Augalinė mityba vis labiau populiarėja, o su ja ir įvairiausi augaliniu pagrindu pagaminti produktai. Vienas jų – veganų itin mėgstamas tofu. Nors tofu dažniausiai sutinkamas Azijoje, galima sakyti, kad šis produktas pastaruoju metu išgyvena tikrą aukso amžių ir yra naudojamas pačiose įvairiausiose virtuvėse. Be to, į savo racioną vis dažniau jį įtraukia ne tik veganai ar vegetarai, bet ir tie, kurie stengiasi valgyti daugiau augalinio maisto. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairiausi augalinės kilmės pakaitalai, o tarp jų ir tofu – pirkėjų mėgstami ir vertinami.
Atsirado dar senovėje
„Nagrinėdami pardavimų duomenis pastebime, kad pirkėjai į savo racioną stengiasi įtraukti ne tik daugiau vaisių ir daržovių, bet ir domisi sveikesnėmis kasdien naudojamų produktų alternatyvomis. Vietoje pieno perka augalinius gėrimus, mėsą keičia įvairiausiomis augalinės kilmės alternatyvomis, pavyzdžiui, tofu sūriu, kuris sparčiai populiarėja ne tik tarp mėsos nevalgančių, bet ir tų, kurie į savo mitybą stengiasi įtraukti augalinės kilmės produktų“, – teigia V. Budrienė.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad tolimųjų Rytų delikatesas tofu gaminamas stingdant sojos pieną. Jo gamybos procesas panašus į sūrio, todėl dažnai tofu vadinamas sojos sūriu. Šis lengvas, iš sojos išgaunamas maistas yra vienas geriausių augalinės kilmės baltymų šaltinių, kupinas organizmui reikalingų amino rūgščių.
Tofu egzistuoja jau nuo senų senovės. Tofu atsirado Kinijoje. Pirmą kartą tofu buvo pradėtas gaminti maždaug 206–220 m. pr. Kr., dar Hanų dinastijos laikais. Manoma, kad tofu sūris, kaip ir daugelis kitų skanėstų, atsirado laimingo atsitiktinumo dėka, kai vienas kinų kulinaras netyčia sojų pieną sutraukė sumaišydamas jį su nigarių jūros dumbliais.
Visgi, pasaulyje, šis ingredientas išpopuliarėjo tik apie XX a. vidurį, kai žmonės pradėjo daugiau domėtis augaline mityba ir mėsos pakaitalais. Bėgant metams patvirtinta ir tofu nauda sveikatai. Teigiama, kad tofu įtraukimas į racioną mažina diabeto, širdies ligų riziką, be to, šis ingredientas gerina odos ir plaukų būseną, inkstų sveikatą, suteikia energijos. Tofu pasižymi baltymų gausa, taip pat jame yra magnio, seleno, fosforo ir kitų sveikatai naudingų medžiagų.
Ką iš jo pasigaminti?
Šiuo metu egzistuoja pačių įvairiausių tofu sūrio pavidalų: kietojo, minkšto, šilkinio tofu, netgi įmantresnio skonio rūkyto tofu sūrio.
„Kokio minkštumo ar kietumo yra tofu, priklauso nuo to, kiek vandens buvo išspausta iš sojų varškės apdorojimo metu: kuo daugiau vandens pašalinama, tuo tofu tampa tvirtesnis. Be to, kietesniame tofu randama daugiau riebalų ir baltymų nei minkštesnėje jo versijoje. Kiekviena tofu sūrio rūšis yra skirta skirtingiems patiekalams ruošti. Kadangi tofu yra itin švelnaus skonio – jis neįsivaizduojamas be pačių įvairiausių prieskonių: tinkančių tiek pikantiškiems patiekalams, tiek desertams gardinti“, – sako V. Juodkazienė.
Pavyzdžiui, kietieji tofu dažniausiai pjaustomi kubeliais, mirkomi tešloje ar džiūvėsėliuose, įvairiausiuose padažuose, kepami aliejuje, karamelizuojami ir naudojami salotose, troškiniuose ar ryžių, daržovių, kruopų dubenėliuose. Šilkinis tofu puikiai tinka kreminiams įdarams, kurie puikiai tinka įvairiausiems pyragams, sausainiams ar keksiukams gardinti, netgi visokiausioms užtepėlėms gaminti. Jo tekstūra – lygi, išorėje šie tiek primenanti želę, todėl šis ingredientas gali būti naudojamas ten, kur yra naudojamas tradicinis kreminis sūris.
Be to, iš šilkinio tofu sūrio galima pasigaminti netgi veganišką „kiaušinienę“: šiam patiekalui dar prireiks mėgstamo augalinio gėrimo, augalinio sviesto pakaitalo ir pačių įvairiausių prieskonių, pradedant druska ir baigiant ciberžole, paprikų milteliais, česnakais ar viskuo, ką mėgstate ir turite savo spintelėse.
„Tofu galima ruošti tiek orkaitėje, keptuvėje, dėti į įvairiausias sriubas ar troškinius. Vienas patogiausių būdų ruošti tofu – supjausčius gabalėliais ir pašlaksčius mėgstamais padažais, pavyzdžiui, terijakiu – iškepti orkaitėje. Taip paruoštas sūris puikiai tinka ne tik salotoms, bet ir sumuštiniams, kebabams ar takams pagardinti“, – sako „Iki“ ekspertė.
