Kylantys termometro stulpeliai vis labiau džiugina. O atšilus orams – dažnai ieškome kuo atsigaivinti. Jeigu įvairiausi glotnučiai ar ledų kokteiliai jau spėjo pabosti, pamėginkite namuose pasigaminti skanaus, tačiau nenuodėmingo limonado. Šiam gaiviam ypatingo skonio gėrimui neprireiks nei įmantrių ingredientų, nei ilgo gaminimo laiko. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairiausi gaivūs gėrimai, sultys ar vaisvandeniai – visada daugiau pirkėjų dėmesio sulaukia karštomis dienomis.
Gėrė jau senovės egiptiečiai
„Pastebime, kad atšilus orui pirkėjai ieško skanių ir sveikų gėrimų. Savo ruožtu esame paruošę platų, pačių įvairiausių ir kiekvieno skoniui tiksiančių gėrimų asortimentą: nuo sulčių ir vaisvandenių, gaiviųjų gėrimų iki vis populiarėjančios fermentuotos arbatos kombučios, kuri dažnai atsiduria ir pirkėjų krepšeliuose“, – teigia V. Budrienė.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad limonadas – nuo seno pasaulyje paplitęs gėrimas, o juo mėgaujamasi buvo dar XIII-XIV amžiuje senovės Egipte.
„Rašytiniuose šaltiniuose skelbiama, kad panašų į limonadą gėrimą mėgo ir senovės egiptiečiai. Jų mėgstamas gėrimas buvo gaminamas datulių, citrinos sulčių, medaus ir vandens arba iš vandens, pagardinto citrinų sultimis ir cukrumi“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Šiuo metu egzistuoja nesuskaičiuojamų limonadų rūšių. Pavyzdžiui, suomiai limonadą gaminti mėgsta naudodami vandenį, mieles, citrinos sultis ir cukrų, Indijoje populiarus citrinų limonadas pagardintas kuminu ir druska, o Šveicarijoje – kondensuotu pienu ir žaliosios citrinos sultimis.
Pasigaminti namuose – paprasta
Pasak V. Juodkazienės, limonadą namuose pasigaminti išties nesudėtinga.
„Ruošiant limonadą lengva improvizuoti su ingredientais, be to, galima rinktis pačių įvairiausių sveikesnių alternatyvų. Vietoje cukraus naudoti medų, agavų ar klevų sirupą, limonadą pagardinti įvairiausiais sezoniniais vaisiais, uogomis, šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, žinoma, viską užpilant gazuotu arba paprastu vandeniu ir atvėsinant“, – sako V. Juodkazienė.
Kaip ir gaminant bet kokį gėrimą, taip ir ruošiant limonadą – svarbiausia yra skonių balansas. Limonadas neturi būti nei per saldus, nei per rūgštus ar kartus. „Iki“ atstovė sako, kad jeigu mėgstate klasikinį citrinų limonadą – jį paįvairinti galite pasirinkę skirtingų prieskoninių žolelių: naudoti bazilikus, rozmarinus ar mėtas, čiobrelius. Jeigu mėgstate pikantiškesnius skonius, į tokį limonadą galite dar įtarkuoti ir šviežio imbiero.
Jeigu gaminate uogų limonadą – naudoti galite tiek šviežias, tiek šaldytas uogas, pastarosios gėrime dar ir pasitarnaus, kaip ledukai. Uogas, ruošiant limonadus, galite naudoti ne tik šviežias, bet ir trintas, o jeigu norite saldžiau – naudoti mėgstamų uogų uogienę ar džemą. Žinoma, limonadą pagardinę šiais ingredientais, nepersistenkite su cukrumi ar kitais natūraliais saldikliais, mat uogienės ir džemai ir taip pakankamai saldūs.
V. Juodkazienė naminio limonado siūlo pasigaminti namuose ir dalijasi 4 paprastai paruošiamų gėrimų receptais.
Gaivus vasaros punšas
Jums reikės:
600 ml vaisinės arbatos
200 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių
200 ml ananasų sulčių
1 greipfruto arba apelsino griežinėlių
1 žiupsnelio cinamono
2 v. š. medaus
1 puodelio smulkinto ledo
1 puodelio ledo kubelių
Gaminame:
Užplikykite vaisinę arbatą, įmaišykite cinamoną bei medų ir palikite atvėsti. Tuomet supilkite apelsinų ir ananasų sultis, sumeskite greipfruto ar apelsino griežinėlius, suberkite ledą ir patiekite.
Naminis limonadas su braškėmis, obuoliais ir persikais
Jums reikės:
1 l gazuoto mineralinio vandens
1 obuolio
1 kriaušės
2 persikų
150 g braškių
1 citrinos
1 v. š. medaus
5 g šviežių mėtų lapelių
10 ledukų (jei norisi)
Gaminame:
Vaisius nuplaukite, perpjaukite į kelias dalis, sudėkite ant grotelių (išskyrus citriną) ir kepkite virš karštų žarijų, kol pradės leisti sultis. Į ąsotį supilkite mineralinį vandenį, įspauskite citrinos sulčių, sudėkite rankomis smulkintus mėtos lapelius, medų, ledukus. Viską išmaišykite. Iškeptus vaisius ir uogas pasmulkinkite ir įmaišykite į gėrimą. Jei nebijote tirščių, vaisius galite netgi šiek tiek patrinti šakute. Atsigaivinkite!
Agurkų limonadas
Jums reikės:
Kelių agurkų
Kelių citrinų
Šlakelio agavų sirupo
Gazuoto vandens
Kelių saujų ledukų
Gaminame:
Agurkus nulupkite ir sutrinkite maisto smulkintuvu. Agurkų minkštimą nusunkite per smulkų sietelį ar audinio skiautę. Išspauskite citrinas ir sumaišykite su agurkų sultimis. Pagardinkite agavų sirupu, įpilkite gazuoto stalo vandens ir išmaišykite. Patiekite su daug ledo ir šviežių agurkų griežinėliais.
Citrininis limonadas su čiobreliais
Jums reikės:
250 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių
1 citrinos
1l vandens
3 šakelių šviežių čiobrelių
150 g ledukų
Sirupui:
20 g cukraus
6 šakelių šviežių čiobrelių
150 ml vandens
Gaminame:
Puode užvirkite vandenį, suberkite cukrų ir įdėkite sirupui skirtus čiobrelius. Kaitinkite, kol cukrus ištirps. Šakeles išimkite, o sirupą dėkite į šaldytuvą, kad atvėstų. Į ąsotį supilkite vandenį, suberkite ledukus, supilkite citrinos sultis bei sirupą. Citriną supjaustykite griežinėliais ir kartu su čiobreliais sudėkite į ąsotį. Viską išmaišykite ir atsigaivinkite!