Gaminame skraidkalmarių čiuptuvus: 3 paprasti receptai, kuriuos verta išbandyti namuose

skraidkalmarių čiuptuvai

Įvairios jūros gėrybės lietuvių namuose vis dažnesnis svečias. Juolab kad tiek žuvį, tiek krevetes, tiek egzotiškuosius skraidkalmarių čiuptuvus paruošti galima greitai ir nesudėtingai, tereikia pasidomėti jų gaminimo subtilybėmis, įsigyti reikiamus ingredientus ir pasiraitoti rankoves. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad jūros gėrybės populiarios šiltuoju metų sezonu. 

Prieš ruošiant – suminkštinkite 

„Nors mėsa Lietuvoje grilio sezonu lyderio pozicijų neapleidžia, pirkėjai ryžtasi ir eksperimentams. Pastebime, kad šiltąjį sezoną pirkėjai dairosi ne tik kepsnių, bet ir įvairiausios rūšies žuvies bei jūros gėrybių: plekšnės, juodojo paltuso, krevečių ar skraidkalmarių čiuptuvų, kuriuos galima ruošti tiek keptuvėje, tiek ant grilio“, – teigia V. Budrienė.

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad įvairias jūros gėrybes paruošti tikrai nėra sudėtinga. Be to, jos naudingo sveikatai, jose gausu baltymų, omega-3 riebalų rūgščių, netgi kalcio. Jūros gėrybės, tokios kaip skraidkalmarių čiuptuvai, netgi padeda kovoti su slogiomis nuotaikomis, gerina smegenų veiklą. Visgi, įsigijus skraidkalmarių čiuptuvų per ilgai laikyti šaldytuve nepatartina. 

„Skraidkalmarių čiuptuvus geriausia paruošti per 24 valandas nuo jų įsigijimo, tačiau šaldytuve jie gali būti laikomi ir apie tris dienas. Jeigu skraidkalmarių čiuptuvų paruošti nespėjote, visuomet galite juos užšaldyti. Šaldiklyje šios jūros gėrybės stovėti gali apie tris mėnesius“, –  sako V. Juodkazienė. 

Nors iš pažiūros čiuptuvai gali gąsdinti, jų bijoti visai nereikia. Visgi, prieš imantis darbo reikėtų pasidomėti jų gaminimo subtilybėmis. Pavyzdžiui, prieš gaminant čiuptuvus reikėtų nulupti, o kad skaidkalmarių čiuptuvų mėsa suminkštėtų, V. Juodkazienė pataria pusvalandį prieš gaminant čiuptuvus pamirkyti citrinos arba kivių sultyse. Čiuptuvus taip pat galite pamerkti piene. Juos reikėtų mirkyti šaldytuve per naktį, sandariame inde. Kai čiuptuvai pamirks, nepamirškite jų nusausinti ir palaikyti kambario temperatūroje. Jeigu ruošite šaltą ir šlapią jų mėsą, ji gali tapti guminės tekstūros. 

Azijoje skraidkalmariai – itin populiarus maistas. Nors daugiausiai jų randama aplink Pietų Amerikos krantus, būtent į Aziją importuojama daugiausiai skraidkalmarių. Joje skraidkalmariai dažniausiai kepami aliejuje ir valgomi su įvairiausiomis salotomis arba gaminami tradiciniuose jų padažuose ir patiekiami su ryžiais. Visgi skraidkalmarius populiaru valgyti ir žalius – jie dažnai atsiduria ir sušiuose ar sašimiuose, Pietų Amerikoje iš jų gaminama žalios žuvies patiekalas – sevičė.

Dera universalūs skoniai 

Prie skraidkalmarių dera klasikiniai skoniai – dažniausiai jie gardinami druska, pipirais, česnaku. Visgi, jeigu ieškote įdomesnių derinių, pusvalandį prieš kepant galite pamarinuoti alyvuogių aliejaus, citrinų sulčių, džiovinto raudonėlio, druskos ir pipirų marinate. Dar vienas įmantresnis skraidkalmarių čiuptuvų gaminimo būdas – kepimas aliejuje apvoliojus panko džiūvėsėliuose. Taip paruoštus čiuptuvus, pasak „Iki“ atstovės, rekomenduojama patiekti su citrinų sultimis bei vasabiu sumaišytu majonezu. 

