Artėjant gražiausioms metų šventėms ir svarstant apie mėsiškus vaišių stalo patiekalus, reikėtų nepamiršti ir vaisių bei daržovių. Jie yra puikus įvairiausių vitaminų ir mineralų šaltinis, be to, vartojant daug vaisių ir daržovių galima palaikyti imunitetą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vaisių ir daržovių pardavimai nuosekliai didėja, o populiariausių pozicijose rikiuojasi tradicinėmis tapusios daržo gėrybės.
„Platų daržovių ir vaisių asortimentą užtikriname ištisus metus, tačiau daug dėmesio skiriame ir sezoniniams produktams. Pastebime, kad lietuviai išbando įvairiausių egzotiškesnių, įmantresnių daržovių ir vaisių, vis dėlto tinklo pirkėjai išlieka ištikimi tradicinėms daržovėms: bulvėms, kopūstams, morkoms, svogūnams, pomidorams. Tuo tarpu populiariausių vaisių penketuke rikiuojasi bananai, klementinai ir apelsinai, kurių pardavimai ypatingai šokteli prieš ir per didžiausias metų šventes, persimonai ir, žinoma, obuoliai“, – teigia V. Budrienė.
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad šaltąjį sezoną racioną praturtinti daržovėmis tiesiog būtina. Lėkštėse turėtų būti ir pomidorų, agurkų, įvairiausių žalumynų, salotų ir kitų daržo gėrybių.
Bulvių išbraukti nereikėtų
Mėgstamiausia lietuvių daržove visais metų laikais išlieka daržo karalienė bulvė. Kaip teigia vaisių ir daržovių ekspertė, iš bulvių gaminami ne tik tradiciniai lietuviški valgiai, bulvės dažnai naudojamos ir kaip garnyras prie žuvies ar mėsos patiekalų: jos kepamos keptuvėje, orkaitėje, ant grilio, iš jų verdama košė, netgi gaminami įvairiausi prancūziški apkepai su grietinėle ir įvairiausios rūšies sūriais.
J. Sabaitienė pasakoja, kad bulvių iš savo valgiaraščio išbraukti nereiktų ir tiems, kurie rūpinasi sveikata ar kūno linijomis – nors ši daržovė priklauso sudėtinių angliavandenių turinčių produktų grupei, ji nėra tokia kaloringa, kaip gali pasirodyti. 100 gramų bulvių yra apie 70 kalorijų. Žinoma, bulves geriausia virti arba kepti be riebalų. Vaisių ir daržovių ekspertė pastebi, kad lietuviai dažnai susidomi ne tik tradicinėmis, bet ir saldžiosiomis bulvėmis, kurios pasižymi ryškia oranžine spalva ir kur kas saldesniu nei tradicinė bulvė skoniu.
Kodėl naudinga valgyti kopūstus?
Dar viena Lietuvoje itin populiari daržovė – kopūstai, kurie yra labai švelnaus ir universalaus skonio, todėl yra mėgstami bene visame pasaulyje: Japonijoje iš kopūstų populiaru yra kepti blynus, Amerikoje jie dažniausiai naudojami ruošiant coleslaw salotas, o Kinijoje dedami į įvairiausius troškinius ir derinami prie mėsos.
Kopūstuose yra labai mažai kalorijų, todėl puikiai tinka ir tiems, kurie meta svorį: viename puodelyje pjaustyto kopūsto galima rasti vos 33 kalorijas. Kopūstuose gausu A, C,P K ir B grupės vitaminų bei retai kada daržovėse randamo vitamino U. Kaip teigia vaisių ir daržovių ekspertė, vienas sveikiausių iš kopūstų pagamintų valgių – rauginti kopūstai. Pasak jos, kopūstams fermentuojantis, gaminami natūralūs probiotikai arba gyvosios bakterijos. Raugintų kopūstų vartojimas ne tik stiprina imuninę sistemą, bet ir gerina virškinimą ir netgi nuotaiką.
Bananai – tokie pat įprasti kaip obuoliai ar bulvės
Norėdami organizmą praturtinti gerosiomis medžiagomis, lietuviai valgo ne tik daugiau daržovių, bet ir įvairiausių vaisių. Pasak jos, bananai tarp pirkėjų populiariausi išlieka jau ne vienerius metus. Šie vaisiai mėgstami ne tik dėl unikalaus savo skonio, didžiausias bananų privalumas – natūralus jų saldumas, tad jie gali būti puikus pakaitalas cukrui. Iš bananų gaminami įvairiausi šaldyti desertai, jais gardinami kokteiliai, glotnučiai. Pasak ekspertės, norint natūraliai pagardinti įvairiausius desertus geriausia yra rinktis pernokusius, pajuodavusius bananus, mat jie būna patys saldžiausi.
Iš tokių bananų gausite nuostabaus skonio bananų duoną ar ledus. Pajuodavusius bananus drąsiai galite maišyti ir į keksiukų ar pyragų tešlą – desertus ruošiant su pernokusiais bananais sunaudosite daug mažiau cukraus. Ekspertė, pabrėžia, kad bananai, ne tik skanūs, bet ir sveiki – bananuose yra skaidulų, kalio, folio rūgšties ir antioksidantų, tokių kaip vitaminas C.
Persimonai – net ir prie kiaulienos
Dar vienas vaisius vis labiau užkariaujantis lietuvių širdis – persimonas. Šis nepaprasto, saldaus, tačiau kartu ir švelnaus, sodraus skonio vaisius daugeliui skoninėmis savybėmis primena netgi medų. Šio vaisiaus tekstūra panaši į abrikoso, o odelė kiek kietesnė nei obuolio. Persimonas – taip pat sveikatai naudingas vaisius. Vos viename persimone yra gausybė organizmui naudingų maistinių medžiagų – daugiau nei 50 proc. dienos vitamino A normos ir daugiau nei 20 proc. vitamino C normos. Šie vaisiai turtingi ir vitaminu E, vitaminu B6, magniu, kaliu, variu.
Persimonai taip pat puikiai tinka vaisių salotoms, kokteiliams ar glotnučiams. Jie gali būti puikus garnyras prie blynų ar vaflių, tačiau, pasak ekspertės, persimonai dera ir prie daugelio mėsos patiekalų. Juos valgyti galima tiek su vištiena, tiek kiauliena. Jų švelnus saldumas taip pat ypatingai tinka pikantiškose salotose. Persimonai dažnai patiekiami su kale kopūstais ar kitais žalumynais.