Gaivūs patiekalai su vynuogėmis: gardinkite ne tik desertus, bet ir salotas

Gaivūs patiekalai su vynuogėmis: gardinkite ne tik desertus, bet ir salotas

Vynuogės – uogos, be kurių neįsivaizduojamas užkandžių stalas. Visgi, vynuogės virtuvėje panaudojamos kur kas plačiau: iš šių uogų verdamos uogienės, gaminami drebučiai, salotos, spaudžiamos sultys, netgi vynuogių sėklų aliejus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad uogos vasaros laikotarpiu dažnai patenka į pirkėjų krepšelius, tarp jų ir vynuogės, kurių pardavimų pikas prasideda rugpjūtį.

Daugiau nei 8000 veislių

„Vynuogės, kaip ir kitos uogos, vasarą sulaukia pirkėjų susidomėjimo. Pastebime, kad pirkėjai labiau domisi ir perka vynuoges be sėklų: vienos populiariausių – žaliosios besėklės Victoria vynuogės, antroje vietoje rikiuojasi mėlynosios Black Magic vynuogės, kurios taip pat dažnai atsiduria kasdieniuose pirkėjų krepšeliuose“, – teigia V. Budrienė.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, pasakoja, kad vynuogės yra auginamos jau tūkstančius metų. Šiuo metu pagrindinės vynuogių augintojos yra Kinija, Italija, Ispanija ir Jungtinės Amerikos Valstijos.

„Vynuogių kultūra arba vynuogininkystė tikriausiai tokia pat sena kaip ir pati civilizacija. Archeologiniai duomenys rodo, kad žmonės vynuoges pradėjo auginti dar Paleolito laikais. Manoma, kad pirmosios vynuogės užaugintos Užkaukazėje ir Vakarų Azijoje, o vėliau šios uogos išplito Vakaruose ir visoje Europoje. Šiandien egzistuoja daugiau nei 8000 vynuogių veislių“, – pasakoja J. Sabaitienė.

„Iki“ atstovė sako, kad vynuogės – ne tik išskirtiniu, gaiviu skoniu pasižyminčios uogos, bet ir yra labai naudingos sveikatai. Visų pirma dėl didelio maistinių medžiagų ir antioksidantų kiekio.

„Vynuogėse gausu vitaminų ir mineralų. Jos yra puikus vitamino C šaltinis. Vynuogėse taip pat randama daug skaidulų, todėl jos padeda sumažinti aukštą cholesterolio kiekį kraujyje. O raudonosios vynuogės yra puikus užkandis vakare, mat jose esantis melatoninas, padeda atsipalaiduoti ir greičiau užmigti“, – teigia J. Sabaitienė ir dalijasi dar keliais įdomiais faktais apie vynuoges.

Dar keli įdomūs faktai

Vienoje porcijoje yra 27 proc. vitamino C paros normos. Nors daugelis žmonių nesieja vynuogių su dideliu vitamino C kiekiu, iš tikrųjų vynuogėse yra daugiau nei ketvirtadalis žmogui per dieną reikalingo vitamino C kiekio. 

Gineso rekordas. Vynuogės siejamos ir su Gineso rekordu. 2015-aisiais vienas Indijos gyventojas per minutę į burną susikišo net 88 žaliąsias besėkles vynuoges. Be to, jam taip pat priklauso daugiausiai per minutę suvalgytų vynuogių rekordas. Vyras per minutę suvalgė net 73 vynuoges.

Gaminamos razinos. Daugeliui pažįstamos razinos gaunamos džiovinant vynuoges. Vynuogių džiovinimas vyksta labai paprastai ir natūraliai. Vynuogės paprasčiausiai yra paliekamos saulės šviesoje tol, kol sudžiūva. Panašiai gaminami ir saulėje džiovinti pomidorai.

Įvairiausių spalvų. Vynuogės būna pačių įvairių spalvų. Pradedant žalia, raudona ir baigiant geltona, rožine bei violetine.

J. Sabaitienė patiekalų su vynuogėmis siūlo paskanauti namuose ir dalijasi trimis receptais.

Kreminės vynuogių salotos

Jums reikės:

100 g mėlynųjų vynuogių

100 g  žaliųjų vynuogių

200 g kreminio sūrio

1 puodelio grietinės

1/3 puodelio cukraus

2 a.š. vanilės ekstrakto

3 v.š. rudojo cukraus

3 v.š pekano riešutų 

Gaminimas:

Perpjaukite vynuoges pusiau. Į trintuvą sudėkite kreminį sūrį, grietinę, rudąjį cukrų, vanilės ekstraktą ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Į paruoštą kreminio sūrio masę sudėkite pusiau perpjautas vynuoges ir išmaišykite. Perkelkite salotas į serviravimo dubenį ir įdėkite į šaldytuvą bent 30 minučių, kad jos atvėstų ir taptų gaivinančios. Galiausiai gautas salotas ištraukite iš šaldytuvo, apibarstykite ruduoju cukrumi ir smulkintais pekano riešutais.

Vynuogių ir agurkų salotos

Jums reikės: 

2 puodelių mėlynųjų vynuogių

1 vnt. vidutinio dydžio agurko

3 v. š. acto

1 v. š. alyvuogių aliejaus

½ puodelio graikiško vanilinio jogurto

2 a. š. aguonų sėklų

2 v. š. citrinos sulčių

Druskos

Gaminame:

Į didelį dubenį sudėkite per pusę perpjautas vynuoges ir susmulkintą agurką. Nedideliame indelyje sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus: actą, alyvuogių aliejų, graikišką vanilinį jogurtą, aguonų sėklas, citrinų sultis, druską. Galiausiai užpilkite padažą ant agurkų ir vynuogių, viską išmaišykite ir patiekite.

Keksiukai su vynuogėmis

Jums reikės:

½ pakelio sviesto

1 v. š. cukraus

1 a. š. vanilės ekstrakto

2 vnt. kiaušinių

½ puodelio pasukų arba pieno

2 ½ puodelio miltų

1 v.š. kepimo miltelių

1 v.š. kepimo sodos

½ šaukštelio druskos

1 ½ puodelio smulkintų mėlynųjų vynuogių

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Dideliame dubenyje sumaišykite ištirpintą sviestą, cukrų ir vanilę. Įmuškite kiaušinius ir maišykite iki vientisos masės. Tuomet supilkite pieną ir viską dar kartą išmaišykite. Mažesniame dubenyje sumaišykite sausus ingredientus: miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Sausus ingredientus supilkite į pieno ir kiaušinių mišinį ir viską atsargiai išmaišykite. Galiausiai į tešlą įmaišykite per pusę perpjautas vynuoges ir supilkite į keksiukams skirtas formeles. Viską dėkite į orkaitę ir kepkite apie 5 minutes, vėliau sumažinkite ugnį iki 150 laipsnių temperatūros ir kepkite dar 20-25 minutes. Skanaus!

TAIP PAT SKAITYKITE