Žuvis – vienas tų produktų, be kurio neįsivaizduojamas žiemos švenčių stalas. O ypač per Kūčias ji tampa tikra vakaro žvaigžde. Vis dėlto, nors esame gana konservatyvūs valgytojai, vis labiau linkstame į kulinarinius eksperimentus. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, pirkėjai Kūčioms renkasi daug tradicinės žuvies, tačiau pastaruoju metu ieško įmantresnių skonių, todėl Kūčių stalą puošia ir krevetės ar midijos.
Šaldyta žuvis – nenusileidžia kokybe
„Pastebime, kad pirkėjai šįmet šventėms ruošiasi iš anksto: ne tik ieško įvairiausių kalėdinių dekoracijų, bet ir planuoja meniu. Savo ruožtu esame paruošę pačių įvairiausių šventinių prekių pasirinkimą: nuo girliandų ir vainikų iki įvairiausios rūšies žuvies bei jūros gėrybių. Jų pardavimai šventiniu laikotarpiu išauga vidutiniškai 30 proc.“, – sako V. Budrienė.
Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ kokybės ekspertė, sako, kad norinti paruošti stulbinamą žuvies patiekalą – ją galima naudoti ne tik šviežią, bet ir šaldytą.
„Žuvis užšaldoma labai žemoje temperatūroje, iškart po to, kai būna sugaunama, todėl beveik nepraranda vertingųjų medžiagų ir išlaiko būdingą skonį bei šviežumą. Jeigu žuvis prieš sušaldymą buvo kokybiška, sušaldymas įvyko tinkamai ir greitai, jos kokybė atšildžius beveik nesiskirs nuo šviežios žuvies“, – sako kokybės ekspertė.
Kaip atšildyti žuvį?
Visgi, A. Čepulis teigia, kad žuvies kokybę lems ne tik tinkamas jos šaldymas, bet ir atitirpinimas. Geriausi žuvies atšildymo būdai tėra vos du: patariama žuvį atšildyti šaldytuve arba vandenyje su ledukais.
„Žuvį geriausia atšildyti po truputį, iš šaldiklio ją perkėlus į šaldytuvą, kurio temperatūra svyruoja apie 2–6°С. Taip ji atšils palaipsniui, iš lėto, todėl geriausia ją iš kameros ištraukti iš vakaro. Dar vienas būdas atšildyti žuvį – su visa pakuote pamerkti į vėsų vandenį su ledukais. Vandenį geriausia keisti kas pusvalandį, kad jis išliktų vėsus. Tokiu būdu žuvis atitirps palaipsniui ir nepatirs staigių temperatūros pokyčių“, – sako ekspertė.
Atšildžius ir atsargiai išėmus iš pakuotės, prieš kepant žuvį dar yra geriausia nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Mat vandeniu persisunkusi žuvis nebus traški ir kepama gražiai neapskrus, bus vandeninga.
Pasak A. Čepulis, lygiai tos pačios taisyklės galioja ir atšildant jūros gėrybes. Šaldytas jūros gėrybes reikėtų sudėti į švarų indą ir dėti į šaldytuvą. Jeigu jos nėra supakuotos, indo nepamirškite uždengti maistine plėvele, kad jūros gėrybės ar žuvis neprisigertų kitų maisto produktų esančių šaldytuve kvapo. Jeigu gėrybes bandysite atšildyti vandenyje su ledukais – iš pakuotės jų ištraukti taip pat nereikėtų.
Ko geriau nedaryti?
Kartais skubama greičiau gaminti žuvį ar jūros gėrybes ir griebiamasi greitesnių jos atšildymo būdu. Tačiau A. Čepulis teigia, kad netinkamai atšildytoje žuvyje atsiranda bakterijų, kurios gali lemti apsinuodijimą maistu, todėl žuvies atšildyti nepatartina nei mikrobangų krosnelėje, nei kambario temperatūroje.
„Žuvies atšildymas mikrobangų krosnelėje staigiai pakeičia jos temperatūrą. Taip žūva dalis gerųjų medžiagų, o krosnelėje atšildoma žuvis gali ir apvirti – tai pakeičia ir skonį, ir tekstūrą. O tokius produktus atšildant kambario temperatūroje taip pat gali greičiau daugintis bakterijos, todėl tokių atšildymo būdų geriausia vengti“, – sako A. Čepulis.