Įsibėgėjant kepsninių sezonui ir orams lepinant vis labiau, parduotuvėje ranka savaime tiesiasi link kepimui ant grilio skirtos mėsos. Šašlykas, marinuotos vištienos kepsneliai, dešrelės – nuo pasiūlymų raibsta akys. Jei norite šeimą ir svečius nustebinti išskirtiniais skoniais, patiekite ant grotelių keptos brandintos jautienos. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šios rūšies mėsoje yra gausu naudingųjų medžiagų, baltymų ir mineralų. Prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika pažymi, kad brandinta jautiena yra puiki mėsa kepimui ant grilio. Be to, šiuo metu gausu akcijų ant grilio kepti skirtiems produktams, tad verta pasinaudoti pasiūlymais bei pasigaminti patiekalų pigiau.
Jautiena – baltymų šaltinis
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad jautienoje gausu ne tik aukštos kokybės baltymų, bet ir mineralų: geležies, cinko, fosforo, seleno.
„Baltymai būtini raumenų augimui ir atstatymui, imuninės sistemos veiklai palaikyti bei įvairiems kitiems žmogaus organizmo procesams. Ši medžiaga taip pat labai svarbi fermentų ir hormonų gamybai. Be to, jautiena yra turtinga B grupės vitaminais: joje yra B12, B6, niacino (B3), riboflavino (B2) ir pantoteno rūgšties (B5). Jie yra būtini baltymų bei energijos gamybai, kraujodarai, nervų veiklai, sveikos odos, plaukų ir akių būklei“, – apie jautienos naudą pasakoja dr. E. Gavelienė.
Visgi, gydytoja įspėja, kad valgymui reikėtų rinktis liesesnes šios mėsos dalis. „Verta jautieną ruošti taip, kad nereikėtų pridėti papildomų riebalų. Tam puikiai tinka, pavyzdžiui, kepimas ant grotelių. Rekomenduojamas jautienos porcijos dydis – 85–113 gramų”, – sako mitybos ekspertė.
Brandintos jautienos marinuoti nereiks
Norint pasigaminti skanią vakarienę ar palepinti svečius dar neragautais skoniais, nebūtina verstis per galvą. Anot prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologo Vido Nadzeikos, tam prireiks tik ant grilio iškepti paruoštos parduotuvėje įsigytos brandintos jautienos.
„Ši mėsos rūšis yra fermentuota, brandinta ir minkštesnė nei įprasta jautiena, todėl prieš dedant ant grilio jos neprireiks marinuoti, užteks apibarstyti druska ir pipirais bei kepti. Po kepimo rekomenduojama kepsnį įdėti į šiltą indą ir uždengti ar suvynioti į foliją, taip leidžiant mėsai „pailsėti“ po kepimo apie 1–2 minutes. Tokiu būdu ji bus dar sultingesnė. Brandinimo technologijos metu mėsa mažiausiai 21 dieną laikoma specialiame įrenginyje, 0–2 laipsnių temperatūroje, tai leidžia mėsai pašalinti visus nereikalingus skysčius, pakeisti savo struktūrą ir kiek suminkštėti“, – sako specialistas.
Kalbėdamas apie skirtingas jautienos rūšis, ekspertas pabrėžia, kad jos skiriasi tiek savo riebumu, tiek struktūra. „Išpjova yra dažniausiai vartojama jautienos dalis, kuri pasižymi išskirtiniu skoniu. Ji yra geresnės struktūros bei minkštesnė. Kalbant apie nugarinę reikėtų išskirti tai, kad ji gali būti šiek tie sausesnė. Tiesa, šių abiejų jautienos rūšių riebumas yra ganėtinai panašus. Kiek riebesnė jautienos dalis – antrekotas, todėl ją apkepti reikėtų kiek trumpiau. Iš esmės, visos jautienos dalys yra išskirtinės, tad jas derėtų rinktis pagal skonį”, – pažymi V. Nadzeika.
Ekspertas priduria, kad brandintos jautienos birželio 4–10 dienomis prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse įsigysite pigiau: kepsnių „Kitchen Me“ 220 ir 400 g pakuotės parduodamos net 30 proc. pigiau. Taip pat gausu nuolaidų ir kitai kepimui ant grilio skirtai mėsai bei žuviai bei populiariausiam vasaros garnyrui – daržovėms.
Gausu grilio akcijų
Norinčius pažinti tikrą natūralų brandintos jautienos skonį ir pasimėgauti išskirtinai kokybiškais produktais, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva siūlo rinktis „Selection by Rimi“ ženklu pažymėtus gaminius: „Šiuo ženklu pažymėtos prekės gaminamos iš geriausių, natūralios kilmės ingredientų, o specialiuose įvairių šalių tradiciniuose receptuose jos atsiskleidžia naujais skoniais. Produktai gaminami išskirtinėmis sąlygomis, išlaikant tradicijas ir atskleidžiant aukščiausios kokybės skonį bei aromatą.“
Jei norite nustebinti svečius, brandintos jautienos didkepsniai niekada nenuvils.
RECEPTAS
Brandintos jautienos didkepsniai ant grotelių
Patiekalui reikės:
4 vnt. brandintos jautienos didkepsnių;
Penkių pipirų mišinio;
Druskos;
Alyvuogių aliejaus.
Gaminimo eiga:
- Brandintos jautienos didkepsnius išėmę iš pakuotės nusausinkite popierine servetėle, patepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir penkių pipirų mišiniu.
- Mėsą dėkite ant gerai įkaitintų, švarių ir aliejumi pateptų grotelių.
- Jei norite mažiau iškepusio kepsnio, didkepsnius kepkite po 3 min. iš kiekvienos pusės, priklausomai nuo mėsos storio, jei mėgstate gerai iškepusius kepsnius, kepkite po 6 min. iš kiekvienos pusės.
- Tiekite su šviežiais pomidorais ir kitomis daržovėmis.
Skanaus!