V. Kurpienė pasidalijo trimis netikėtais silkės receptais ir įspėjo, kokios klaidos ją ruošiant geriau nedaryti

Silkės receptai

Silkė neabejotinai yra lietuvių šventinio stalo karalienė, be kurios daugelyje namų Kūčios ir Kalėdos neįsivaizduojamos. Silkę prieš didžiąsias metų šventes gyventojai pagal mėgstamus receptus ruošia tiek patys namuose, tiek perka jau paruoštą parduotuvėse ar kavinėse. Kaip rodo lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenys, įvairių silkės ir jos gaminių gruodį, lyginant su metų vidurkiu, nuperkama kone dvigubai daugiau. Dietistės Vaidos Kurpienės teigimu, tinkamai paruošta silkė yra sveikatai itin naudingas patiekalas ir artėjant šventėms dalinasi trimis netikėtais receptais.

Silkė prieš šventes – vienas populiariausių produktų

„Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorės Indrės Trakimaitės-Šeškuvienės teigimu, silkės ir jos gaminių pardavimų pikas paprastai pasiekiamas prieš pat didžiąsias metų šventes – gruodžio 23 d. Daugiausiai gyventojai perka sūdytos silkės filė, tačiau taip pat paklausi ir silkė su priedais bei sūdytos ir marinuotos silkės mišrainės.

„Iš viso per metus parduodame apie 6,5 tūkst. tonų silkės ir jos gaminių. Maždaug du trečdalius silkės pardavimų sudaro sūdyta ir marinuota silkės filė. Tai reiškia, kad daugelis gyventojų turi savo mėgstamus silkės paruošimo receptus, ją valgo su kitais maisto produktais arba kaip užkandį su duona. Silkę su priedais ir jau mūsų meistrų paruoštas silkės mišraines prieš šventes renkasi skubantys gyventojai, kurie nori ant šventinio stalo padėti silkės patiekalų, tačiau neturi galimybės ar paprasčiausiai nenori jų pasigaminti patys“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Tai, kad nemaža dalis lietuvių prieš šventes ketina įsigyti jau paruoštus silkės gaminius patvirtina ir tyrimų bendrovės „Spinter research“ atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų pasiruošimo Kalėdoms apklausa. Jos duomenimis, paruoštus silkės gaminius iš parduotuvių ir kavinių šiemet planuoja įsigyti 32 proc. gyventojų.

Maistiniu požiūriu – itin vertinga žuvis

V. Kurpienė sako, kad maistiniu požiūriu silkė yra išties vertinga žuvis, turinti daug organizmui būtinų omega-3 nesočiųjų riebalų rūgščių, kurių organizmas pats pasigaminti negali, visaverčių baltymų, kurie gali sudaryti iki penktadalio silkės svorio. Silkėje esančios maistinės medžiagos padeda išsaugoti gerą regėjimą, gerinti smegenų veiklą ir nuotaiką, sustiprinti širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą bei imunitetą. Silkė taip pat gali padėti aprūpinti organizmą selenu, kuris yra ypač svarbus normaliai skydliaukės veiklai palaikyti, ir vitaminu D, kurio turi labai nedaug maisto produktų.

„Neretai manoma, kad silkės patiekalai nėra labai sveiki. Vis tik silkė, kaip ir daugelis jūrinių žuvų, yra išties labai geras baltymų ir organizmui būtinų nesočiųjų omega-3 riebiųjų rūgščių šaltinis. Dėl to silkę rekomenduojama valgyti ne tik per šventes, bet įtraukti ir į kasdienį racioną bei vartoti bent du kartus per savaitę. Kaip silkė paruošiama yra kitas klausimas. Lietuviai išties yra linkę silkę ruošti su gausiu kiekiu rafinuoto aliejaus, riebaluose keptų daržovių ar grybų padažu. Tokiu atveju silkės patiekalai gali būti tikrai kaloringi, o su jais gaunama per daug vengtinų medžiagų. Tad pirmas patarimas būtų rinktis kuo natūralesnę silkę be priedų ir ruošiant ją vengti naudoti riebius padažus bei rafinuotus aliejus“, – sako V. Kurpienė.

Verta rinktis kuo natūralesnę, o gaminant – vengti riebalų 

Pavyzdžiu, įsigijus silkę aliejuje V. Kurpienė pataria pakuotėje esančių riebalų nenaudoti, juos išpilti, o silkę nusausinti. Be to, silkės patiekalams daržovių kepinti nebūtina. Anot dietistės, silkė gali būti skaniai ir sveikai paruošiama su šviežiomis daržovėmis. Jei visgi daržoves, grybus ar pačią silkę norima kepti, tam patartina naudoti kuo mažiau riebalų, o norint juos visai pakeisti, kepimo metu reikėtų po truputį pilti karštą vandenį, kad ingredientai neprikeptų. Jei kepate ne priedus, o silkę – svarbu jos neperkepti, nes kuo ilgiau ji čirška keptuvėje, tuo daugiau naudingųjų omega-3 riebalų rūgščių suyra.

