Ekspertė pataria, kaip tobulai paruošti skraidkalmario čiuptuvus: egzotiško patiekalo receptas

Ekspertė pataria, kaip tobulai paruošti skraidkalmario čiuptuvus: egzotiško patiekalo receptas

Jūros gėrybės laikomos tikru delikatesu, tačiau namie leistis į kulinarinius eksperimentus nedrąsu. Gali pasirodyti, kad paruošti aštuonkojį ar kalmarą yra gana sudėtinga. Tačiau Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad egzotiškas jūros gėrybes, tokias kaip skraidkalmarių čiuptuvai – laikydamiesi vos kelių taisyklių paruošite taip, kad jie tirptų burnoje. 

Laikomas delikatesu

„Pardavimų duomenys rodo, kad žuvies ir jūros gėrybių pirkėjai valgo vis daugiau. Nuolat plečiame jų asortimentą, kad pirkėjai galėtų įsigyti ne tik įprastų, bet ir egzotiškesnių jūros gėrybių. Pastebime, kad šios kategorijos produktai dažniau atsiduria ir pirkinių krepšeliuose. Pirkėjams siūlome ne tik krevečių ar midijų, bet ir gurmanų itin pamėgtų paprastųjų didžiųjų skraidkalmarių čiuptuvų“, – sako V. Juodkazienė.                                                             

Kaip teigia maisto ekspertė, pasaulyje itin mėgstama kalmarų čiuptuvų mėsa. Jie laikomi tikru delikatesu. Kai kuriose kultūrose kalmarų čiuptuvus mėgstama valgyti ir žalius – pavyzdžiui, Japonijoje iš jų daromi sušiai, sašimiai, Pietų Europoje mėgstamas kalmarų čiuptuvų karpačas, o Meksikoje –  sevičė. Žali griežinėliais supjaustyti čiuptuvai prieš patiekiant dažniausiai yra pamarinuojami sojos padaže ar žaliųjų citrinų sultyse.

Pasak V. Juodkazienės, kalmarai – itin universalus produktas. Juos galima paruošti pačiais įvairiais būdais, o šiltuoju metu laiku – ir kepsninėje. Kalmarų čiuptuvų mėsa išsiskiria savo minkštumu ir švelniu skoniu.

Kalmarų nauda sveikatai dažnai siejama su dideliu baltymų kiekiu. Juose, kaip ir kitose jūrų gėrybėse, gausu omega-3 riebalų rūgščių bei vitamino C, kalcio ir geležies. Juos patariama valgyti nėščiosioms, ekspertai taip pat šią jūros gėrybę siūlo ir sergantiems artritu bei norintiems palaikyti sveiką širdies veiklą.

Keturi žingsniai, kaip paruošti čiuptuvus

Pasak ekspertės, ruošiant kalmarų čiuptuvus kelias pagrindines taisykles žinoti verta. Pirmiausia reikėtų išsirinkti kalmarų čiuptuvus. Geriausia yra juos rinktis jau atšildytus – taip sutaupysite laiko, nes nereikės laukti, kol atitirps. Be to, atšildyti kalmarų čiuptuvai paprastai būna minkštesni, nei nešaldyti.

Antras žingsnis yra čiuptuvų apvirimas. Dideliame puode užvirinkite vandenį. Įdėkite druskos, kvapiųjų pipirų ir lauro lapų. Taip pat galite pagardinti ir kitais mėgstamais prieskoniais. Kaip teigia ekspertė, čiuptuvų virimo laikas priklauso nuo dydžio: mažesniems čiuptuvams gali užtekti ir 15–20, didesniems – 40 minučių.

Jei verdate mažesnius čiuptuvėlius, galima juos įmerkti į verdantį vandenį ir po minutės ištraukti, procesą pakartojant kelis kartus. Tai padės čiuptuvams gražiais susiraityti. Jeigu gaminate didesnius čiuptuvus, šį žingsnį galite ir praleisti.

V. Juodkazienė sako, kad patikrinti, ar čiuptuvai išvirę, galite šakute. Ją įbeskite į storiausią čiuptuvo vietą. Jeigu šakutė į mėsą sminga lengvai – vadinasi, kalmaras tinkamas paruoštas. Tai itin svarbus žingsnis, nes neišvirti ar pervirti kalmarų čiuptuvai tampa tarsi guminiai ir kieti.

Trečias žingsnis – nuskalavimas. Kai čiuptuvai jau bus išvirę, labai svarbu juos nuskalauti po šaltu vandeniu. Tai sustabdys virimą jų viduje ir leis išlaikyti tinkamą tekstūrą. Galite kiaurasamčiu nupilti verdantį vandenį ir pakišti po tekančiu šaltu vandeniu. Taip pat galima įmerkti čiuptuvus į ledukais atšaldyto vandens dubenį.

Ketvirtas žingsnis ruošiant kalmarų čiuptuvus – lengvas jų apkepinimas keptuvėje arba kepsninėje. Supjaustykite čiuptuvus norimais gabalėliais. Kepinkite vos kelias minutes, kad jų mėsa nesukietėtų. Taip pat nepamirškite nuolat vartyti, kad gražiai apskrustų visos čiuptuvo pusės.

Dažniausiai kalmarų čiuptuvai derinami su itin paprastais garnyrais: keptomis bulvėmis ar  pomidorais. Viduržemio jūros šalyse jie gardinami paprasčiausiomis citrinų sultimis, pankolio salotomis, šviežiomis petražolėmis.

V. Juodkazienė dalijasi ir nepaprasto skonio kalmarų čiuptuvų receptu.

Ant grilio kepti paprastieji didieji skraidkalmarių čiuptuvai su sviesto ir citrinų padažu

Jums reikės:

Didesnių paprastojo didžiojo skraidkalmario čiuptuvų

Kelių juodųjų pipirų grudelių

Kelių lauro lapų

Nedidelio svogūno

Šviežių petražolių

Padažui Jums reikės:

Kelių šaukštų sviesto

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Kelių skiltelių česnako

Šlakelio sultinio

Citrinos

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

Pagaminimas:

Kalmaro čiuptuvus sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu, suberkite juodųjų pipirų grūdelius, lauro lapus, sudėkite susmulkintą svogūno galvą ir palikite užvirti. Kai vanduo užvirs, kalmarus stebėkite: jų virimo laikas priklauso nuo dydžio. Jeigu čiuptuvai didesni ir storesni – juo virkite apie 30-40 min, jeigu jie nedideli – perpus trumpiau. Ar čiuptuvai išvirę, galima patikrinti šakute – jeigu jie persiduria lengvai, vadinasi, jie yra paruošti. Galiausiai čiuptuvus išimkite iš puodo ir nusausinkite.

Tuomet keptuvėje ištirpinkite sviestą, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, sudėkite smulkintą česnaką ir kelias minutes pakepkite. Tuomet supilkite sultinį, įspauskite citrinos sulčių, įberkite druskos, pipirų ir dar šiek tiek pakepkite, kol skystis šiek tiek nugaruos.

Galiausiai iki vidutinės ugnies įkaitinkite grilį. Dėkite ant jo čiuptuvus ir kelias minutes vartydami pakepkite, kol šie gražiai apskrus. Užpilkite čiuptuvus padažu ir patiekite su šviežiomis petražolėmis ir mėgstamu garnyru. Skanaus!

TAIP PAT SKAITYKITE