Valentino diena mūsų šalyje jau turi savas šventimo tradicijas ir yra mėgstama. Šią dieną įprasta paįvairinti kasdienybę, mylimuosius pradžiuginti romantiškomis dovanomis ar paversti vakarą ypatingu ir pasimėgauti išskirtine vakariene. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad Valentino dieną itin išauga šiai šventei skirtų prekių pardavimai. Pirkėjai gausiai renkasi desertus bei širdelės formos saldainių rinkinius, o gėlių pardavimai šokteli vidutiniškai 25 kartus.
„Pastebime, kad ruošiantis Valentino dienai padidėja pirkėjų susidomėjimas įvairiais saldumynais ir konditerijos gaminiais, itin išauga tortų ir pyragų pardavimai. Taip pat nuperkama ir daug daugiau širdelės formos saldainių rinkinių, šokolado plytelių su šventine simbolika. Ypač mylimuosius stengiamasi palepinti gėlėmis – duomenys rodo, kad įvairių gėlių pardavimai padidėja vidutiniškai 25 kartus“, – sako V. Budrienė.
„Iki“ komunikacijos vadovės teigimu, tarp perkamiausių gėlių pirmoje vietoje pagal pardavimus yra tulpės, antroje vietoje – rožės. Tuo tarpu pagal tortų pardavimus Valentino diena yra trečia po Kalėdų ir Motinos dienos. Daugiausia dėmesio sulaukia meilę simbolizuojantys raudonos spalvos, gėlėmis, širdelėmis dekoruoti tortai ir šokoladiniai kepiniai.
Romantišką nuotaiką kuria vakarienė
Nors šiemet Valentino diena – pirmadienį, nepraleiskite progos pasigaminti romantiškos vakarienės. Taip pat, pasak „Iki“ atstovės Vilmos Juodkazienės, nepamirškite gražiai padekoruoti stalo, papuošti namų – tam puikiai praversti gali ir žvakės. Jų šviesa sukuria ypatingą atmosferą. Geriausia maistą gaminti kartu. Taip ne tik pasidalinsite valgio ruošos darbus, bet ir pabendrausite. Nebijokite eksperimentuoti ir patiekalus padekoruokite širdelėmis. Romantiškos smulkmenos sukuria ypatingą meilės dienos įspūdį.
Tikriausiai visi esame girdėję posakį, kad greičiausias kelias į širdį – eina per skrandį. Valentino diena – romantiškiausia metuose, todėl ir patiekalai, kuriuos skanausite šį vakarą turi atspindėti ore tvyrančią meilę. Palepinkite save įvairiausiomis jūros gėrybėmis: egzotiškaisiais aštuonkojais, midijomis, krevetėmis, austrėmis, pasigaminkite figomis gardintas salotas. Patiekalų nepamirškite pagardinti įvairiausiomis uogomis: braškėmis, avietėmis ar šilauogėmis, kurios – ne tik spalvingas, fotogeniškas priedas prie įvairiausių patiekalų, pradedant salotomis ir baigiant desertais, bet ir sveikatai naudingas ingredientas. Na, o kas gali būti romantiškiau už šokoladą, todėl gaminant desertus V. Juodkazienė ragina nepamiršti ir šio ingrediento.
„Valentino dieną galite pagaminti šokoladinį fondiu ir jį patiekti su paprasčiausiais šviežiais vaisiais bei uogomis. Fondiu pasigaminti tereiks kelių ingredientų: juodojo, pieniško šokolado, šiek tiek pieno arba grietinėlės, sviesto, druskos ir vanilės ekstrakto. Pirmiausia garuose, atsargiai reikėtų ištirpdyti šokoladą, tuomet sumaišyti likusios ingredientus ir mėgautis. O jeigu norite ko nors įmantresnio, tačiau taip pat paprastai pagaminamo, galite paruošti klasika tapusios nekepto sūrio pyrago. Jį galite gardinti tiek šokoladu, karamele ar pistacijomis“, – teigia „Iki“ atstovė ir dalijasi net trimis romantiškam vakarui tinkančiais receptais.
Jūros gėrybių sriuba
Jums reikės:
• 200 g krevečių
• 1,5 l vištienos sultinio
• 200 ml kokosų pieno
• 150 Basmati ryžių
• 1 svogūno
• 1 paprikos
• 2 skiltelių česnako
• 2 a. š. sviesto
• 2 v. š. alyvuogių aliejaus
• 2 a. š. kario
• 1 a. š. malto imbiero
• žiupsnelio druskos
• žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Gaminame:
Ryžius išvirkite pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite krevetes, įberkite druskos bei pipirų, pamaišykite ir kepkite 3 minutes. Leiskite krevetėms atvėsti. Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite susmulkintus česnakus, svogūnus bei kubeliais supjaustytą papriką. Kepkite daržoves apie 5 minutes, tuomet suberkite maltą imbierą bei karį, supilkite sultinį, kokosų pieną, sudėkite keptas krevetes bei ryžius ir viską virkite dar 5 minutes.
Figų, sūrio ir vytintos jautienos salotos
Jums reikės:
• 70 g mažųjų špinatų
• 50 g vytintos jautienos
• 4 figų
• 15 g juodųjų alyvuogių
• 2 pomidorų
• 20 g kietojo tarkuoto sūrio
• 4 v. š. alyvuogių aliejaus
• 1⁄2 citrinos sulčių
• žiupsnelio džiovintų raudonėlių
• žiupsnelio džiovintų bazilikų
• žiupsnelio druskos
• žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Gaminame:
Į salotų indą sudėkite nuplautus špinatus, suberkite supjaustytus pomidorus, figas bei alyvuoges, suberkite sūrį ir vytinto kumpio gabalėlius. Švariame dubenėlyje sumaišykite aliejų, citrinos sultis bei prieskonius. Paruoštą padažą pilkite ant salotų, išmaišykite ir gardžiuokitės. Jei reikia, papildomai pasūdykite.
Sūrio tortas su pistacijomis
Jums reikės:
•200 g paprastų sutrupintų sausainių
•120 g kokosų aliejaus
•1 v. š. medaus
•1⁄4 a. š. cinamono
Įdarui:
• 500 g kreminio sūrio
• 3 v. š. medaus
• 1 citrinos sulčių ir žievelės
• 1 a. š. vanilės ekstrakto
• 300 ml plakamosios grietinėlės
• 10 g želatinos
• 150 g kapotų pistacijų
Gaminame:
Į dubenį suberkite sausainių trupinius, cinamoną, supilkite lydytą kokosų aliejų bei medų ir viską gerai išmaišykite. Jei mišinys nesulimpa, įpilkite daugiau aliejaus. Masę supilkite į apvalią 24 cm skersmens kepimo formą, rankomis prispauskite prie dugno ir dėkite į šaldytuvą, kad pagrindas sustingtų. Želatiną užpilkite vandeniu ir palaukite, kol išbrinks. Kreminį sūrį sumaišykite su medumi, vanilės ekstraktu, citrinos sultimis bei tarkuota žievele. Pusę plakamosios grietinėlės išplakite elektriniu plaktuvu ir supilkite į kremą. Likusią grietinėlę pakaitinkite, supilkite į ją išbrinkusią želatiną ir maišykite, kol želatina ištirps. Paruoštą grietinėlę supilkite į sūrio kremą ir gerai išmaišykite. Kremą dėkite ant sustingusio torto pagrindo, paviršių išlyginkite ir palikite šaldytuve bent 4–5 valandoms, o geriausia – per naktį. Sustingusį tortą papuoškite pistacijomis ir skanaukite. Skanaus!