Ant Padėkos dienos stalo – ne tik kalakutas: ką per šią šventę valgo amerikiečiai?

Ant Padėkos dienos stalo – ne tik kalakutas: ką per šią šventę valgo amerikiečiai?

Padėkos diena – viena svarbiausių amerikiečių švenčių, turinti senas tradicijas ir, žinoma, gausybę šiai dienai būdingų patiekalų. Nors ši šventė labiausia minima Šiaurės Amerikoje, jos tradicijas perima ir lietuviai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tai pastebima ir iš duomenų – švenčių progomis padidėja įmantresnių produktų ir ingredientų pardavimai.  

„Lietuviai perima vis daugiau įvairiausių kitoms kultūroms būdingų tradicijų. Ne išimtis ir Padėkos diena. Pastebime, kad įvairiomis progomis pirkėjai mėgsta artimuosius palepinti ypatingesniais patiekalais, renkasi įmantresnius ingredientus. Savo ruožtu esame paruošę didelį įvairiausių produktų kategorijų asortimentą: nuo jūros gėrybių iki pačių įvairiausių sūrių, kumpių ar egzotinių vaisių bei desertų: nuo kavos ir bananų kremo deserto su vyšniomis iki moliūgų tartaletės“, –  teigia V. Budrienė. 

Skirta derliui pagerbti

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad Padėkos diena nuo seno buvo skirta paskutiniam metų derliui atšvęsti. Pirmieji Padėkos dieną pradėjo minėti kanadiečiai. Pirmą kartą ši diena Kanadoje paminėta 1578 metais ir priklausomai nuo regiono kartais yra švenčiama net 3 ar 4 dienas. Kitaip nei JAV, Kanadoje Padėkos diena minima antrąjį spalio pirmadienį, o pirmoji Padėkos diena Amerikoje buvo paminėta 1621 metais Virdžinijoje, ji švenčiama ketvirtą lapkričio ketvirtadienį.

Turbūt daugeliui teko girdėti, kad tradicinis Padėkos dienos patiekalas – kalakutas, tačiau tai toli gražu nėra vienintelis šios šventės akcentas.

„Maistas užima didelę Padėkos dienos dalį – tądien į šventinių patiekalų gaminimą paprastai įsitraukia visa šeima. Tradiciniai šios dienos patiekalai yra keptas kalakutas, su įvairiausiais pagardais ir spanguolių padažu, skirtingais būdais paruoštos saldžiosios bulvės, kukurūzų duona, bulvių košė. O puotos pabaigoje dažniausiai patiekiamas desertas: populiariausi yra moliūgų, pekano riešutų, obuolių pyragai“, – teigia V. Juodkazienė.

Nuo kalakuto iki „zefyrinių“ saldžiųjų bulvių

Visgi, kaip teigia V. Juodkazienė, šią proga pagrindiniu patiekalu gali tapti ne tik jau anksčiau minėtas kalakutas, bet ir kepta višta ar antis. O nevalgantys mėsos per Padėkos dieną dažnai ruošia veganišką tofu sūrį ir jį derina su įvairiausiomis rudeninėmis daržovėmis.

Maisto ekspertė pasakoja, kad tradicinis Padėkos dienos patiekalas – kepta paukštiena dažniausiai yra įdaroma įvairiomis daržovėmis bei vaisiais: pavyzdžiui, obuoliais su spanguolėmis, o kartais ir duona, netgi mėsa – vienas tokių įdarų, gaminamas iš čiabatos arba kitokios baltos duonos, kaštainių ir kumpio. Prieš kepant orkaitėje paukštis pamarinuojamas su įvairiausiais prieskoniais ir šviežiomis žolelėmis.

Prie pagrindinio patiekalo dažniausiai patiekiama bulvių košė, kuri yra gardinama sviestu, pienu bei česnaku. Dar vienas svarbus Padėkos dienos ingredientas – kukurūzai. Iš jų ne tik kepama duona, bet ir gaminama košė. Šalia kitų patiekalų ant amerikiečių stalo dažnai puikuojasi ir šparaginių pupelių troškinys bei saldžiosios bulvės: jos paprastai kepamos orkaitėje, iš saldžiųjų bulvių gaminama ir kreminė košė. Tačiau vienas įdomiausių šios daržo gėrybės patiekalų – orkaitėje keptos saldžiosios bulvės pagardintos ruduoju cukrumi, sviestu, o kartais ir zefyrais.

Dar viena svarbi Padėkos dienos tradicija – „norų kaulo“ laužymas. Suvalgius kalakutą, šeimos nariai kartu laužia šalia jo krūtinėlės esantį, į dvišakį panašų kaulą. Manoma, kad tas, kuris atlaužia didžiausią kaulo dalį, turėtų tikėtis pačių slapčiausių norų išsipildymo.

V. Juodkazienė siūlo trumpam nusikelti į Ameriką ir namuose pasigaminti nepaprasto skonio Padėkos dienos patiekalų.

Amerikietiškas moliūgų pyragas

Jums reikės:

300 g miltų;

150 g sviesto;

450 g moliūgų tyrės;

100 g sviesto;

100 g cukraus;

3 valg. šaukšt. šalto vandens;

3 vnt. kiaušinių;

150 g tirštinto pieno;

1 arbat. šaukšt. malto cinamono;

0,5 arbat. šaukšt. druskos;

žiupsnelio muskato riešutų, maltų gvazdikėlių ir malto imbiero.

Gaminimas:

Iš pradžių pradėkite ruošti tešlą. Į dubenį suberkite miltus, įberkite žiupsnelį druskos ir sudėkite smulkiais gabaliukais supjaustytą sviestą. Viską gerai išmaišykite iki drėgnų trupinėlių konsistencijos. Tuomet pilkite vandenį ir užminkykite tešlą. Jeigu reikia – vandens pilkite daugiau, stebėkite, kad masė gautųsi tolygi. Galiausiai gautą masę iškočiokite, išklokite kepimo formą popieriumi ir suformuokite kraštelius. Tešlą padėkite į šaldytuvą ir pradėkite gaminti įdarą – išplakite kiaušinius su cukrumi, sudėkite moliūgų tyrę, prieskonius, šiek tiek druskos ir sutirštiną pieną. Viską gerai išmaišykite iki vienalytės masės ir supilkite į pyrago pagrindą.  Pyragą kepkite iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 170 laipsnių ir kepkite dar apie pusvalandį.

Šventinė višta su obuoliais

Jums reikės:

1 vnt. vištos;

kelių nedidelių obuolių;

2 valg. šaukšt. sviesto;

3 valg. šaukšt. vandens;

druskos, pipirų ir kitų mėgstamų prieskonių.

Gaminimas:

Vištą išvalykite ir paruoškite gamybai. Obuolius taip pat nulupkite, išimkite jų vidų ir perplaukite. Tuomet vištą ištrinkite druska, sviestu bei kitais mėgstamais prieskoniais, o į vidų sudėkite obuolius. Vištą galite palikti marinuotis kelioms valandoms, bet geriausia – nakčiai. Pasimarinavusią vištą apšlakstykite vandeniu ir įdėkite į įkaitintą orkaitę. Pradėkite kepti ir maždaug kas 10 minučių atidarę orkaitę, apšlakstykite išsiskyrusiomis sultimis, kad ji nebūtų per daug sausa. Višta bus iškepusi tuomet, kuomet šakutė lengvai smeigsis į mėsą. Iškeptą vištą galite aptepti ir papuošti tradiciniu padėkos dienos garnyru – spanguolių uogiene. Skanaus!

TAIP PAT SKAITYKITE