Prie tokio patiekalo galite pasigaminti ir paprastai paruošiamų salotų. Tereiks mėgstamų žalumynų, pavyzdžiui, gražgarsčių, smulkiai supjaustyto čili pipiro, saliero ir svogūno, kelių gabalėlių ančiuvių, šviežių petražolių lapų ir kelių šaukštų kaparėlių. Visus šiuos ingredientus reikėtų sumaišyti dideliame inde, viską užpilti alyvuogių aliejumi, pagardinti druska, pipirais, raudonojo vyno actu ir užtarkuoti šiek tiek citrinos bei apelsino žievelės.

„Iki“ atstovė dalijasi ir keliais receptais, su skraidkalmarių čiuptuvais, kuriuos paprastai pasigaminsite namuose. 

Skraidkalmarių čiuptuvai su žolelėmis 

Jums reikės:

apie 1 kg skraigkalmarių čiuptuvų

700 g nedidelių bulvių

4 skiltelių česnako

1 svogūno

1 citrinos

5 g šviežių petražolių

6 v. š. alyvuogių aliejaus

3 v. š. ryžių acto

1 a. š. Dižono garstyčių

2 a. š. džiovintų bazilikų

2 a. š. džiovintų raudonėlių

žiupsnelio druskos

žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Gaminame:

Į didelį puodą su vandeniu dėkite čiuptuvus, vandenį pasūdykite, užkaiskite ir, kai vanduo užvirs, virkite lygiai 45 minutes – nei daugiau, nei mažiau. Kitame puode pasūdytame vandenyje išvirkite bulves su lupenomis. Į dubenėlį suberkite prieskonius, sudėkite garstyčias, įspauskite citrinos sulčių, supilkite ryžių actą ir viską išmaišykite. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite susmulkintus česnakus bei kubeliais supjaustytus svogūnus, sudėkite pusiau perpjautas virtas bulves ir viską kelias minutes pakepinkite. Išvirusius čiuptuvus supjaustykite ir suberkite į keptuvę su bulvėmis. Viską apliekite paruoštu padažu ir kepkite dar 10 minučių. Patiekite su šviežiomis daržovėmis ir smulkiai pjaustytomis petražolėmis!

Traškūs skraidkalmarių čiuptuvai

Jums reikės:

500g skraidkalmarių čiuptuvų

2 vidutinių suplaktų kiaušinių

žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų

2 šaukštų žuvies padažo

1 1/2 stiklinės miltų

1 puodelio kukurūzų krakmolo

mėgstamo čili padažo

aliejaus

Gaminame:

Dubenyje sumaišykite kiaušinius, žuvies padažą ir susmulkintus čiuptuvus. Inde su dangčiu sumaišykite miltus, kukurūzų krakmolą ir pipirus. Kiaušinių plakinyje išmaišytus čiuptuvus gražiai sudėkite į indą su miltais, uždarykite dangtį ir viską papurtykite. Į keptuvę, geriausia gilią, įpilkite šiek tiek aliejaus ir apie kelias minutes paskrudinkite čiuptuvus. Galiausiai nusausinkite riebalus ant popierinio rankšluosčio ir patiekite su čili padažu. 

Skraidkalmarių čiuptuvai su svogūnais

Jums reikės:

500 gramų skraidkalmarių čiuptuvų

Kelių pudelių supjaustytų svogūnų

dviejų skiltelių česnako

trijų šaukštų obuolių sidro acto

vieno arbatinio šaukštelio cukraus ir druskos

žiupsnelio maltų raudonųjų ir juodųjų pipirų mišinio

150 gramų aliejaus

Gaminame:

Inde sumaišykite susmulkintus svogūnus, česnakus, actą, cukrų, pipirus ir pagardinkite druska. Viską gerai išmaišykite ir gautą masę palikite penkioms minutėms pastovėti. Kalmarų čiuptuvus nulupkite ir supjaustykite maždaug dviejų, dviejų su puse centimetrų gabalėliais. Ant gerai įkaitintos keptuvės pilkite aliejaus ir dėkite kepti čiuptuvus bei daržoves. Čiuptuvus ir daržoves pakepkite apie 5-6 minutes, ne ilgiau nei 10 min., kol nugaruos visas keptuvėje susidaręs skystis. Patiekite su mėgstamu garnyru.

TAIP PAT SKAITYKITE