Artėjant didžiausioms metų šventėms sukame galvą, kokiais patiekalais nustebinti namiškius, draugus ar kolegas. Valandų valandas praleisdami virtuvėje pavargstame, o kartais rezultatai nepateisina lūkesčių. Vis dėlto, išeitis yra – net tie, kurie nemėgsta ruošti maisto, o gaminimo paslaptis įminti palieka kitiems, gali visus nustebinti iš pirmo žvilgsnio įmantriai atrodančiais, tačiau labai paprastais užkandžiais. Šįkart ant šventinio stalo siūlome patiekti įvairiausių užtepėlių, kurioms pagaminti užteks vos dešimties minučių.
Nors užtepėlės nepatenka į tradicinių lietuviškų valgių asortimentą, šis užkandis jau seniai užkariavęs lietuvių širdis. Alyvuogių, saulėje džiovintų pomidorų, tuno ir kitomis užtepėlėmis gardiname šviežiai iškeptą duoną, jomis mėgaujamės iškylose ar netgi pokyliuose.
Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad susidomėjimas jau pagamintomis užtepėlėmis ypač išauga per šventes.
„Advento laikotarpiu pirkėjai ieško, kuo galėtų pradžiuginti save ir namiškius. Vis dažniau dairomasi gurmaniškų užkandžių, tarp jų – ir įvairiausių užtepėlių, kurių asortimentas mūsų parduotuvėse yra labai platus. Susidomėjimas tiek jau pagamintomis, tiek namuose ruošiamomis užtepėlėmis didėja prieš tradicines metų šventes – Kalėdas, Naujuosius metus“, – pasakoja V. Budrienė.
Užtepėlių populiarumą lemia ypatingas jų skonis bei greitas paruošimo būdas. Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, teigimu, šis užkandis pasižymi ir sveikatai naudingomis savybėmis.
„Niekas nenuginčytų, kad užtepėlės – nors ir greitas, bet tikrai sveikas užkandis. Užtepėlių gaminime nenaudojami riebūs produktai, majonezas pakeičiamas alyvuogių aliejumi, o pagrindą dažniausiai sudaro įvairūs riešutai, alyvuogės, avokadai, avinžirniai, džiovinti pomidorai, paprikos bei liesas jogurtas ar varškė. Varijuodami šiais produktais, juos pagardindami įvairiais prieskoniais ir žolelėmis, pasigaminsite begalę skirtingų skonių užtepėlių, kurios praturtins mitybos racioną“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Maisto ekspertė dalijasi trimis ypač paprastais užtepėlių receptais. Jas pagaminsite vos per dešimt minučių. V. Juodkazienė šventiniam stalui siūlo patiekti sūdytos lašišos užtepėlę su varške, klasikinę alyvuogių, graikinių riešutų ir saulėje džiovintų pomidorų užtepėlę bei avinžirnių užtepėlę su rūkyta paprika. Užtepėlėmis galite gardinti skrebučius, tepti ant duonos arba, jeigu norisi dar sveikiau, valgyti su morkų, salierų bei agurkų lazdelėmis.
Lašišos užtepėlė su varške
Jums reikės:
200 gramų sūdytos lašišos
300 gramų liesos varškės
2 skiltelių česnako
Juodųjų pipirų
Druskos
Krapų
Lieso jogurto
Gaminimo eiga:
Lašišą supjaustykite mažais kubeliais, sumaišykite su varške ir 3 šaukštais lieso jogurto. Smulkiai supjaustykite česnaką ir krapus, juos dėkite į bendrą masę. Užtepėlę pagardinkite druska ir pipirais, viską išmaišykite.
Alyvuogių, graikinių riešutų ir saulėje džiovintų pomidorų užtepėlė
Jums reikės:
Dviejų saujų alyvuogių
4-5 saulėje džiovintų pomidorų
6-7 graikinių riešutų
Kalendros
Juodųjų pipirų
Alyvuogių aliejaus
Česnako
Gaminimo eiga:
Alyvuoges, saulėje džiovintus pomidorus, graikinius riešutus su šlakeliu alyvuogių aliejaus sutrinkite elektriniu maisto trintuvu. Sukapokite keletą šakelių kalendros ir vieną česnaką, įmaišykite į bendrą masę. Jeigu nemėgstate kalendros, galite ją pakeisti bazilikais. Pagardinkite juodaisiais pipirais.
Avinžirnių užtepėlė su rūkyta paprika
Jums reikės:
Skardinės konservuotų avinžirnių
Šaukšto sezamų pastos „tahini“
Šaukšto alyvuogių aliejaus
Skiltelės česnako
Šaukštelio rūkytos paprikos miltelių
Juodųjų pipirų
Dviejų šaukštelių citrinų sulčių
Žiupsnelio druskos
Gaminimo eiga:
Atskirkite avinžirnių odeles, trindami avinžirnius tarp pirštų. Sudėkite avinžirnius be odelių ir likusius ingredientus į elektrinį maišytuvą ir kelias minutes trinkite. Serviruodami užtepėlę, ant jos viršaus dar šiek tiek pabarstykite raudonosios paprikos miltelių ir juodųjų pipirų. Skanaus!