Kaip nešvaistyti maisto: terminų ant etikečių skaitymo ir kitos gudrybės

Kaip nešvaistyti maisto

Maisto švaistymo problema pasaulyje vis dar itin opi. Tačiau pasitelkus kelias gudrybes, jo išsaugoti galėtume daugiau, be to, jos padėtų ir sutaupyti. Pavyzdžiui, ar žinojote, kad įvairiausi konservai, makaronai, kruopos, medus ir aliejus  dažniausiai yra saugūs vartoti ilgiau nei rašoma ant šių produktų pakuočių? Anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, tai reikalinga tam, kad  parduotuvių lentynas kasdien pasiektų kuo kokybiškesni produktai, tačiau vartotojai ne visuomet turėtų aklai jais kliautis.

„Visas mūsų prekių asortimentas – nuo mėsos ir žuvies iki vaisių, daržovių ar sūrių yra kruopščiai tikrinamas, tam, kad pirkėjų stalus pasiektų tik kokybiški maisto produktai. Tačiau norėdami, kad šviežių produktų jie dar įsigytų ir už patrauklią kainą – esame paruošę įvairiausių pasiūlymų. Pavyzdžiui, kiekvieną vakarą po 20 val. taikome nuolaidas visoms vietoje kepamoms šviežioms bandelėms ir kitiems kepiniams. Tačiau nuolaida nereiškia, kad kepiniai ne šviežūs, dažniausiai jie būna ištraukti iš krosnies vos prieš porą valandų. Tai suteikia galimybę pirkėjams įsigyti gardžių kepinių už geresnę kainą, o mums – kitą dieną pasiūlyti šviežių, ką tik iškeptų“, – teigia V. Budrienė.

Apie galiojimo laiką: nepainiokite šių terminų 

Norint sutaupyti – svarbu ne tik planuoti pirkinius bei meniu, bet ir sekti produktų galiojimo laiką, mat, kai kurie iš jų vartoti yra tinkami ilgiau negu manome.

Anot Aldonos Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ kokybės vadovės, taip yra todėl, kad daugelis vis dar painioja sąvokas  „Geriausias iki…“ ir  „Tinka vartoti iki… “.

„Pasibaigus tinkamumo vartoti termino datai, produktų, kurie pažymėti ženklu „Tinka vartoti iki….“, valgyti nerekomenduojama. Tačiau „Geriausias iki…“ reiškia, kad atėjus nurodytai datai, produktas nebūtinai bus sugedęs. Taip dažniausiai žymimi ilgiau negendantys produktai, kurių tinkamumas vartoti dažnai priklauso ne tik nuo laiko, bet ir nuo jų laikymo sąlygų. Be to, šis terminas nusako ne produkto saugumą vartoti, o galimą kokybinių savybių – kvapo ar skonio, pakitimą“, – sako A. Čepulis.

Pasak jos, į šią kategoriją patenka įvairiausi padažai, konservuota žuvis, mėsa ar daržovės, riešutai, actas, aliejus, kava, medus, prieskoniai, todėl šių produktų pasitaikius nuolaidoms, galima nusipirkti ir didesnį kiekį. Apsirūpinsite ilgam ir dar sutaupysite.

Visgi, „Iki“ kokybės vadovė pabrėžia, kad tokie produktai saugūs ilgesnį laiką išlieka tuomet, kai yra nepažeista jų pakuotė. Jeigu konservų dėžutę pradarėte arba kruopų pakelį praplėšėte – jų galiojimo laikas trumpėja. Todėl prieš valgant tokius produktus, reikėtų įvertinti, ar jų išvaizda, kvapas, skonis yra tinkamas vartojimui.

Šaldymas – puikus būdas sutaupyti ir pratęsti galiojimo laiką

Jeigu norite pratęsti besibaigiančių galioti produktų terminą – iki baigiantis jam, tokį maistą tereikia užšaldyti. Pavyzdžiui, parduotuvių specialiose lentynose neretai galima rasti įvairiausių šviežių produktų (mėsos, žuvies, jūros gėrybių) su ypač gera nuolaida, kurių galiojimo laikas jau eina į pabaigą. Net jeigu šių produktų iškart valgyti neplanuojate – juos galite užšaldyti.

Pavyzdžiui, malta mėsa šaldiklyje kokybiška išlieka 3–4 mėnesius, o neperdirbta – net pusmetį. Tuo tarpu šaldyta žuvis bei jūros gėrybės kokybiškos išlieka daugiau nei 4 mėnesius.

„Šaldant tokius produktus reikėtų nepamiršti, kad juos atšildyti galima tik vieną kartą. Be to, kuo mėsą ar žuvį ilgiau laikysite šaldiklyje – tuo sausesnė ji taps, todėl stenkitės šiuos produktus suvartoti per kelis mėnesius“, – pabrėžia A. Čepulis.

Pasak kokybės vadovės, šaldyti galima ne tik mėsą ar žuvį. Taip išsaugoti galite ir pavytusias daržoves ar vaisius, sviestą, netgi parduotuvėje įsigytus kulinarijos gaminius ar galioti tuoj baigsiančią duoną. Pastarąją geriausia užsišaldyti riekelėmis – kai jos prireiks, bus patogu paskrudinti keptuvėje, skrudintuve ar orkaitėje.

TAIP PAT SKAITYKITE