Šviežio derliaus trešnės jau atkeliavo į parduotuvių lentynas. Trešnės – vienos tų uogų, be kurių neįsivaizduojamas šiltasis sezonas. Nors trešnes dažniausiai valgome kaip sveiką ir skanų užkandį – jomis pagardinti galima ir kitus patiekalus: desertus, salotas, gaminti įvairiausius padažus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vos parduotuvėse pasirodžius trešnės ilgai neužsibūna.
„Trešnės – viena mėgstamiausių lietuvių uogų, todėl nenuostabu, kad šviežio jų derliaus itin laukia ir jomis domisi tinklo pirkėjai. Norėdami šviežio derliaus trešnių pasiūlyti kuo anksčiau – glaudžiai bendradarbiaujame su tiekėjais. Be to, visuomet stengiamės pasiūlyti ir geriausią kainą. Šiuo metu kilogramą trešnių lojaliems klientams siūlome už 9,99 Eur“, – sako V. Budrienė.
Kupinos vitaminų, padeda geriau miegoti
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad trešnes įtraukti į kasdienį savo racioną itin naudinga.
„Trešnėse yra mažai kalorijų, jose gausu skaidulų, mineralų, maistinių medžiagų ir kitų naudingų medžiagų: vitaminų C, A ir K, taip pat ir kalio, magnio ir kalcio. Be to, tiek trešnės, tiek vyšnios rekomenduojamos ir tiems, kurie skundžiasi nemiga. Šiose uogose yra nemaža melatonino koncentracija. Jos taip pat gali turėti miegui palankų antioksidacinį poveikį, todėl saują trešnių – patartina suvalgyti prieš miegą“, – pasakoja J. Sabaitienė.
Pasak jos, trešnės priklauso tai pačiai genčiai, kaip ir vyšnios – pasaulyje egzistuoja net 500 skirtingų rūšių trešnių ir lygiai tiek pat vyšnių. Priklausomai nuo rūšies, jos gali skirtis savo dydžiu, spalva ir forma. Trešnės kilusios iš Vakarų Azijos, tačiau Romos imperijos laikais jos gausiai paplito ir Europoje. Šios uogos sutinkamos ir lietuvių soduose, trešnėmis Lietuvoje mėgautis galima nuo birželio iki rugpjūčio mėnesio.
Kadangi pasižymi itin saldžiu skoniu, trešnės dažnai vadinamos „saldžiosiomis vyšniomis“ ir jeigu vyšnios dažniausiai naudojamos įvairiausiems desertams, padažams, sultims ar uogienėms gaminti, trešnės dažniausiai valgomos vienos, kaip užkandis. Visgi, trešnes, kaip ir vyšnias, kulinarijoje panaudoti yra labai paprasta. Trešnėmis galite gardinti pusrytines košes, jogurtą ar varškę. Paskaninti įvairiausius desertus: pudingus, ledus, pavlovas, pyragus, keksiukus, blynus ar vaflius. Be to, trešnės puikiai dera ir prie pikantiškų patiekalų: jomis galite paįvairinti salotas, derinti prie įvairiausių mėsos, netgi žuvies patiekalų, gaminti padažus.
Ką daryti, kad kuo ilgiau išliktų šviežios?
Tam, kad šios uogos išliktų šviežios kuo ilgiau, J. Sabaitienė rekomenduoja jas išimti iš maišelio ar plastikinės pakuotės ir laikyti maisto indelyje, šaldytuve. Prieš patiekiant ant stalo, reikėtų nepamiršti uogų nuplauti ir leisti kurį laiką pastovėti kambario temperatūroje. Plautos uogos genda greičiau, tad rekomenduojama ant stalo patiekti tik tiek, kiek planuojate suvalgyti. Dar vienas svarbus dalykas norint trešnes šviežias išlaikyti kaip galima ilgiau – kotelis. Jeigu norite, kad trešnės išliktų kuo šviežesnės, nuo jų geriau jo nenuskinkite.
