Saldžiosios bulvės užburia savo skoniu, tekstūra, spalva ir maistine verte. Jos greitai paruošiamos, o pagardinus jas įvairiausiais sveikais priedais – paruošite skanų, maistingą ir nebrangų patiekalą. Pavyzdžiui, porcija pietums puikiai tinkančių namie gamintų įdarytų saldžių bulvių gali kainuoti vos porą eurų, kai tuo tarpu dienos pietų kaina kavinėje svyruoja nuo 5 iki 10 eurų.
Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pavasariui įsibėgėjus, parduotuvėse pasirodo vis gausesnis daržovių, vaisių, žalumynų asortimentas, kurį itin vertina lojalūs prekybos tinklo lankytojai.
„Kovui einant į pabaigą, pirkėjams galime pasiūlyti ypač platų šviežio derliaus daržovių asortimentą. Lentynose jau matyti: įvairių rūšių šviežių salotų, laiškinių svogūnų, ridikėlių, morkų, bulvių. Taip pat mūsų parduotuvėse jau kurį laiką galima įsigyti ir pavasarinio derliaus lietuviškų pomidorų bei agurkų. Norintiems apsipirkti protingai ir sutaupyti – kiekvieną savaitę skirtingoms daržovėms bei vaisiams taikome specialias nuolaidas“, – sako V. Budrienė.
Gardinami net desertai
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad nors tarp lietuvių vis dar populiariausiomis išlieka tradicinės bulvės – eksperimentų nebijantys gyventojai vis dažniau atranda saldžiąsias bulves, dar kitaip vadinamas batatais.
„Batatai – sveikatai naudingos daržovės, kurias verta įtraukti į kasdienį savo racioną. Juose gausu vitamino A, C, B6, magnio, kitų sveikatai palankių medžiagų. Valgant šias daržoves galima pastiprinti imunitetą, regėjimą, netgi pagerinti virškinimą. Be to, virtuvėje jos panaudojamos itin universaliai. Kaip ir iš tradicinių bulvių, taip ir iš batatų galima gaminti košes, kepti jas orkaitėje, gardinti įvairiausius troškinius. O, kadangi šios bulvės pasižymi saldžiu skoniu – jomis gardinami netgi desertai, ypač pyragai. Visgi, vienas paprasčiausių ir skaniausių saldžiųjų bulvių paruošimo būdų – jas iškepti orkaitėje ir įdaryti įvairiausiais priedais“, – sako J. Sabaitienė.
3 pigūs įdarytų batatų receptai
Pasak „Iki“ atstovės, įdaryti batatai – ne tik paprastai, greitai, bet ir taupiai pagaminami. Ruošiant šį patiekalą tinka patys įvairiausi šaldytuve esantys likučiai: konservuotos daržovės, mėsa, sūris, net ir džiovinti vaisiai. O tokį patiekalą pasiruošite vos per gerą pusvalandį. Visgi, jeigu fantazijos pritrūko – vaisių ir daržovių žinovė dalijasi net trimis įdarytų batatų receptais, kurių porcijos kaina svyruoja nuo 2 iki 2,5 eurų.
Batatai su datulėmis ir gorgoncola
Jums reikės:
1 kg batatų
200 g džiovintų datulių
300 g gorgoncolos sūrio
1 a. š druskos
30 ml alyvuogių aliejaus
Gaminimas:
Pašalinkite datulių kauliukus, supjaustykite jas ir sudėkite į dubenį. Berkite kubeliais supjaustytą gorgoncolą ir viską išmaišykite. Batatus nuplaukite, nusausinkite ir perpjaukite per pusę. Pagardinkite juos druska ir ant jų pilkite alyvuogių aliejaus. Vėliau paruoštus šakniavaisius dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 25 minutes 180 °C temperatūroje. Iškepusius batatus traukite iš orkaitės, ant jų uždėkite paruošto datulių ir gorgoncolos įdaro. Grąžinkite skardą į orkaitę ir kepkite dar 15 minučių.
Orkaitėje kepti batatai meksikietiškai
Jums reikės:
800 g batatų
1,5 a. š druskos
3 v. š alyvuogių aliejaus
100 g raudonųjų svogūnų
150 g konservuotų kukurūzų
150 g raudonųjų paprikų
200 g virtų juodųjų pupelių
1⁄2 a. š druskos
1⁄4 a. š maltų pipirų
1 aštriosios paprikos
Gaminimas:
Nuplaukite batatus, juos nusausinkite ir supjaustykite išilgai. Pagardinkite druska, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir sudėkite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, tuomet uždenkite aliuminio folija ir įdėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 20 minučių 200 °C temperatūroje. Tuo tarpu sumaišykite smulkiai pjaustytus svogūnus, kukurūzus, paprikas, pupeles, druską, pipirus ir aitriąsias paprikas. Išimkite batatus iš orkaitės, nuimkite foliją, ant batatų dėkite įdaro ir pašaukite į orkaitę dar 5–8 minutėms.
Batatai su tofu ir špinatais
Jums reikės:
1 kg batatų
1,5 a. š druskos
3 v. š alyvuogių aliejaus
250 g špinatų
žiupsnelio druskos
200 g rūkyto tofu
1⁄4 a. š maltų pipirų
1⁄4 a. š maltų aitriųjų paprikų
50 ml vandens
Gaminimas:
Nuplaukite batatus, juos nusausinkite ir perpjaukite per pusę. Pagardinkite druska ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Skardą išklokite kepimo popieriumi, sudėkite paruoštus batatus ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 25–30 minučių 180 °C temperatūroje. Špinatus sudėkite į gilesnę keptuvę, įpilkite vandens ir žiupsnelį druskos. Uždenkite dangčiu ir troškinkite 1–2 minutes. Nuimkite dangtį, sudėkite kubeliais supjaustytą rūkytą tofu, pipirus ir maltas aitriąsias paprikas, viską gerai sumaišykite. Išimkite saldžiąsias bulves iš orkaitės, dėkite ant jų paruošto įdaro ir pašaukite į orkaitę dar 10 minučių.