Kaip be mėsos pagaminti 3 mėsiškus patiekalus šv. Kalėdoms?

mėsiški patiekalai be mėsos

Žiemos šventės daugeliui asocijuojasi ne tik su ramiu laiku artimųjų apsuptyje ir dovanų džiaugsmu, bet ir su gausiu stalu patiekalų, kurių suvalgę jaučiamės itin sotūs ir net apsunkę. Kaip šventinį stalą pritaikyti sveikatai palankesnei mitybai ir nudžiuginti tuos artimuosius, kurie nevalgo mėsos arba jos vartoja mažiau? 

Kaip jausimės pavalgę, priklauso ne tik nuo to, kiek, bet ir kokio maisto suvalgome. Juk šventinį stalą dažnai puošia ne kasdienis, o kur kas riebesnis maistas, nevengiama ir mitybos specialistų nerekomenduojamų produktų derinių, tokių kaip mėsa su duona ar bulvėmis arba majonezu gardintos mišrainės. Šie ir daugelis kitų patiekalų yra sunkiai virškinami, ypač tuomet, jeigu vartojami vėlesniu paros metu.

Mitybos ekspertai pastebi, kad žmonės, bent retkarčiais pakeičiantys mėsą į augalinės kilmės alternatyvas, jaučiasi ne tik lengviau, bet ir sveikiau. Sveikos gyvensenos puslapyje www.everydayhealth.com teigiama, kad daugiau augalinės kilmės produktų valgančių žmonių rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis sumažėja. Jei norite patiekti pamėgtus, bet sveikesnius šventinius patiekalus, užtenka kūrybiškai patobulinti receptus. Kai kuriuos mėsos patiekalus galima gaminti naudojant augalinės kilmės mėsos alternatyvas. Pyragėliai su mėsa, kepsniai, faršu įdarytos daržovės  ir toliau gali puošti šventinį stalą, o dažnas valgytojas net nepajus, kad juose mėsą pakeitė sojų gabalėliai ar pakeptas augalinis faršas. Skonis liks toks pats, tačiau savijauta suvalgius pagerės.

Lietuvoje daugėja ir mėsos produktų atsisakiusių vartotojų, kurie tikrai apsidžiaugs, jei ant šventinio stalo bus jų mitybos poreikius atitinkančių patiekalų. „Šventinius pietus ruošiančios mamos ar močiutės kartais nežino, ką pagaminti mėsos atsisakiusiam anūkui, kuris vaikystėje taip mėgo pyragėlius su mėsa. Augalinės mėsos alternatyvos – puikus sprendimas norintiems adaptuoti tradicinius receptus.“,  – pastebi   „Nestlé Baltics“ kulinarijos verslo vadovė Baltijos šalims Vilma Kapočienė. Pasak jos, šiuolaikinės augalinės mėsos alternatyvos ir skoniu, ir struktūra yra panašios į mėsą, todėl  net ir kasdien mėsą valgantys žmonės juos įvertina teigiamai.

„Kaip pagrindinį privalumą žmonės išskiria lengvumo jausmą pavalgius, nes augalinis maistas yra kur kas lengviau virškinamas: mėsą virškiname 4 – 6 valandas, o mėsos pakaitalus (sojos, lęšių, avinžirnių) – 2 – 3 valandas. Augalinė mityba nėra skirta tik vegetarams, ji tinkama kiekvienam besirūpinančiam sveikata. Gaminant patiekalus be mėsos atsiveria galimybė pažvelgti į patiekalų gamybą kūrybiškai ir prisidėti prie aplinkos gerovės – šių produktų gamybai sunaudojama mažiau resursų, todėl jie draugiškesni gamtai“, – sako V. Kapočienė.

Kapočienė dalijasi keliais šventinių patiekalų be mėsos receptais.

Pyragėliai, įdaryti grybais ir sojų gabalėliais

Ingredientai:

  • 2 pakuotės „Garden Gourmet Sensational Burger“ sojų maltinių
  • 250 g grybų (pievagrybių ar kitų)
  • 1 nedidelis saliero gumbas
  • 1 morka
  • 1 šalotinis svogūnas
  • 125 ml augalinės grietinėlės (avižų, sojų, kt.)
  • 1 v. š. džiūvėsėlių
  • 100 ml balto vyno
  • 4 šakelės šviežių petražolių
  • 250 g grybų mišinio
  • Sezamo sėklos
  • Druska
  • Pipirai
  • 4 lakštai sluoksniuotos tešlos + 2 lakštai papildomai papuošimams
  • Šiek tiek citrinos žievelės
  • 1 kiaušinis (nebūtina)

Gaminimo eiga:

