Griliaus sezono pradžia neapsieis be šios mėsos rūšies: štai, kaip skaniai galite jos paruošti

Griliaus sezono pradžia

Pavasariui įsibėgėjus metas iš sandėliukų traukti kepsnines: čirškančio kiaulienos šašlyko kvapas kaipmat sužadins apetitą, o ir gamtoje, šviečiant išsiilgtai saulei, bus smagu praleisti laiką su visa šeima. Be to, tinkamai parinkta kiauliena išties pasitarnaus organizmui: gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, saikingai jos skanaujant, galime apsirūpinti įvairiomis naudingomis maistinėmis medžiagomis. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijos vadovės Olgos Suchočevos teigimu, verta nepraleisti progos šios mėsos rūšies įsigyti pigiau: šią savaitę, iki balandžio 8 d. imtinai „Rimi“ kulinarų paruoštiems kiaulienos sprandinės šašlykams su česnakiniu marinatu bus taikoma 24 proc. nuolaida, tad jie kainuos 6,79 Eur / kg.

Vartojant saikingai patenkins baltymų poreikį

Kiauliena yra populiari mėsa, įvairiai vartojama visame pasaulyje. Ji taip pat yra svarbus baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis daugelyje mitybos modelių. Be to, ši mėsa pasižymi sodriu, daugeliui mėgstamu skoniu, todėl jos patiekalų receptūros siekia gilias kulinarines tradicijas. 

„Maistiniu požiūriu kiauliena yra vertingas baltymų šaltinis, kuriame yra visų žmogaus organizmui reikalingų nepakeičiamų aminorūgščių. 100 g virtos kiaulienos porcijoje yra apie 25 g baltymų, todėl ji yra puikus pasirinkimas norintiems patenkinti baltymų poreikį. Be to, joje yra kelių svarbiausių vitaminų ir mineralų, įskaitant B grupės vitaminus (pvz., tiaminą, niaciną ir B12), cinką, seleną ir fosforą“, – vardija gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė.

Ji atkreipia dėmesį, jog nors kiaulienoje gausu maistingųjų medžiagų, įtraukiant ją į savo mitybos racioną taip pat svarbu atsižvelgti į riebalų kiekį: šioje mėsoje gali būti daug sočiųjų riebalų, ypač tokiose dalyse kaip šoninė. 

„Didelio kiekio sočiųjų riebalų vartojimas siejamas su padidėjusia širdies ligų ir kitų sveikatos problemų rizika. Todėl patartina rinktis liesesnes kiaulienos dalis ir riboti perdirbtų kiaulienos produktų, kuriuose yra daug druskos ir kitų priedų, vartojimą. Be to, šią mėsą ruošiant, jos maistingumui didelę įtaką gali turėti gaminimo būdai: pavyzdžiui, kepant kiaulieną ant grotelių bei nededant per daug riebalų, galima išsaugoti natūralias maistines medžiagas ir sumažinti sveikatai nepalankių riebalų kiekį“, – pataria dr. E. Gavelienė.

Kiekvieną kartą skirtingas skonis su vis kitokiu marinatu

Prasidedant grilinimo sezonui neabejotinai į savo populiarumo pozicijas sugrįžta kiaulienos šašlykas. Nors tai – Kaukazo regiono kilmės mėsos patiekalas, lietuviai jau eilę metų mėgaujasi gardžiai iškeptais, sultingais kiaulienos gabaliukais. Be to, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijos vadovės Olgos Suchočevos teigimu, šis patiekalas retai atsibosta, pasitelkiant pigesnius, tačiau vis kitokių skonių suteikiančius marinatus.

„Vienas iš klasikinių marinatų – tai alyvuogių aliejaus, smulkinto česnako, smulkintų svogūnų, citrinos sulčių ir prieskonių, pavyzdžiui, paprikos, kmynų ir kalendros, mišinys. Šis marinatas pasižymi subalansuotu skoniu, kurį šiek tiek paryškina citrinų sultys ir šiltas, aromatingas prieskonių atspalvis. Alyvuogių aliejus padeda suminkštinti kiaulieną, o kepant ji išlieka sultinga. Kitas kvapnus marinatas kiaulienos šašlykams – tai jogurto, tarkuoto imbiero, smulkinto česnako, ciberžolės ir truputį aitriosios paprikos prieskonių mišinys. Jogurtas suminkština mėsą, o imbiero, česnako ir ciberžolės derinys suteikia pikantiškumo bei čili prieskoniai – subtilaus aitrumo“, – pasakoja ekspertė.

Ji priduria, kad norintiems saldesnio ir aromatingesnio marinato, galima naudoti medaus, sojų padažo, tarkuotos kriaušės, smulkinto česnako ir sezamų aliejaus mišinį: medus suteikia natūralaus saldumo ir padeda karamelizuoti kiaulieną kepant ant grotelių, o tarkuota kriaušė veikia panašiai kaip jogurtas bei suteikia marinatui subtilų vaisių prieskonį.

Skaniausi šašlykai iš kokybiškos kiaulienos sprandinės

Įprasta, jog ruošdamiesi gaminti šašlykus, renkamės kiaulienos sprandinę: ji pasižymi tinkamu raumenų ir riebalų balansu, tad iškepta mėsa visuomet būna nei per sausa, nei pertekusi papildomais riebalais. O. Suchočeva pataria visuomet atsižvelgti į keletą kokybės kriterijų, kai renkamės kiaulienos sprandinę šašlykų gamybai: svarbi mėsos spalva bei bendra išvaizda. 

„Ieškokite šviesiai rausvos spalvos kiaulienos sprandinės gabalų bei venkite pilkšvos, nes tai reiškia, jog mėsa pagedusi. Be to, geros kokybės kiaulienos sprandinėje yra vidutinis kiekis tolygiai pasiskirsčiusių tarpraumeninių riebalų, kurie lemia vėlesnio patiekalo sultingumą ir skonį. Taip pat namie patikrinkite mėsos kvapą: ji neturėtų skleisti nemalonaus aromato, tai – irgi gedimo požymis. Žinoma, pati kiaulienos sprandinės pakuotė turi būti nepažeista, be jokių įplėšimų, dėl kurių į mėsą galėtų patekti oro ar galimų teršalų“, – perspėja ekspertė.

Skubantiems ji primena, kad šią savaitę (iki balandžio 8 d. imtinai) „Rimi“ kulinarijos meistrų paruoštiems kiaulienos sprandinės šašlykams česnakiniame marinate „Mano dienai“ bus taikoma 24 proc., tad jie kainuos 6,79 Eur / kg – tai padės išties pigiau atidaryti griliaus sezoną. Taip pat dar daugiau sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas.

Išsiilgusiems pikantiškų, tačiau kiek gaivesnių skonių, puikiai pravers šis ananasų ir imbierų marinatas kiaulienos šašlykams.

RECEPTAS

Ananasų ir imbierų marinatas

Marinatui reikės:

160 ml ananasų sulčių;

30 ml alyvuogių aliejaus;

10 g malto imbiero;

10 ml sojų padažo;

Šiek tiek maltų juodųjų pipirų. 

Gaminimo eiga:

  1. Nedideliame dubenėlyje gerai sumaišykite marinato ingredientus.
  2. Sudėkite marinatą ir kiaulienos gabaliukus į sandarų indą ir palikite mėsą marinuotis pernakt šaldytuve.

Skanaus!

TAIP PAT SKAITYKITE