Šis skonio „laidininkas“ žiemą padovanos eilę vitaminų: kodėl verta nelupti daržovės odelės

Baklažanai

Baklažanai pasižymi išskirtine „kempiniška“ tekstūra, dėl kurios itin gerai sugeria skonį iš kitų patiekalo ingredientų, marinatų ar padažų. Dėl šios unikalios savybės baklažanai tinka daugelio troškinių gamyboje ir ne tik: norint turėti skonio „laidininką“ bet kuriame patiekale visuomet pravers bent sauja gabalėliais pjaustytų baklažanų. Taip pat gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria gaminant baklažanus nenulupti odelės, mat joje yra skaidulų bei bendram patiekalui ji suteikia papildomos tekstūros. Olga Suchočeva teigia, jog skaniausių daržovių patiekalų galima pasigaminti tik tuomet, jei atsižvelgiame ir į pačių daržovių kokybę, tad ne išimtis – ir baklažanai. Taip pat paskutinius žiemos mėnesio vakarus praskaidrinkite gardžiais baklažanų patiekalų aromatais: ypatingo skonio kepiniui suteiks vienas itališkos virtuvės ingredientas.

Neabejotinai padės sustiprinti organizmo funkcijas

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, jog baklažanai – itin vitaminais ir kitomis gerosiomis maistinėmis medžiagomis turtinga daržovė: ji ne tik padės stiprinti imunitetą, bet ir gerins kaulų sveikatą bei kraujospūdį.

„Baklažanuose yra vitamino C – vandenyje tirpaus antioksidanto, kuris atlieka svarbų vaidmenį palaikant imuninę sistemą, gerinant odos sveikatą ir padedant pasisavinti geležį iš augalinės kilmės maisto produktų. Be to, ši daržovė yra geras vitamino K, kuris būtinas kraujo krešėjimui ir kaulų sveikatai, šaltinis. Kaip žinia, pakankamas vitamino K kiekis padeda išlaikyti stiprius ir sveikus kaulus. O juose esantys folatai (vitaminas B9) svarbūs ląstelių dalijimuisi ir DNR sintezei. Taip pat baklažanai yra mažai kalorijų turintis kalio šaltinis, kuris padeda reguliuoti kraujospūdį, subalansuoti skysčius organizme, palaikyti tinkamą raumenų ir nervų funkciją. Be to, pagal antioksidantų gausą baklažanai patenka į daržovių, turinčių daugiausiai oksidacinį stresą mažinančių medžiagų dešimtuką“, – vardija gydytoja dietologė.

Nulupdami odelę išmetate dalį gerųjų maistinių medžiagų

Dr. E. Gavelienė pažymi, jog baklažano odelėje gausu maistingųjų medžiagų, ypač antioksidantų, tokių kaip antocianinai: šie junginiai lemia ryškią violetinę odelės spalvą ir yra susiję su įvairiomis sveikatai naudingomis savybėmis, įskaitant priešuždegimines ir antioksidacines savybes, o nulupus odelę būtų prarastos šios vertingos maistinės medžiagos.

„Verta pažymėti, jog baklažano odelė yra svarbus maistinių skaidulų šaltinis: šios medžiagos labai svarbios virškinimo sistemos sveikatai, nes skatina reguliarų tuštinimąsi ir padeda išvengti vidurių užkietėjimo. Be to, skaidulos suteikia sotumo jausmą, kuris gali būti naudingas reguliuojant svorį. O pašalinus odelę baklažanuose sumažėtų bendras skaidulinių medžiagų kiekis. Taip pat odelė suteikia baklažanams unikalią tekstūrą, ypač kai jie išverdami: ji gali tapti minkšta ir patiekalams suteikti malonaus kramtomumo. Be to, gaminant maistą odelė sugeria aromatus ir pagerina bendrą patiekalo skonį“, – sako gydytoja dietologė.

Įvairūs būdai paruošti baklažaną

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, jog baklažanus galima ruošti įvairiai, juos kepant ant grotelių, keptuvėje ar troškinant, o pasirinktas gamybos būdas priklauso nuo to, kokio skonio ir tekstūros tikimasi iš šios daržovės.

