Avokadai – ne tik gvakamolei: derinkite ir su makaronais, ir šokoladu

Avokadai – ne tik gvakamolei: derinkite ir su makaronais, ir šokoladu

Daugiausiai riebalų turintis vaisius – avokadas – pasižymi ne tik išskirtiniu, švelniu, tačiau ir labai universaliu skoniu. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad avokadas tinka ne tik gvakamolei ar pamėgtam avokado skrebučiui gaminti. Šis vaisius – puikus ingredientas ir desertų gamyboje. Ar žinojote, kad avokadas puikiai dera su šokoladu, riešutų sviestu, o iš jo netgi gaminami ledai.

„Avokadai pastaraisiais metais tikrai užkariavo lietuvių širdis: pirkėjai juos renkasi pusryčių patiekalams gaminti ar salotoms pagardinti, be avokado sunkiai įsivaizduojami ir Lietuvoje vis labiau populiarėjantys meksikietiškos virtuvės patiekalai. Būtent dėl šios priežasties šis nepaprasto skonio ir didele nauda sveikatai pasižymintis vaisius dažnai atsiduria ir pirkėjų krepšeliuose. O mes savo ruoštu tinklo parduotuvėse esame paruošę didelį jų pasirinkimą: nuo sunokusių, didžiųjų ar ekologiškų avokadų“, – teigia J. Sabaitienė. 

Avokadai itin mėgstami tų, kuriems rūpi ne tik subalansuota ir sveika mityba, bet ir vaizdas lėkštėje. Būtent dėl šios priežasties avokadai vadinami instagramiškiausiais vaisiais. Prieš keletą metų buvo atliktas tyrimas, po kurio paaiškėjo, kad socialiniame tinkle „Instagram“ kasdien pasidalijama po tris milijonus nuotraukų su avokadais.

Visgi, avokadai toli gražu nepadėjo augti šiame amžiuje, apie juos buvo žinoma dar prieš 7000 metų. Kaip teigia ekspertė, pirmieji avokado medžiai atsirado Meksikoje. Būtent šiol šalyje yra užauginama daugiausiai, net 1,5 milijono tonų, avokadų per metus. 

J. Sabatienė su avokadais kviečia susipažinti iš arčiau ir dalijasi keliais netikėtais faktais. 

Oficialiai pagerbtas vaisius. Avokadas toks iškilmingas vaisius, kad jam puoselėti netgi įsteigta Pasaulio avokadų organizacija, siekianti populiarinti avokadus visoje planetoje. Maža to, kasmet rengiama Pasaulio avokadų taurė – tai San Diege vykstanti regata, į kurią suvažiuoja entuziastai iš viso pasaulio.

Gausus gerosiomis medžiagomis. Avokadai – ne tik fotogeniški, bet ir sveiki vaisiai. Viename avokade yra dvigubai daugiau kalio nei jų šaltiniu laikomame banane, taip pat jis praturtintas dvidešimt skirtingų vitaminų ir mineralų. Avokadai vertinami ir dėl juose esančių skaidulų bei sveikųjų riebalų. Avokadai yra vitaminų C, E, K ir B6, magnio šaltinis. Jie organizmą taip pat aprūpina ir omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra  naudingos širdžiai, reguliuoja kraujo spaudimą bei gerina nuotaiką. 

Auginami net „Oskaro“ laureatų. Avokadai užkariavo ne tik sveiko maisto mylėtojus ar „instagramerius“, bet ir Holivudo žvaigždžių širdis. Kalifornijos avokadų augintojų gretas papildo ir tokie aktoriai kaip Tomas Selleckas  bei „Oskaro“ laureatas Jamie Foxxas. Pastarasis avokadus augina savo 40 arų rančoje. 

Odelių – atsikratyti. Ruošiant avokadus nepamirškite jų nulupti ir atsikratyti jų odelių. Nors odelės puikiai tinka kompostavimui, šio vaisiaus odelė gali būti kenksminga ir net nuodinga kai kuriems gyvūnams. O ypač – katėms ir šunims. 

Bananai padeda sunokti. Nesunokusius avokadus derėtų laikyti kambario temperatūroje, kad jie iki galo prinoktų. Tačiau ar žinojote, kad šį procesą dar labiau paspartinsite, jeigu įdėsite juos į paprasčiausią popierinį maišelį? Taip pat, jeigu norite kuo greičiau sunokinti avokadą ir nenorite laukti, kol jis sunoks savaime, – į popierinį maišelį kartu su avokadu įdėkite bananą. Taip avokadai sunoks dar greičiau. 

J. Sabaitienė avokadų rekomenduoja įtraukti į kasdienį savo racioną ir dalijasi nepaprasto skonio makaronų su avokadų ir špinatų padažu bei avokado ir šokolado putėsių receptais. 

Makaronai su avokadų ir špinatų padažu

Jums reikės:

Sunokusio avokado

Saujos špinatų

Saujos graikiškų riešutų

Saujos tarkuoto kietojo sūrio

Kelių skiltelių česnako

Mėgstamų makaronų

Šviežio baziliko

Pagaminimas:

Į smulkintuvą sudėkite avokadą, špinatus, graikinius riešutus, kietąjį sūrį bei česnaką. Viską susmulkinkite iki vientisos masės. Makaronus virkite pasūdytame vandenyje apie 8–10 minučių. Paruoštą padažą sumaišykite su išvirtais makaronais. Pagardinkite kietuoju sūriu ir šviežiais bazilikais. 

Avokadų ir šokolado putėsiai

Jums reikės: 

2 prinokusių avokadų 

1/4 puodelio kakavos miltelių

1/4 puodelio šokolado drožlių

3-4 šaukštai pieno arba auginalinio gėrimo

1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto

1/8 šaukštelio druskos

1/4 puodelio klevų sirupo

Pagaminimas:

Visus recepte surašytus ingredientus sudėkite į maišytuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Galiausiai, gautą masę sudėliokite į nedidelius indelius ir kelioms valandoms padėkite į šaldytuvą. Putėsius patiekite šaltus. Skanaus!

TAIP PAT SKAITYKITE