Jeigu norite trešnėmis džiaugtis ilgesnį laiką – galite jas užšaldyti. Geriausia tai daryti nedideliais kiekiais. Kaip teigia „Iki“ atstovė, šaldyti geriausia yra sunokusias, tvirtos tekstūros trešnes. Šaldiklyje trešnes galima drąsiai laikyti iki 6 mėnesių.
„Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė siūlo skanėstų su trešnėmis pasigaminti namuose ir dalijasi keliais receptais.
Morengai su uogomis
Jums reikės:
• 3 kiaušinių baltymo
• 150 g cukraus pudros
• 1 a. š. vanilės ekstrakto
• 500 g uogų (aviečių, trešnių be kauliukų, gervuogių, šilauogių)
Kremui:
• 500 ml plakamos grietinėlės
• 1 v. š. cukraus pudros
• 1 a. š. citrinų sulčių
• 1 v. š. vanilės ekstrakto
Užpilui:
• 150 g trintų aviečių
• 1 a. š. medaus
• 1 a. š. citrinų sulčių
Gaminame:
Išplakite kiaušinių baltymus iki standumo ir palengva, kad nesusprogdintumėte baltyme esančių oro burbuliukų, įmaišykite cukraus pudrą bei vanilės ekstraktą. Švelniai maišykite, kol masė taps blizgi. Ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, iš gautos masės suformuokite nedidelius kauburėlius – morengus. Pašaukite skardą į orkaitę, įkaitintą iki 120 °C, ir kepkite apie valandą. Kai morengai iškeps, praverkite orkaitę, tačiau skardos iškart neišimkite – kurį laiką vėsinkite morengus orkaitėje, o kai visiškai atvės, sutrupinkite. Plakamąją grietinėlę plakite, kol susiformuos standi masė, o tuomet suberkite į ją cukraus pudrą, supilkite vanilės ekstraktą ir išmaišykite. Į švarų dubenį supilkite trintas avietes ir įmaišykite į jas šaukštelį medaus bei citrinų sulčių. Pasiruoškite 4 norimo dydžio stiklines, į kiekvieną jų dėkite šiek tiek plaktos grietinėlės kremo, tuomet įberkite šviežių uogų, užberkite morengo trupinių ir viską užpilkite aviečių užpilu.
Desertas su bananų kremu ir trešnėmis
Jums reikės:
• 2 kiaušinių
• 100 g cukraus pudros
• 350 g plakamosios grietinėlės
• 1 a. š. medaus
• 1 a. š. vanilės ekstrakto
• 1 banano
• 1 v. š. citrinų sulčių
• 150 g trešnių be kauliukų
Gaminame:
Išplakite kiaušinio baltymą iki standžių putų. Į baltymus suberkite cukraus pudrą, supilkite vanilės ekstraktą ir švelniai maišykite, kol masė taps blizgi. Ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, suformuokite morengus ir pašaukite juos į orkaitę, įkaitintą iki 120 °C. Kepkite apie 50 minučių, o kai iškeps, praverkite orkaitę, palaukite, kol morengai atvės, ir sutrupinkite juos. Bananą supjaustykite griežinėliais, apšlakstykite citrinų sultimis ir sutrinkite šakute. Plakamąją grietinėlę iki standumo išplakite plaktuvu, tuomet suberkite cukraus pudrą, supilkite medų, trintus bananus ir viską išmaišykite. Į stiklines paskirstykite plaktos grietinėlės ir bananų masę, įberkite morengų gabalėlių ir patiekite su šviežiomis trešnėmis.
Gaivūs uogų ledai
Jums reikės:
• 100 g trešnių be kauliukų
• 200 g aviečių
• 300 g braškių
Gaminame:
Uogas suberkite į elektrinį trintuvą, sutrinkite iki tirštos masės ir išpilstykite į ledų formeles. Į kiekvieną formelę įdėkite pagaliuką ir šaldykite šaldiklyje apie 5 valandas.