1,29 Eur – 40 proc. pigiau, perkant su lojalumo kortele.“
Ekspertė primena, kad tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt pirkėjai ras net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje: „Yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos – visi šie produktai parduotuvėje pažymėti euro ženklu, tad juos lengvai pastebėsite.“
Kulinarijos technologai siūlo namuose pabandyti išsikepti kultines cinamonines bandeles, kurių tikrai neatsisakys nė vienas šeimos narys!
RECEPTAS
Cinamoninės bandelės
Tešlai reikės:
50 g mielių;
50 g sviesto arba margarino;
300 ml pieno;
0,5 stiklinės cukraus;
800 ml miltų;
1 žiupsnelio druskos.
Įdarui reikės:
100 g sviesto;
4 šaukštelių malto cinamono;
0,5 stiklinės cukraus.
Prieš kepant:
1kiaušinio;
perlinio cukraus – papuošimui.
Kaip gaminti:
- Dubenyje sutrinkite mieles.
- Sviestą ar margariną išlydykite. Supilkite pieną ir dar šiek tiek pašildykite. Užpilkite šiek tiek masės ant mielių, maišykite, kad ištirptų. Tada supilkite likusią masę.
- Suberkite cukrų, druską, beveik visus miltus.
- Gerai išminkykite tešlą. Leiskite tešlai iškilti apie 30 min.
- Paruoškite įdarą: sumaišykite sviestą, cinamoną ir cukrų.
- Iškočiokite tešlą pabarstę likusiais miltais, ištepkite įdarą ir susukite tešlą palei ilgąją iškočiotos tešlos kraštinę.
- Supjaustykite ritinį apie 2 cm gabalėliais ir sudėliokite ant skardos. Palikite dar apie 20 min iškilti uždengus rankšluosčiu.
- Prieš kepimą patepkite viršų išplaktu kiaušiniu ir pabarstykite granuliniu cukrumi.
- Kepkite 250 °C apie 10 min.
Skanaus!