  1. Grybus susmulkinkite virtuviniu kombainu, svogūną, petražoles ir morką smulkiai supjaustykite. Svogūną ir morką pakepinkite keptuvėje su trupučiu aliejaus, tuomet suberkite grybus. Maišydami leiskite pakepti minutę, tuomet supilkite vyną ir kaitinkite tol, kol skystis beveik išgaruos.
  2. Į keptuvę supilkite grietinėlę ir leiskite jai sutirštėti. Įmaišykite petražoles, pagardinkite druska, pipirais ir citrinos žievele. Nuimkite nuo viryklės ir atvėsinkite. Nulupkite saliero gumbą ir padalinkite jį į 4 apie 3 cm storio riekeles. Supjaustykite salierą tokio pat dydžio gabalėliais kaip sojų paplotėlis, keletą minučių pakepinkite su trupučiu aliejaus ir leiskite atvėsti.
  3. Trumpai apkepkite „Garden Gourmet Sensational Burger“ sojų maltinius aliejuje ant didelės kaitros, kol paplotėliai šiek tiek paruduos. Nuimkite nuo viryklės ir leiskite jiems atvėsti. Įkaitinkite orkaitę iki 200 ℃ ir atitirpinkite tešlos lakštus.
  4. Pyrago tešlos lakštus iškočiokite po vieną iki perpus didesnio dydžio. Į kiekvieno iškočioto lakšto vidurį dėkite saliero griežinėlį, pabarstykite džiūvėsėliais ir ant viršaus uždėkite sojų maltinį.
  5. Ant sojų maltinio dėkite sluoksnį šaldytų (arba šviežių) grybų mišinio. Tešlos kraštus patepkite vandeniu ir tvirtai užlenkite galus vienas prie kito įdaro link. Dėkite pyragėlius ant paruoštos kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Iš 2 likusių papildomų tešlos lakštų išpjaukite žvaigždučių formos tešlos gabalėlius.
  6. Pyragėlius ir tešlos žvaigždutes aptepkite plaktu kiaušiniu (arba vandeniu) ir pabarstykite sezamo sėklomis. Kepkite pyragėlius apie 10 minučių, kol patiekalas įgaus auksinę rudą spalvą.

Sviestiniai moliūgai, įdaryti augaliniu faršu

Ingredientai:

  • 1 pakuotė „Garden Gourmet Sensational Mince“ veganiško sojų faršo
  • 200 g trijų grūdų ryžių arba 150 g įvairiaspalvių bolivinių balandų
  • 2 vidutiniai arba 1,5 didelio sviestinio moliūgo
  • 1 raudonas obuolys
  • 100 g šviežių/šaldytų spanguolių
  • 50 g pekano riešutų
  • 35 g džiovintų spanguolių
  • 1 v. š. agavų sirupo
  • 2 šakelės šalavijų ir rozmarino
  • Alyvuogių aliejaus kepimui

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 ℃. Moliūgus perpjaukite išilgai ir išimkite sėklas. Moliūgų puseles patepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais ir dėkite ant kepimo skardos. Galite naudoti kepimo popierių.
  2. Moliūgus kepkite apie 40 minučių, kol jie šiek tiek pagels. Apverskite moliūgų puseles maždaug po 30 minučių kepimo.
  3. Riešutus ir džiovintas spanguoles stambiai supjaustykite, obuolį supjaustykite mažais gabalėliais. Išvirkite ryžius arba bolivinę balandą ir nusausinkite. Smulkiai supjaustykite žoleles ir palikite dalį jų papuošimui.
  4. Didelėje keptuvėje su alyvuogių aliejumi apkepkite „Garden Gourmet Sensational Mince“ sojų faršą, kol švelniai paruduos. Suberkite žoleles, smulkintą obuolį, riešutus ir spanguoles. Viską pakepkite.
  5. Išimkite moliūgus iš orkaitės. Leiskite jiems šiek tiek atvėsti ir tuomet šaukštu išskobkite šiek tiek minkštimo. Minkštimą supjaustykite gabalėliais ir sumaišykite su ryžių/bolivinės balandos ir sojų faršo mišiniu. Prikimškite moliūgus mišiniu ir prieš patiekdami pašildykite orkaitėje.
  6. Šviežias spanguoles pavirkite vandenyje kartu su agavų sirupu, kol uogos suminkštės. Papuoškite moliūgus spanguolėmis, šalavijų lapeliais ir rozmarinu.

Sojų pjausniai su bulvių salotomis 

Ingredientai:

  • 1 pakuotė „Garden Gourmet Sensational Schnitzel“ sojų pjausnių
  • 3 ridikėliai
  • 500 g mažų bulvyčių
  • 1 raudonas svogūnas
  • 2 laiškiniai svogūnai
  • 1 v. š. kaparėlių
  • 1 žalioji citrina
  • 1 geltonoji citrina
  • 2 a. š. garstyčių grūdeliais
  • Nedidelė saujelė krapų
  • Šiek tiek laiškinių česnakų
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • Šiek tiek pipirų ir druskos

Gaminimo eiga:

  1. Raudonąjį svogūną nulupkite ir supjaustykite plonais žiedeliais. Ant jų išspauskite žaliosios citrinos sultis, sumaišykite ir leiskite pasimarinuoti apie 20 minučių. Bulves supjaustykite (nelupkite) storais griežinėliais. Virkite jas verdančiame vandenyje apie 5 minutes, kol suminkštės.
  2. Nusausinkite bulves ir leiskite joms šiek tiek atvėsti. Dar šiltas bulves apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska bei pipirais.
  3. Smulkiai supjaustykite svogūną ir ridikėlius. Krapus ir laiškinius česnakus supjaustykite stambiau.
  4. Viską, įskaitant garstyčias ir kaparėlius, sumaišykite su bulvėmis ir, jei reikia, pagardinkite citrinos sultimis bei druska bei pipirais.
  5. Iškepkite „Garden Gourmet Sensational Schnitzel“ sojų pjausnius pagal ant pakuotės nurodytą instrukciją, iki paruduos ir taps traškūs. Pjausnius patiekite su bulvių salotomis.

TAIP PAT SKAITYKITE