Skani, spalvinga, kvapni ir sveikai maistinga – taip Italijos virtuvę apibūdina žymus keliautojas, kulinaras Vytaras Radzevičius. Jos populiarumą pasaulyje užtikrina ir paprastumas ruošiant maistą, todėl ir Lietuvoje netrūksta itališkų patiekalų mėgėjų, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
„Švieži, skanūs produktai, paprastumas gaminant, tradicijos – tokie, mano manymu, būtų pagrindiniai Italijos virtuvės bruožai. Galima sakyti – kaip pas mamą. Todėl nieko keisto, kad šios virtuvės patiekalus taip pamėgome ir prisijaukinome Lietuvoje. Galbūt ne visada randame laiko ilgai šeimyniškai leisti laiką prie stalo, kaip tai daro italai, bet pamažu šis įprotis atranda vietą ir mūsų kasdienybėje“, – pasakoja V. Radzevičius.
Anot virtuvės šefo, gali atrodyti, kad itališki patiekalai yra puikiai pažįstami, tačiau tikrai galima atrasti kažką, ko dar neteko gaminti namie.
„Ieškantys įdomesnių atradimų, gali pamėginti grilyje išsikepti senovinės itališkos duonos – fokačijos, iš kurios, teigiama, kilo visame pasaulyje mėgstama pica. Fokačiją patarčiau pagardinti rozmarinu ir alyvuogėmis, o skanauti geriausia ją vilgant ypač tyrame alyvuogių aliejuje“, – teigia pašnekovas.
Tačiau žymus keliautojas, pats ne kartą lankęsis Italijoje ir tikrai pažįstantis šios virtuvės subtilybes, turi paruošęs kitą itališką receptą, kuris papuoš pietų ar vakarienės stalą.
Jau nuo pirmadienio gardūs, spalvingi ir nebrangūs „Italiamo“ skonių savaitės pasiūlymai jūsų lauks visose „Lidl“ parduotuvėse, įsikūrusiose 26-iuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse ir Nemenčinėje.
V. Radzevičiaus receptas: sultingoji parmidžana
Paklaustas, kokį nebrangų, bet gardų ir paprastai paruošiamą patiekalą siūlytų pasigaminti, „Lidl“ ambasadorius V. Radzevičius dalijasi savo draugės iš Italijos receptu – parmidžana. Jis, pasak pašnekovo, itin tinka dabar, kai prinoksta baklažanai.
„Parmidžana (it. parmigiana) – tikras italų virtuvės patiekalas, įvairiais pavadinimais paplitęs visame pasaulyje. Pačioje Italijoje jis dažniausiai kildinamas iš pietų Italijos Kampanijos regiono. Tačiau, kaip neretai būna, yra ir kitų versijų. Legenda byloja, kad šio patiekalo pavadinimas gali būti siejamas su šiaurės Italijoje esančiu Parmos miestu, nes „parmigiana“ reiškia Parmos stilių“, – pasakoja V. Radzevičius.
Parmidžanai reikės:
1 didelio baklažano
250 g konservuotų pomidorų savo sultyse
3–5 česnako skiltelių
1 svogūno
2 saujų tarkuoto parmezano sūrio
3 rutuliukų mocarelos sūrio
3 v. š. alyvuogių aliejaus
5 v. š. saulėgrąžų aliejaus
1 a. š. cukraus
Druskos padažui ir baklažanui
Juodųjų pipirų pagal skonį
2 šakelių šviežio baziliko
Baklažaną supjaustykite itin plonais griežinėliais. Sudėkite juos į koštuvą, apibarstykite druska, prispauskite iš viršaus ir palikite porai valandų, kad dingtų kartumas.
Tada imkitės padažo. Susmulkinkite svogūną ir česnaką ir pakepinkite juos alyvuogių aliejuje, kad gražiai pageltonuotų.
„Italė Monia, kuri su manimi pasidalijo parmidžanos receptu, sakė, kad kepant reikia sulaukti, kada svogūnai pradeda dainuoti, tada reikia supilti pomidorus“, – pataria kulinaras.
Įdėkite žiupsnelį druskos, cukraus, pipirų ir šviežio baziliko. Virkite ant mažos ugnies maišydami, kol padažas sutirštės.
Baklažanus pakepinkite ant saulėgrąžų aliejaus iš abiejų pusių. Iškepę, nusausinkite riebalus.
Tada kepimo inde apatiniame sluoksnyje sudėkite pusę baklažanų, kad padengtų visą plotą. Užpilkite pusę padažo. Užberkite sluoksnį smulkintos mocarelos, sluoksnį smulkinto parmezano.
Tada vėl klokite baklažanus, pilkite pomidorų padažą ir gausiai apibarstykite parmezanu. Pašaukite į 180 laipsnių karščio orkaitę ir kepkite apie 15 minučių, kol susidarys sūrio pluta. Patiekite karštą. Skanaus!