Nors žinome apie raugintų pieno produktų naudą, daugelis jų vartojame nepakankamai. O jei jau renkamės jogurtą ar varškę, naudingiau, pasak specialistų, būtų juos vartoti su kuo mažiau priedų ir be pridėtinio cukraus. Pieno produktai ypač reikalingi vaikams – sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad kasdien ikimokyklinio bei mokyklinio amžiaus vaikai turėtų suvartoti bent vieną pieno produktą. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad dabar jogurtų pasirinkimas – išties platus: kiekvienas gali įsigyti tokių produktų, kurie geriausiai atitinka individualius mitybos poreikius bei labiausiai mėgstamus skonius ir su jais pasiruošti pigių patiekalų.
Naudingiausias jogurtas – be priedų
Lietuvoje rauginto pieno produktai populiarūs nuo senovės: istoriniuose šaltiniuose užsimenama apie iš rauginto pieno suslėgtus sūrius, kuriais mėgavosi kunigaikščiai, o rūgpienis išliko kaip mūsų mėgstamų šaltibarščių pagrindas. Tačiau pagardintu įvairiais saldėsiais jogurtu, kurį, kaip ir glaistytus varškės sūrelius, itin mėgsta vaikai, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė nerekomenduoja piktnaudžiauti.
„Vaiko dienos racione atsiduriantis pieno produktas turėtų būti be pridėtinio cukraus. Geriau rinktis gryną pieną, kefyrą, liesą varškę, raugintą pieną ar natūralų jogurtą. Žinoma, jiems skirtą varškę ar natūralų jogurtą galima papildomai paskaninti įvairiais vaisiais, uogomis ar riešutais“, – siūlo dr. E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė pasakoja, kad jogurtas, gaminamas rauginant pieną su naudingosiomis bakterijomis, yra universalus ir maistingas produktas, turintis daug sveikatai palankių savybių: „Šis fermentacijos procesas ne tik suteikia jogurtui kreminę tekstūrą bei švelnų skonį, bet ir praturtina jį probiotinėmis medžiagomis, kurios itin naudingos organizmui. Jame gausu aukštos kokybės baltymų, kurie yra labai svarbūs raumenims palaikyti ir atkurti.“
Gydytoja dietologė priduria, kad be probiotikų, jogurtas yra puikus pagrindinių maistinių medžiagų šaltinis: „Jame randama daug kalcio, fosforo bei B grupės vitaminų, būtinų kaulų sveikatai, energijos apykaitai ir bendrai gerai savijautai. Dėl probiotikų ir šių pagrindinių maistinių medžiagų jogurtas yra išties vertingas sveikatai palankios mitybos priedas.“
Visiems skoniams ir mitybos poreikiams
Jogurtas – itin universalus produktas, todėl ne tik vartojamas vienas, bet naudojamas glotnučiams, padažams, desertams, daugelis mėgsta jį su pusryčių dribsniais. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad jogurtų įvairovė prekybos centruose nuolat didėja: „Pirkėjai renkasi įvairių skonių ir riebumo jogurtus, pagardintus sveikatai palankesniais priedais. Tuo tarpu tam tikro maisto netoleruojantys ar alergijų turintys pirkėjai gali lengvai įsigyti jiems saugius produktus, nes kasmet jogurtų be laktozės parduodama vis daugiau. Informacijos apie gaminių sudėtyje esančius alergenus pirkėjai gali rasti tiek ant prekių pakuočių, tiek specialiuose kataloguose,” – pažymi O. Suchočeva.
Ekspertė vardija, kad populiarėja graikiški, ekologiški, natūralūs jogurtai be priedų, o netoleruojantys karvės pieno gali įsigyti jogurtų iš avių ir ožkų pieno, taip pat norintys apsipirkti pigiau, gali rinktis privačios „Rimi“ etiketės graikišką jogurtą.
Ji taip pat primena, jog norint apsipirkti pigiau, padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.
Kviečiame pasigaminti pigų ir gardų desertą – panakotą. Išsisaugokite receptą Nepriklausomybės atkūrimo šventei: toks gaivus desertas atstos šventinį tortą ir bus kur kas palankesnis sveikatai.
RECEPTAS
Panakota su apelsinais ir abrikosais
Patiekalui reikės:
400 ml natūralaus jogurto;
400 ml kokosų gėrimo;
3 vnt. apelsinų;
6 vnt. abrikosų;
130 g miltelinio cukraus;
14 g želatinos;
2 šaukštų klevų sirupo;
mėtų lapelių – papuošimui.
Kaip gaminti:
- Išspauskite apelsinų sultis. Jas sumaišykite su želatina ir palikite sutirštėti.
- Pakaitinkite kokosų gėrimą, sudėkite apelsino žieveles, cukraus pudrą. Atvėsinkite.
- Kokosų gėrimo masę supilkite į sulčių su želatina masę.
- Sudėkite natūralų jogurtą. Išmaišykite.
- Supilstykite į indelius ir palikite šaldytuve bent 3 valandoms.
- Supjaustykite abrikosus, užberkite susmulkintų mėtų lapelių ir apliekite klevų sirupu.
Skanaus!