„Kepant ant grotelių baklažanai įgauna dūmo skonį ir išryškėja jų natūralus saldumas. Tokiu būdu kepti baklažanai tinka sumuštiniams, salotoms arba kaip garnyras. Taip pat kepimas orkaitėje yra paprastas ir veiksmingas būdas norint išryškinti baklažanų skonį: supjaustykite juos kubeliais arba griežinėliais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, druska bei žolelėmis ir kepkite, kol apskrus ir karamelizuosis. Iškeptus baklažanus galima patiekti kaip garnyrą, įmaišyti į makaronus arba į kreminį padažą. O troškinimas yra greitas ir paprastas būdas, išsaugantis švelnią baklažanų tekstūrą: supjaustykite juos gabalėliais ir troškinkite su alyvuogių aliejumi, česnakais ir mėgstamomis žolelėmis, kol jie paruduos ir suminkštės. Troškintus baklažanus galima dėti taip pat į makaronus, ryžių patiekalus arba valgyti kaip atskirą garnyrą“, – pataria ekspertė. 

Aukštos kokybės baklažanas

O. Suchočeva pabrėžia, jog skaniausius baklažanų patiekalus pavyks pasigaminti tik tuomet, kai tam bus naudojamos aukščiausios kokybės daržovės: renkantis visuomet reikėtų atsižvelgti į jų dydį, svorį bei išvaizdą, nes būtent šios savybės signalizuoja apie baklažano šviežumą. 

„Rinkdamiesi aukštos kokybės baklažanus, ieškokite gyvybingos, blizgančios ir vienodos spalvos odelės, ji neturėtų būti raukšlėta ar dėmėta. Taip pat galite švelniai paspausti baklažaną: jis turėtų būti tvirtas, bet šiek tiek ir paslankus. Dar rinkitės vidutinio dydžio arba didelius baklažanus bei įvertinkite jų svorį, nes tankesni, sunkesni baklažanai greičiausiai yra šviežesni“, – rekomenduoja prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė.

Kviečiame ragauti baklažanų, pagamintų itališku stiliumi: parmezano sūris šiam patiekalui suteiks pikantiškų skonių atspalvių.

RECEPTAS

Kepti baklažanai su parmezano sūriu*

Patiekalui reikės:

2 vnt. baklažanų, nuluptų ir supjaustytų 1 cm storio griežinėliais;

15 ml druskos arba pagal poreikį;

240 g itališkos duonos „FOCCACIA“ trupinių;

120 g tarkuoto parmezano sūrio;

2 vnt. kiaušinių, suplaktų;

1 stiklainio padažo makaronams su bazilikais;

450 g smulkinto mocarelos sūrio arba pagal poreikį;

2,5 ml džiovintų bazilikų.

Gaminimo eiga:

  1. Sudėkite baklažanų griežinėlius ant lėkštės; pabarstykite abi kiekvieno griežinėlio puses druska. Palikite pastovėti bent 3 valandas. Drėgmės perteklių nuo baklažanų griežinėlių nuvalykite popieriniais rankšluosčiais.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C. Riebalais ištepkite kepimo skardą.
  3. Negiliame dubenyje sumaišykite duonos trupinius ir didžiąją dalį parmezano sūrio. Atskirame negiliame dubenyje suplakite kiaušinius.
  4. Panardinkite baklažanų griežinėlius į plaktą kiaušinį. Pakelkite aukštyn, kad kiaušinio perteklius lašėtų atgal į dubenį. Įspauskite į džiūvėsėlius, kad apskrustų abi pusės; ant paruoštos kepimo skardos vienu sluoksniu išdėliokite apvoliotus baklažanų griežinėlius.
  5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje, kol lengvai paruduos ir taps traškūs, maždaug po 5 minutes iš kiekvienos pusės. 
  6. 20 x 30 cm dydžio kepimo indo dugną išklokite sluoksniu makaronų padažo; ant viršaus uždėkite sluoksnį baklažanų griežinėlių. Apibarstykite maždaug 1 valgomuoju šaukštu likusio parmezano sūrio ir mocarelos sūrio. Pakartokite sluoksnius su likusiais ingredientais, baigdami sūrio sluoksniu. Pabarstykite bazilikais.
  7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje, kol sūris ims burbuliuoti ir įgaus auksinę spalvą, apie 35 minutes.

Skanaus!

TAIP PAT SKAITYKITE