Visiems kartais „atsitinka gyvenimas“ ir nei iš šio, nei iš to sugenda skalbyklė ar šaldytuvas. Dažniausiai tai atsitinka pačiu netinkamiausiu metu, nes tenka išleisti nemažai pinigų buitinės įrangos taisymui ar naujos įsigijimui, o tokių išlaidų paprastai neplanuojame. Tad kaip reikėtų prižiūrėti savo buitinę techniką, kad ji tarnautų ilgiau ir rečiau gestų?
Skaitmeninių finansinių paslaugų bendrovės „Credit24” atliktas tyrimas atskleidžia, kad net 53 proc. lietuvių yra ėmę arba svarstytų imti paskolą netikėtoms ir neatidėliotinoms išlaidoms padengti, o 39 proc. – naujoms namų ūkio reikmėms įsigyti.
„Tyrimas rodo, kad vienos iš dažniausių vartojimo paskolos ėmimo priežasčių yra nenumatytos išlaidos arba nauji didesni pirkiniai namams. Buitinės įrangos gedimų niekas neplanuoja ir jiems netaupo, tačiau, taip nutikus, problemą spręsti reikia iškart, todėl tenka išleisti santaupas kitiems planams arba pasiskolinti. Norėdami to išvengti, kas mėnesį atsidėkite šiek tiek pinigų visoms neplanuotoms išlaidoms, o buitinę įrangą tinkamai prižiūrėkite, kad ji tarnautų maksimaliai ilgai“, – pataria „Credit24“ klientų aptarnavimo vadovė Donata Stoškuvienė.
1. Šaldytuvas
Bėgant laikui, daugelio šaldytuvas šaldo vis silpniau, o kartu pasireiškia ir kiti erzinantys požymiai, kad kažkas ne taip – pavyzdžiui, drėgmė viduje ar prastas kvapas. Pasak specialistų, bene dažniausiai daroma klaida – prasta šaldytuvo higiena. Reikėtų nepamiršti kartas nuo karto nuvalyti dulkes nuo šaldytuvo radiatoriaus – taip šaldytuvas greičiau atvės, išvengsite jo perkaitimo. Reguliariai valydami ir šaldytuvo vidų ne tik išvengsite prasto kvapo, bet ir neleisite kauptis apnašoms, kurios gali užkimšti vandens šalinimo sistemą. Nepamirškite ir periodiškai atšildyti šaldymo kamerą. Ilgainiui susikaupęs ledas ne tik užima vietą – dėl jo šaldytuvas eikvoja ir daugiau elektros energijos.
2. Skalbimo mašina
Nors skalbimo mašinos dažnai genda dėl pačios jų darbo specifikos – nuolatinio sąlyčio su vandeniu, pakenkti gali ir žmonių daromos klaidos. Dažna problema – per mažas arba per didelis skalbiamų drabužių kiekis. Kiekvienoje skalbimo mašinoje rekomenduojama skalbti atitinkamą kiekį drabužių, t.y. atsižvelgti į skalbimo mašinos talpą, kuri išreiškiama kilogramais. Perkrovus skalbimo mašiną galima pažeisti jos būgną ir taip sumažinti jos efektyvumą, o to pasekmės būna prasčiau išskalbti drabužiai ir didesnės elektros energijos sąskaitos. Skalbyklę dažnai palikus per daug tuščią, tai taip pat gali išbalansuoti jos būgną, dėl jos higienos kartais patartina į tuščią mašiną supilti acto butelį ir skalbti kuo aukštesnėje temperatūroje. Tai padės pašalinti blogą kvapą, kalkes ir kitus nešvarumus.
3. Orkaitė
Kaip ir anksčiau minėtiems prietaisams, norint užtikrinti gerą orkaitės veikimą, reikia tinkamai ją prižiūrėti ir vengti tam tikrų klaidų. O čia ir vėl svarbiausia švara. Orkaitėje užsilikę pridegę maisto likučiai kaskart ja naudojantis gali ne tik sukelti dūmus ir blogą kvapą. Prikepęs prie orkaitės dugno maistas ar riebalai gali sugadinti įrenginio kaitinimo sistemą, nes orkaitė ypač įkaista tose vietose, kuriose esama maisto likučių. Dėl šios priežasties orkaitė gali perkaisti ir netgi nustoti veikti. Nemažai žmonių, siekdami apsisaugoti nuo pridegančių maisto likučių, orkaitės apačioje įkloja folijos. Visgi, specialistai teigia, kad tai lygiai taip pat gali pakenkti orkaitės kaitinimo sistemai. Geriausia išeitis – nepatingėti ir išvalyti orkaitę kaskart ja pasinaudojus.
4. Indaplovė
Nors šis prietaisas nėra būtinai randamas kiekvienuose namuose, jis neabejotinai palengvina kiekvieno juo besinaudojančio žmogaus kasdienybę. Visgi, verta nepamiršti, kad jei prastai prižiūrėsite savo indaplovę, jums gali greitai tekti grįžti prie indų plovimo rankomis. Svarbiausia taisyklė naudojantis indaplove – neprikraukite į jos vidų per daug indų, o taip pat stenkitės , kad prieš dedant indus, ant jų neliktų maisto likučių. Maisto likučiai – priežastis dėl kurios indaplovėje ima veistis bakterijos, atsiranda blogas kvapas, sutrinka vandens tiekimas ir, žinoma, prastai išplaunami indai. Taigi svarbiausia, kad indaplovė būtų neperkrauta, o į ją dedami indai – kaip įmanoma su mažiau maisto likučių.