Desertai – gali būti ir sveiki. Svarbiausia, pasirinkti tinkamus ingredientus, pavyzdžiui, vaisius, uogas, augalinį pieną, aukščiausios kokybės juodąjį šokoladą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai tampa vis išrankesni – parduotuvėse ieško kuo sveikesnių desertų, su mažiau cukraus, be laktozės ar glitimo.
„Pavasaris jaučiamas ir pirkinių krepšeliuose. Pastebime, kad vis didesnio dėmesio tarp pirkėjų sulaukia ne tik šviežio derliaus vaisiai, uogos ir daržovės, bet ir sveikesnių desertų linija: be laktozės, su mažiau cukraus, be glitimo, be laktozės ar desertai, kuriuose itin mažai angliavandenių“, – teigia V. Budrienė.
Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditeris sako, kad pavasarį, kaip įprasta, padidėja susidomėjimas sveikesnėmis saldumynų alternatyvomis, kurių pasigaminti – nėra sudėtinga.
„Sveikesnius desertus ruošti visai nesunku. Tereikia pakeisti kelis desertų ingredientus. Visų pirma – cukrų. Desertus galite pasaldinti medumi, šviežiais ar džiovintais vaisiais bei uogomis, medumi, natūraliais saldikliais: agavų, klevų sirupais. Kepant pyragus, kvietinius miltus galite pakeisti migdolų, kokosų ar žemės riešutų“, – sako T. Lauvray
Pasak „Iki“ atstovo, jeigu savo mėgstamo deserto recepte naudojate didelį kiekį riebios grietinėlės – pabandykite ją pakeisti virintu ir nugriebtu pienu. Toks pienas pasižymi panašia į grietinėlę tekstūra, tačiau turi mažiau kalorijų. Į desertų receptus taip pat galima įtraukti ir daržovių: burokėlius, saldžiąsias bulves, moliūgus. O vietoje pieniško, rinktis juodąjį šokoladą, kuriame mažiau cukraus.
„Jeigu desertų gamybai daug laiko skirti nenorite – jiems paruošti gali užtekti ir 20 min. Pavyzdžiui, pasigaminti bananinių batonėlių su šokoladu. Tokiam desertui pasigaminti reikėtų vos keturių, nebrangių ingredientų, be to, šį desertą pagaminti gali net vaikai“, – sako T. Lauvray ir dalijasi minėto deserto receptu.
Šokoladiniai bananų kąsneliai. 30 batonėlių reikės: 3 bananų, 150 g riešutų sviesto, 280 g juodojo šokolado, 20 ml kokosų gėrimo.
Kaip juos pasigaminti? Bananus nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Pusę jų sudėkite į lėkštę, išklotą kepimo popieriumi. Likusius atidėkite. Riešutų sviestą 30 sekundžių pašildykite mikrobangų krosnelėje, kad jis taptų tąsus. Ant garų vonelės padėkite puodą, į jį sudėkite šokoladą ir supilkite kokosų gėrimą. Maišykite tol, kol šokoladas visiškai ištirps. Ištirpęs jis turi blizgėti. Ant bananų griežinėlių užtepkite riešutų sviesto ir ant viršaus uždėkite likusius bananus. Turi gautis maži bananų sumuštiniai. Imkite bananų kąsnelius į rankas ir, panardinę į šokoladą, grąžinkite ant kepimo popieriaus. Skanėstus dėkite į šaldytuvą ir laikykite tol, kol šokoladas pilnai sustings.