„Renkantis silkę ir įvairius jos gaminius, kaip ir visų kitų produktų atveju, verta nepatingėti peržvelgti gaminio etiketės ir maistinės vertės deklaracijos. Kuo gaminio sudėtis yra trumpesnė ir paprastesnė, kuo joje nurodyta mažiau priedų, konservantų, dažiklių ir kvapiųjų medžiagų, tuo produktas, tikėtina, bus vertingesnis sveikatai. Lietuviai taip pat dar retai atkreipia dėmesį į tai, kad parduotuvėse galima įsigyti ir šaldytos silkės, kurioje paprastai išsaugoma daugiau naudingųjų medžiagų ir apart druskos – nėra jokių kitų priedų“, –  sako V. Kurpienė.

Anot dietistės, renkantis silkę pravartu atkreipti dėmesį ir į jos išvaizdą bei kvapą. Kokybiškos sūdytos silkės yra specifinio, tačiau malonaus kvapo, jų spalva nepatamsėjusi ir nepageltusi. Ne visai šviežių ar pradedančių gesti silkių paviršius pasidengia pilku ar gelsvu apnašu, jų oda lengvai plyšta, o raumenys būna suglebę. Neskrostų silkių, kurios praranda savo šviežumą, pilvai dažnai būna suplyšę.

Ieškančius nesudėtingų, skanių ir sveikesnių silkės patiekalų šventiniam stalui V. Kurpienė rekomenduoja išbandyti keletą receptų.

Silkė su moliūgu

Šis patiekalas ne tik paįvairins šventinį stalą, bet ir bus vertingas maistiniu požiūriu, nes moliūge esantys antioksidantai, tokie kaip beta karotinai, organizmo yra geriau pasisavinami, kai vartojami su riebiu maistu. Tad silkė tam puikiai tinka.

Prireiks:

  • 300 g moliūgo – geriausia muskatinio (žalias) ar sviestinio (varpelio formos), termiškai neapdoroto
  • 200 g silkės (visos silkės ar atvėsintos jos filė)
  • 80 g svogūno
  • ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • šviežiai maltų pipirų pagal skonį
  • Viduržemio jūros mišinio ar kitų mėgstamų prieskonių pagal skonį
  • smulkintų svogūno laiškų pagal skonį papuošimui, galima keisti krapais

Paruošimas:

Jei silkė per sūri, pamirkome ją vėsiame vandenyje ir dar kartą nuplauname bei nusausiname. Supjaustome juostelėmis ir išdėliojame lėkštėje. Moliūgą sutarkuojame stambia (burokine) tarka, svogūną supjaustome kubeliais, suberiame prieskonius ir pakepame su aliejumi, kol suminkštės. Pakepintą svogūną sumaišome su tarkuotu šviežiu moliūgu. Daržoves užberiame ant silkės ir pagardiname smulkintais svogūnų laiškais. Skanaus!

Sumuštinis su silke ir avokadu

Dar vienas puikus, greitai paruošiamas patiekalas, norintiems papildyti organizmo nesočiųjų riebalų rūgščių ir vitamino D atsargas.

Prireiks:

  • 2 riekių pilno grūdo duonos
  • 80 g silkės
  • 1 vidutinio pomidoro
  • pusės vidutinio avokado
  • 20 g svogūno
  • 5 g svogūno laiškų

Paruošimas:

Jei silkė apdorota, nusausiname aliejų virtuviniu rankšluosčiu ir žuvį supjaustome gabalėliais. Jeigu naudojama nedarinėta silkė su galva – pirmiausiai ją išdarinėjame ir tuomet supjaustome gabalėliais. Supjaustome pomidorus, avokadą, svogūną ir svogūno laiškus. Ingredientus sudedame ant viso grūdo duonos riekių ir apibarstome svogūno laiškais. Skanaus!

Sluoksniuotos silkės salotos su avinžirniais, burokėliu, avokadu

Šis patiekalas taps puikia alternatyva „silkei pataluose“.

Prireiks:

  • 150 g silkės
  • 1 virto kiaušinio
  • 50 g avinžirnių virtų
  • 30 g virto ar kepto orkaitėje burokėlio
  • 30 g avokado
  • 20 g svogūno
  • citrinos sulčių pašlakstymui

Paruošimas:

Smulkiname ir į indą dedame sluoksniais sūdytą silkę, virtus burokėlius, svogūnus, trintą avokadą. Viską apšlakstome citrinos sultimis. Ant viršaus uždedame susmulkintą virtą kiaušinį ir beriame virtus avinžirnius. Patiekalą galime kuriam laikui palikti šaldytuve, kad skoniai geriau susimaišytų tarpusavyje. Skanaus!

TAIP PAT SKAITYKITE