Ekspertė įvardijo, kodėl per karščius turėtume mėgautis arbūzais

Ekspertė įvardijo, kodėl per karščius turėtume mėgautis arbūzais

Lietuvą pasiekę rekordiniai karščiai gyventojus verčia susirūpinti savijauta ir gerti daugiau vandens. Tačiau atgaivinti gali ir toks sultingas vaisius kaip arbūzas. Juo itin tinka mėgautis karštomis vasaros dienomis, nes net 92 proc. arbūzo sudaro vanduo. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad termometro stulpeliams šokus į viršų arbūzai sulaukia didelio pirkėjų susidomėjimo ir jų pardavimai per praėjusį karštąjį savaitgalį išaugo net 117 proc., palyginti tuo pačiu laikotarpiu pernai.

„Šalį užklupus rekordiniams karščiams, pakinta ir pirkėjų krepšelių turinys – žmonės perka daugiau ledų, vandens ir arbūzų. Karštomis dienomis arbūzai sulaukia itin daug dėmesio ir užkariauja pirkinių krepšelius. Palyginti su tokiu pat metu pernai, karštąjį savaitgalį arbūzų pardavimai šoktelėjo 117 proc. Taip pat gyventojai nuo karščio ginasi pirkdami ledus – didelių ledų pakuočių pardavimai per karštąjį savaitgalį išaugo daugiau nei dvigubai, palyginti su ankstesniu savaitgaliu“, – sako V. Budrienė.

Per karščius išaugo ir vandens pardavimai – pasak komunikacijos vadovės, per karštąjį savaitgalį vandens pardavimai išaugo 56 proc., palyginti su praėjusiu savaitgaliu. 

Aprūpina organizmą skysčiais bei vitaminais

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad arbūzų vartojimas per karščius turi labai daug pranašumų.  

„Karšta saulė gali pakenkti organizmui, nes greičiau netenkama skysčių. Tačiau arbūzai padeda išvengti šilumos smūgių. Jie turi vėsinantį poveikį, todėl valgant arbūzo lengviau pakelti karštį. Kadangi arbūzuose yra daug vandens, jie ne tik vėsina, bet taip pat padeda išlaikyti skysčių pusiausvyrą. Be to, juose gausu antioksidantų. Arbūzai padeda palaikyti rūgščių balansą organizme, o tai padeda sumažinti aukšto kraujospūdžio riziką“, – pasakoja vaisių ir daržovių ekspertė. 

Anot J. Sabaitienės, į kasdienę mitybą įtraukę arbūzus pagerinsite širdies ir kraujagyslių sveikatą ir sustiprinsite imuninę sistemą. Arbūzuose yra itin mažai kalorijų. Viename mažame arbūzo puodelyje jų yra tik apie 80, todėl šis vaisius puikiai tinka ir tiems, kurie meta svorį. Juose yra gausu vitamino B6. Šio vaisiaus valgymas taip pat padeda subalansuoti už gerą nuotaiką atsakingus hormonus.  Arbūzas yra puikus vitamino A šaltinis, kuris ne tik gerina akių sveikatą, bet ir padeda išlaikyti sveiką odą, dantis bei gleivinę.

Ne tik užkandis, bet ir garnyras

Kaip pasakoja J. Sabaitienė, išskiriamos keturios pagrindinės arbūzų rūšys – su sėklomis, besėkliai, nedidelio dydžio, geltoni/oranžiniai. Tačiau visame pasaulyje pirmauja ryškiai raudono minkštimo vaisiai.

„Arbūzai – ne tik labai gaivūs, vandeningi, bet ir saldūs, todėl juos ypač mėgsta vaikai. Ir nors dažniausiai arbūzą valgome vieną, kaip užkandį, šis vaisius puikiai tinka ir pikantiškiems patiekalams ruošti. Pavyzdžiui, Graikijoje šis produktas derinamas su fetos sūriu. Arbūzai puikiai dera ir su halumio sūriu bei mėtomis ir bazilikais, o Meksikoje jis yra valgomas apibarstytas druska ir aštriaisiais pipirais“, – pasakoja vaisių ir daržovių ekspertė. 

Pasak ekspertės, arbūzas puikiai tinka ir kepimui ant grilio. Toks jo paruošimas – itin paprastas. Arbūzą tiesiog reikia supjaustyti storesniais gabalėliais, patepti alyvuogių aliejumi ir apibarstyti druska.

Ant grilio paruoštas arbūzas tampa ne toks saldus, įgauna pikantiškesnio, sūresnio ir dūminio skonio, todėl puikiai tinka ir kaip garnyras prie įvairiausių mėsos patiekalų, o ypač paukštienos: kalakutienos, anties arba vištienos patiekalų. Žinoma, arbūzą naudoti galima ir gaminant įvairius vaisinius glotnučius, sorbetus, ledus ar vaisių salotas.

J. Sabaitienė siūlo ir kelis receptus, kuriuose išradingai panaudosite arbūzą. 

Arbūzo ir halumio sūrio salotos

Jums reikės:

1/ 2 puodelio stambiai supjaustyto šviežio baziliko

Saujelės stambiai pjaustytų šviežių mėtų 

Česnako skiltelės 

1/ 2 puodelio alyvuogių aliejaus 

Saujos vyšninių pomidorų

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų 

Halumio sūrio 

Nedideliais trikampėliais supjaustyto arbūzo 

Pagaminimas:

Pirmiausia iki vidutinės kaitros įkaitinkite grilį. Tuomet į trintuvą sudėkite baziliką, mėtas, aliejų, česnaką ir druską bei pipirus – viską gerai sutrinkite. Ant pomidorų ir halumio sūrio užtepkite po kelis šaukštus baziliko-mėtų aliejaus. Tuomet pomidorus ir sūrį sudėkite ant įkaitintos kepsninės. Šiuos produktus pakepkite kelias minutes dažnai vartydami. Galiausiai į lėkštes gražiai išdėliokite supjaustytą arbūzą. Ant viršaus uždėkite sūrio ir pomidorų. Patiekalą pagardinkite likusiu padažu ir papuoškite šviežiomis mėtomis. 

Arbūziniai ledai iš dviejų ingredientų

Jums reikės:

3 puodelių arbūzo

1/2 puodelio kokosų pieno arba natūralaus jogurto 

Pagaminimas:

Supjaustykite arbūzą nedideliais gabalėliais ir juos keturioms valandoms įdėkite į šaldiklį. Tuomet užšaldytą arbūzą sudėkite į trintuvą, supilkite kokosų pieną arba jogurtą ir viską sutrinkite. Paruoštą ledų masę galite valgyti iš karto arba ją galite sudėti į indą ir pusvalandžiui įdėti į šaldiklį. Taip ledai taps tvirtesnės konsistencijos. Skanaus!

TAIP PAT SKAITYKITE