3 receptai su bananais, kuriais verta pasilepinti savaitgalį

3 receptai su bananais, kuriais verta pasilepinti savaitgalį

Bananiniai keksiukai, bananų tortas ar duona – desertai, kuriuose puikiai atskleidžiamas šio, daugelio pamėgto, vaisiaus skonis. Visgi, bananas yra pakankamai universalus vaisius –  įmantresnius derinius mėgstantys gurmanai juos derina net prie mėsos ar žuvies, o kartais ir marinuoja. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad bananai – vaisiai be kurių pirkinių krepšelis neįsivaizduojamas nei vasarą, nei žiemą. 

„Bananai rikiuojasi perkamiausių vaisių gretose, jie populiarūs išlieka ištisus metus. Tačiau stebėdami pirkėjų įpročius matome, kad žmonės dairosi ir į egzotiškesnių vaisių lentynas. Ragauja kivių uogų, drakono vaisių, o vasarą, žinoma, labai domisi ir šviežio derliaus, Lietuvoje užaugintais vaisiais, uogomis bei daržovėmis“, – sako V. Budrienė.

Ypač naudingi derinant su jogurtu

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja sako, kad bananai – vienas populiariausių vaisių pasaulyje. Ir ne veltui – šie vaisiai ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai.

„Tikriausiai retas pagalvotume, kad bananai gali būti naudingi kovojant su slogia nuotaika ir neigiamomis emocijomis. Bananuose yra cheminės medžiagos triptofano, kuri turi įtakos mūsų emocijoms. Be to, bananuose esantis vitaminas B6 gali padėti gerai išsimiegoti, o magnis – atpalaiduoja raumenis. Dėl šių priežasčių suvalgius vos vieną bananą ne tik pagerėja nuotaika, bet ir atsiranda daugiau energijos“, – sako ji.

Kaip teigia J. Sabaitienė, bananai puikiai tinka pusryčiams, be to, yra ir puikus užkandis po sporto. O ypač – šį vaisių valgant su natūraliu jogurtu.

„Šis derinys rekomenduojamas po intensyvios treniruotės. Valgomi kartu, dėl kalio bananuose bei baltymų jogurte, šie produktai pagerina raumenis atstatančių gliukozės ir aminorūgščių įsisavinimą“, – pasakoja „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja. 

Marinuoti bananai – misija įmanoma 

Nors bananai dažniausiai asocijuojasi su įvairiausiais desertais – šie vaisiai puikiai dera ir pikantiškų valgių. 

„Jeigu mėgstate eksperimentuoti virtuvėje ir nuolat ieškote įmantresnių skonių, prie mėsos ar žuvies patiekalų bananus patiekite kaip garnyrą. Pirmiausia bananus nuplaukite, supjaustykite juos griežinėliais, palikdami žievelę ir paprasčiausiai iš abiejų pusių pakepkite keptuvėje. Taip paruoštus bananus pagardinkite druska, pipirai, jeigu mėgstate aštriau – čili pipirų dribsniais. Be to, bananai puikiai tinka ir marinavimui“ , – sako J. Sabaitienė. 

Pasak jos, marinuotų bananų namuose pasigaminti labai paprasta. Tereiks kelių puodelių cukraus, pusės puodelio acto, šaukštelio cinamono, gvazdikėlių ir nuluptų bei į tris dalis padalintų bananų. Pirmiausia visus ingredientus, išskyrus bananus, reikia sumaišyti puode, užvirti ir pakaitinti tol, kol gautas mišinys šiek tiek sutirštės, galiausiai į puodą sudėti bananus ir pavirtį apie 10 minučių. Tuomet puodą su sirupu ir bananais reikėtų nukelti nuo ugnies ir leisti bananams kelias valandas pamirkti. Galiausiai bananus išimti iš sirupo, atvėsinti ir ragauti. 

J. Sabaitienė dalijasi ir dar trimis, kiek labiau tradiciniais receptais, kuriuose išradingai panaudosite bananus.

Šokoladinė bananų duona 

Jums reikės:

 1 puodelio miltų

½ puodelio kakavos

1 a. š. sodos

½  a. š. druskos

3 didelių stipriai sunokusių bananų

¼ puodelio ištirpinto sviesto

¼ puodelio aliejaus

¾ puodelio rudojo cukraus

1 didelio kiaušinio

1 a. š vanilės ekstrakto

1 puodelio šokolado drožlių

Gaminimas:

 Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Dubenyje sumaišykite miltus, kakavos miltelius, sodą ir druską. Atidėkite į šalį. Kitame dubenyje šakute sutrinkite prinokusius bananus. Ant bananų supilkite ištirpintą sviestą ir aliejų. Įmaišykite rudąjį cukrų, kiaušinį ir vanilės ekstraktą. Galiausiai į gautą bananų masę įmaišykite sausus ingredientus ir dalį šokolado drožlių. Viską supilkite į kepimo formą išteptą sviestu arba aliejumi. Galiausiai dėkite į orkaitę ir kepkite apie valandą. 

Bananų glotnutis su riešutų sviestu 

Jums reikės:

1 puodelio supjaustytų bananų

¼ puodelio graikiško jogurto

¼ puodelio pieno

¼ a. š. vanilės ekstrakto

2 a. š. riešutų sviesto 

Gaminame:

Į trintuvą sudėkite bananus, supilkite graikišką jogurtą, pieną, vanilės ekstraktą, riešutų sviestą. Viską sutrinkite iki vientisos masės, jeigu norite – įsidėkite ledukų.

 Bananiniai keksiukai 

Jums reikės: 

2 didelių bananų

¼ puodelio klevų sirupo

½ puodelio graikiško jogurto

1 didelio kiaušinio

½ puodelio pieno

½ puodelio žemės riešutų sviesto

2 a. š. vanilės ekstrakto

1 ¾ puodelio kvietinių miltų

1 a. š. cinamono

1 a. š. sodos

1 a. š. kepimo miltelių

¼ a. š. druskos

 Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Dubenyje sutrinkite bananus ir įmaišykite klevų sirupą, graikišką jogurtą, kiaušinį, pieną, riešutų sviestą ir vanilės ekstraktą. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, cinamoną, sodą, kepimo miltelius ir druską. Į gautą mišinį įmaišykite gautą bananų ir jogurto masę. Visą sudėkite į keksiukų formeles ir kepkite apie 15-20 minučių.

TAIP PAT SKAITYKITE