Savaitgaliui artėjant leiskitės į eksperimentus virtuvėje. O kas gali geriau sukurti šventinę nuotaiką nei ant stalo garuojančios jūros gėrybės, pavyzdžiui, egzotiškieji skraidkalmarių čiuptuvai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad susidomėjimas skraidmalarių čiuptuvais ir kitomis jūros gėrybėmis auga, pirkėjai maisto atžvilgiu tampa išprusę ir ryžtasi kulinariniams eksperimentams.
„Žuvies ir jūros gėrybių pardavimai nuosekliai didėja. Tinklo pirkėjų patogumui nuolat plečiame jų asortimentą, kad jie galėtų įsigyti ne tik įprastų, bet ir įvairesnių jūros gėrybių. Pastebime, kad šios kategorijos produktai dažniau atsiduria pirkinių krepšeliuose. Pirkėjams siūlome krevečių, midijų ir gurmanų mėgstamų skraidkalmarių čiuptuvų“, – sako V. Budrienė.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad skraidkalmarių čiuptuvai yra itin vertinamas delikatesas, kurį paruošti galima skirtingais būdais.
„Gali pasirodyti, kad jūros gėrybes, juolab skraidkalmarių čiuptuvus, geriau valgyti restorane, tačiau iš tiesų šį iš pažiūros egzotišką produktą, itin mėgstamą gurmanų visame pasaulyje, visiškai nesudėtinga paruošti namie. O rezultatas nustebins ir jus, ir svečius“, – teigia V. Juodkazienė.
Maisto ekspertė sako, kad skraidkalmarių čiuptuvus galite gaminti orkaitėje, kepti keptuvėje, virti arba gruzdinti ant grilio. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį į kelis žingsnius. Geriausia rinktis jau atšildytus čiuptuvus, tai leis negaišti laiko jų atšildymui ir sutaupysite bent pusdienį. Tuomet, kad ir kurį būdą pasirinksite, kalmarų čiuptuvus pirmiausia apvirkite – tai užtikrins, kad jų mėsa būtų sultinga ir ne per kieta.
Čiuptuvų virimas. Tai greitas ir paprastas čiuptuvų paruošimo būdas. Virimui rinkitės didelį puodą. Į puodą įpilkite žuvies arba daržovių sultinio, žinoma, galite virti ir vandenyje. Įberkite druskos, pipirų, mėgstamų žolelių, galite įdėti ir smulkinto svogūno bei morkos, kad kalmarų čiuptuvų mėsa įgautų malonaus poskonio.
Kai skystis su daržovėmis ir žalumynais pavirs kelias minutes, į puodą įdėkite gabalėliais pjaustytus čiuptuvus ir virkite apie 15–20 minučių. Kad nepervirtumėte, 10 minučių patikrinkite čiuptuvus šakute. Kai jie visiškai suminkštės, bus išvirę. Likusį sultinį galite panaudoti ir kitiems jūros gėrybių patiekalams gaminti.
Kepimas keptuvėje. Jeigu norite sodresnio skonio, išvirtus kalmarų čiuptuvus apkepkite karštoje keptuvėje. Kad gautumėte geresnį rezultatą, išvirtus čiuptuvus prieš kepdami atvėsinkite. Tai leis jiems apskrusti, tačiau viduje mėsa liks sultinga. Gerai įkaitinkite keptuvę, įpilkite šiek tiek aliejaus ir kepkite visą čiuptuvą iš kiekvienos pusės apie 8 minutes. Tačiau taip pat galite juos supjaustyti mažesniais gabalėliais, tuomet jiems apskrusti užteks maždaug 2 minučių.
Troškinimas. Tai vienas iš lėtesnių čiuptuvų gaminimo būdų. Tačiau jei rinksitės jį, čiuptuvų iš anksto apvirti nereikia. Troškinimas padeda čiuptuvų mėsą išlaikyti sultingą ir aromatingą, įgerti žolelių ir daržovių, su kuriomis troškinasi, skonį. Kalmarų čiuptuvų troškinimui galite rinktis mėgstamų daržovių, taip pat galite troškinti ir pomidorų padaže arba grietinėlėje.
Kepimas orkaitėje. Tai dar vienas paprastas būdas paruošti čiuptuvus. Pirmiausia juos apvirkite. Tuomet pabarstykite trupučiu prieskonių ir dėkite ant kepimo skardos, padengtos folija. Tuomet kitu folijos kraštu uždenkite čiuptuvą, taip padarydami sandarų folijos gaubtą. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kartkartėmis patikrindami, ar mėsa yra pakankamai minkšta.
Kepimas ant grotelių. Nors orai atvėso, kepti ant grotelių vis dar galima, juolab kad egzistuoja ir platus įvairiausių kepsninių pasirinkimas. Čiuptuvus kepti ant grotelių kepti yra labai populiaru ir suteikia jų mėsai ypatingo dūmo kvapo. Vis dėlto siekiant geriausio rezultato, pirmiausia čiuptuvus taip pat reikia apvirti. Jeigu dėsite juos žalius ant grotelių, jie gali likti kieti ar pernelyg sausi. Apvirtą čiuptuvą patepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite prieskoniais. Kepkite ant grotelių apie 5 minutes, tuomet apveskite ir apkepkite iš kitos pusės. Ant grotelių keptus skraidkalmarių čiuptuvus patiekite su citrinos sulčių, smulkintų žolelių ir aliejaus padažu.
V. Juodkazienė sako, kad kai išbandysite virtus ar keptus skraidkalmarių čiuptuvus, galite leistis į platesnius eksperimentus ir dėti jų į įvairias salotas ar troškinius.
Graikiškas jūros gėrybių troškinys
Jums reikės:
Šlakelio alyvuogių aliejaus
Skraidkalmarių čiuptuvų
Puodelio krevečių
Svogūno
Kelių skiltelių česnako
Žiupsnelio raudonėlių
Kelių lauro lapų
4-5 bulvių
Kelių pomidorų
Šlakelio raudonojo vyno acto
Šviežių petražolių
Pagaminimas:
Su alyvuogių aliejumi kelias minutes pakepinkite svogūnus, česnaką, raudonėlius ir laurų lapus. Bulves nuskuskite, supjaustykite kubeliais ir kartu su čiuptuvais bei krevetėmis sudėkite į puodą, kuriame kepė prieskoniai. Pamaišydami kepkite apie 10 minučių. Pomidorų žievelę nulupkite, o minkštimą susmulkinkite ir taip pat sudėkite į puodą. Po 10 minučių supilkite raudonojo vyno actą ir įpilkite vandens, kad viską apsemtų. Sumažinę ugnį troškinkite dar apie pusę valandos. Patiekite apibarstę smulkintomis petražolėmis. Skanaus!