V. Juodkazienė dalijasi net 4 patiekalų receptais, kuriuose išradingai panaudosite tofu sūrį.
Havajietiškas dubenėlis su tofu
Jums reikės:
• 100 g rūkyto tofu
• 2 v. š. sojų padažo
• 1 v. š. sezamų aliejaus
• 100 g avokadų
• 1 a. š. citrinų sulčių
• 50 g raudonųjų gūžinių kopūstų
• 100 g stiklinių makaronų
• 1 a. š. juodųjų sezamų sėklų
• ¼ a. š. šviežiai maltų džiovintų aitriųjų paprikų
Padažui:
• 1 a. š. terijakio
• 1 a. š. sezamų aliejaus
• 1 a. š. alyvuogių aliejaus
• 2 v. š. ryžių acto
• 1 a. š. medaus
Gaminame:
Dubenyje sumaišykite sojų padažą ir sezamų aliejų, suberkite tofu gabalėlius ir marinuokite mažiausiai valandą. Tuomet sūrį apkepkite keptuvėje, kol gabalėliai lengvai paruduos. Avokadus nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir apšlakstykite citrinų sultimis. Atskirame dubenėlyje sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus, o stiklinius makaronus dar kitame inde užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite apie 3–5 minutes, jei ant pakuotės nenurodyta kitaip. Makaronus nukoškite, padalinkite į dvi lygias dalis ir sudėkite į du atskirus dubenėlius. Į dubenėlius su makaronais sudėkite tofu, avokadus ir juostelėmis supjaustytus kopūstus. Ingredientų nemaišykite, dėliokite juos vieną šalia kito, tuomet užpilkite paruoštu padažu, apibarstykite juodųjų sezamų sėklomis, pagardinkite aitriosiomis paprikomis ir patiekite.
Tofu su daržovėmis
Jums reikės:
• 300 g tofu
• 2 v. š. sojų padažo
• 1 svogūno
• 200 g cukinijos
• 300 g brokolių
• 200 g žaliųjų žirnelių
• 100 ml vandens
• 2 a. š. tarkuoto imbiero
• 1 skiltelės česnako
• 2 v. š. alyvuogių aliejaus
Gaminame:
Tofu supjaustykite kubeliais, užpilkite sojų padažu ir palikite pasimarinuoti apie 20 minučių. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir kelias minutes pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną. Į keptuvę suberkite supjaustyto brokolio ir cukinijos gabalėlius bei žaliuosius žirnelius. Viską kepkite, kol daržovės šiek tiek suminkštės, ir sudėkite į dubenį. Keptuvėje įkaitinkite dar šiek tiek alyvuogių aliejaus ir kepkite marinuotą tofu. Po 10 minučių į keptuvę išspauskite česnaką, suberkite tarkuotą imbierą, vėl sudėkite daržoves, viską užpilkite vandeniu ir patroškinkite kelias minutes.
Tofu su sezamais
Jums reikės:
• 200 g tofu
• 1 v. š. sezamo sėklų
• 2 v. š. sojų padažo
• 2 v. š. alyvuogių aliejaus
• 2 skiltelių česnako
• 1 a. š. tarkuoto imbiero
• 300 g svogūnų laiškų arba porų
• žiupsnelio druskos
Gaminame:
Tofu supjaustykite kubeliais, apliekite sojų padažu ir marinuokite apie 30 minučių. Labai trumpai keptuvėje paskrudinkite sezamo sėklas. Apkepusias sėklas suberkite į atskirą dubenėlį, o į keptuvę įpilkite dar porą šaukštų alyvuogių aliejaus. Kepkite marinuotą tofu, kol gabalėliai įgaus auksinę spalvą. Tuomet į keptuvę suberkite imbierą bei išspaustą česnaką ir trumpai pakepinkite, kol atsiskleis česnako aromatas. Galiausiai suberkite smulkintus svogūnų laiškus arba porus bei skrudintas sezamo sėklas, viską gerai išmaišykite ir patiekite.
Onigirazu suši sumuštinukai
Jums reikės:
• 6 jūros dumblių lapelių
• 800 g apskritųjų ryžių
• 200 g šviežių špinatų
• 200 g saldžiųjų bulvių
• 1½ a. š. druskos
• 4 a. š. sezamo sėklų
• 200 g tofu
Gaminame:
Pasūdykite ryžius ir išvirkite juos pagal instrukcijas, nurodytas ant pakuotės. Sūdytame vandenyje išvirkite bulves su lupenomis, leiskite joms atvėsti ir tik tuomet nulupkite. Nuplaukite ir nusausinkite špinatus. Ant dumblių lapelio dėkite 2 šaukštus ryžių, ant jų uždėkite šiek tiek daržovių bei gabalėlį tofu, apibarstykite sezamu ir užklokite dar 2 šaukštais ryžių. Suvyniokite dumblį ir perpjaukite suktinuką pusiau. Puseles išdėliokite taip, kad perpjauta dalis būtų viršuje. Viską kartokite, kol sunaudosite visus ingredientus. Skanaus!